29.1.2024

Yritysten kiinnostusta julkisiin hankintoihin halutaan kasvattaa kilpailua vahvistamalla

Valtiontalouden haastavat ajat jatkuvat, ja tarve menojen karsimiselle kasvaa. Tulevina vuosina hallitus hakee säästöjä muun muassa julkisia hankintoja tehostamalla. Toimivan julkisen hankinnan avaimina Johanna Lähde pitää hankintojen taitavaa johtamista sekä aktiivista vuoropuhelua markkinatoimijoiden kanssa.

”Vaikeassa taloudellisessa ajassa hankintojen merkitys korostuu, kun julkisten varojen käyttöä harkitaan tarkasti ja samaan aikaan monen yrityksen voi olla vaikea kasvattaa liiketoimintaa. Tällä kaudella hallitus pyrkii tehostamaan julkisia hankintoja ja vahvistamaan niiden kiinnostavuutta muun muassa sääntelymuutoksin”, Julkiset hankinnat -palvelun vetäjä Johanna Lähde sanoo.

Julkisten hankintojen tavoitteena on aina ollut se, että yritykset saavat tasapuoliset mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuun. Joulun alla julkaistun Kilpailu- ja kuluttajaviraston laajan selvityksen mukaan kilpailutilanne hankinnoissa on kuitenkin heikko: keskimäärin tarjouskilpailuihin jätetään vain kaksi tarjousta. Yhden tarjouksen kilpailujakin on merkittävä määrä, 14,5 prosenttia kaikista kilpailutuksista. Hankintalakia aiotaankin tällä hallituskaudella uudistaa siten, että kilpailutus tulisi lähtökohtaisesti uusia, jos siihen on jätetty vain yksi tarjous.

”Tarjousten vähäinen määrä on huolestuttavaa. Vähäinen kilpailu ei kiritä kustannustehokasta veroeurojen käyttöä. Julkisiin hankintoihin asetetaan myös paljon odotuksia, kun hankinnoilla halutaan edistää erilaisia kestävyys- ja vastuullisuustavoitteita sekä esimerkiksi innovaatioita. Jos julkiset hankinnat eivät kiinnosta yrityksiä, on selvää, että hankintojen vaikuttavuus ei voi olla optimaalinen. Kilpailun lisääminen on molempien osapuolten etu, kun hankkijalla on laajemmat mahdollisuudet valita ja yrityksillä puolestaan realistinen mahdollisuus pärjätä kilpailussa”, Johanna kertoo.

Markkinavuoropuhelu on olennainen osa hankintaprosessia

Julkisten hankintojen sääntelystä johtuva ominaispiirre on, että hankinnan vaatimukset määritellään varsin etupainotteisesti. Vaatimuksia on hankala jälkikäteen muuttaa ilman, että koko prosessi aloitetaan alusta. Yritykset eivät voi myöskään onnistuneesti markkinoida vaihtoehtoisia ratkaisuja, kun tarjouskilpailu on käynnissä. Avaimet onnistuneeseen ja tehokkaaseen hankintaan löytyvät Johannan mukaan johtamisesta ja markkinaymmärryksestä.  

”Hyvä hankintaprosessi koostuu monesta eri tekijästä. Haluan kannustaa hankintojen tekijöitä aktiiviseen vuoropuheluun markkinatoimijoiden kanssa. Yritysten kanssa kannattaa keskustella jo hankinnan varhaisessa vaiheessa. Toimiva vuorovaikutus on avainasemassa siinä, että hankintayksiköt ja yritykset ovat samalla sivulla markkinasta ja tarjottavasta palvelusta.”

Uusimmat referenssit

Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024
Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024