8.9.2021

Uratarinoita: Sami Lommi

Moni juristi päätyy jo opiskeluaikoina töihin asianajotoimistoon ja jää sille tielle.

Counsel Sami Lommilla on toisenlainen tausta. Ennen Castrén & Snellmanille tuloaan hän työskenteli noin 15 vuotta vakuutusyhtiössä erilaisissa juristin tehtävissä, kuten compliance officerina, hallinto- ja lakiasiainjohtajana sekä johtoryhmän jäsenenä.

Mikä sai sinut ostamaan palveluja juuri Castrén & Snellmanilta?

”Asiakkaana minua kiinnosti toimiston osaamispääoma ja vastuullinen maine. Nämä olivat pääsyitä siihen, että päädyin ostamaan palveluja Cassulta.”

”Vastuullisuustyö, laajasti tulkittuna, on nykyään erittäin tärkeää. Vaikka yhtiön osaamispääoma olisi kuinka hyvä, on haasteellista perustella palvelun ostamista yhtiöltä, joka ei teoissaan huomioi vastuullisuusnäkökohtia. Edelläkävijyys tässä asiassa kannattaa.”

Oikeustieteen tutkinto kahdesta maasta

Samista piti alun perin tulla hammaslääkäri.

”Kaaduin 10-vuotiaana polkupyörällä niin, että hampaat lensivät suusta. Sen takia ravasin koko nuoruuteni hammaslääkärissä ja se ammatti alkoi kiinnostaa minua.”

”Lukiossa kuitenkin huomasin, että pitkä matematiikka ei ole intohimoni ja että teksti tarttuu päähäni numeroita paremmin. Kiinnostuin myös yhteiskunnallisista asioista. Lukiossa olikin vapaaehtoinen lakitiedon kurssi. Siellä innostuin oikeustieteestä.”

Lukion jälkeen Sami lähti opiskelemaan oikeustiedettä Ruotsiin, koska hänen äidinkielensä on ruotsi ja hän halusi avartaa maailmankatsomustaan. Valmistuttuaan Ruotsista Sami palasi Suomeen ja opiskeli oikeustieteen kandidaatiksi myös Helsingin yliopistossa.

Finanssi- ja vakuutussääntelyn asiantuntija

Sami aloitti Castrén & Snellmanilla vuonna 2019. Hän toi taloon vahvaa vakuutussääntelyn osaamista.

”Olen työskennellyt finanssisääntelyn ja erityisesti vakuutussääntelyn parissa suuren osan työurastani. Työnantajani on kuulunut niin suomalaiseen pankkikonserniin kuin ulkomaalaiseen vakuutuskonserniin. Kokemusta löytyykin paitsi finanssialaa koskevasta nimenomaisesta sääntelystä myös rahanpesusääntelystä, strategisesta suunnittelusta ja liiketoiminnan kehittämisestä.”

Castrén & Snellmanilla Sami on laaja-alaisesti neuvonut kotimaisia ja kansainvälisiä säänneltyjä osapuolia finanssialaan liittyvissä asioissa, kuten järjestelyissä, vakuutuskantojen luovutuksissa, toimiluvissa, hallintojärjestelmissä, pääomittamisessa sekä tuotteiden jakelussa ja markkinoinnissa. Hän on myös neuvonut rahanpesu- ja sanktiosääntelyyn liittyvissä asioissa, laatinut ja arvioinut asiaa koskevia ohjeistuksia sekä kouluttanut aiheesta niin talon sisäisesti kuin ulkoisestikin.

”Olen viihtynyt aivan sairaan hyvin. Työhyvinvointiin vaikuttaa paljon se, miten esihenkilö toimii, minkälainen tiimi on, minkälaisia toimeksiantoja saa tehdä ja kuinka paljon omaan työhön pystyy vaikuttamaan. Koen, että kaikki nämä asiat ovat hyvässä tasapainossa.”

Kohti vastuullisempaa asianajotoimintaa

Sami aloitti vuoden 2021 helmikuussa oman työnsä ohessa Castrén & Snellmanin compliance officerina. Tehtävässä hän avustaa johtoa ja kaikkia cassulaisia toimimaan vastuullisesti asianajotoimintaa koskevan sääntelyn mukaisesti.

Tehtävä ei ole asianajotoimistoissa pakollinen, mutta vastuullisena toimistona Castrén & Snellman haluaa hoitaa riskienhallintaa mahdollisimman hyvin.

”Compliance ja riskienhallinta ovat Castrén & Snellmanilla jo hyvällä tolalla. Koen ikään kuin astuvani Toto Wolffin rooliin erinomaiseen tiimiin. Pyrinkin osaltani jalostamaan toimintaa aiempia kokemuksiani hyödyntäen”, Sami kertoo.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024
Neuvoimme Nrepiä asuinrakennushankkeessa, joka toteutetaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Kauppakeskus Arabian yhteyteen. Avustimme asuinrakennushankkeen rahoitusjärjestelyssä sekä hankkeeseen liittyvissä yhtiö- ja kiinteistöoikeudellisissa järjestelyissä. Näihin kuului osakekaupan ja jakautumisen kautta tapahtunut omistusrakenteen uudelleenjärjestely, asemakaavan ja tonttijaon muutokset, yhteisjärjestelysopimus sekä hallinnanjakosopimus. Rakennukseen tulee 16 kerrosta ja yhteensä 188 Juli Living -vuokra-asuntoa. Lisäksi katutasoon tulee liiketiloja. Valmistuttuaan rakennus kuuluu Suomen energiatehokkaimpien asuinrakennuksen joukkoon. Rahoitusjärjestelyssä on huomioitu Nrepin vastuullisuustavoitteet. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Nrepille on aikaisemmin myönnetty asuinrakennuksen LEED Platinum-sertifikaatit yhtiön Herttoniemen ja Friisilän kohteille.
Julkaistu 28.10.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen UniCredit Bank Austria AG:n kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kuusivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.10.2024