9.1.2017

Kirjanpitolaki muuttuu: suurten yritysten raportoitava myös muita kuin taloudellisia tietoja

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ei-taloudellisen informaation raportoinnista on pantu täytäntöön kirjanpitolain muutoksella. Tässä artikkelissa käyn läpi keskeisimmät muutokset. Laki edellyttää raportointia ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin raportoidaan vuoden 2017 tiedot.

Mihin yrityksiin muutos vaikuttaa?

Muita kuin taloudellisia asioita koskeva raportointivelvoite koskee lain mukaan suuria, yleisen edun kannalta merkittäviä yhteisöjä, joiden henkilömäärä ylittää tilikauden aikana keskimäärin 500 henkeä. Jos yhteisö täyttää nämä kolme kriteeriä, sen tulee laatia raportti. Alla olevan listan avulla voit helposti tarkistaa, kuuluuko edustamasi yhteisö velvoitteen piiriin.

Mistä asioista tulee raportoida?

Suomalaisyrityksistä yli 150 laatii jo vuosittain yritysvastuuraportin, vaikka lakiperusteista raportointivelvoitetta ei ole aiemmin ollut. Näiden yritysten täytyy vain tarkistaa, että raportti ja sen pohjana olevat järjestelmät kattavat lain vaatimat asiakokonaisuudet. Työsarka on huomattavasti suurempi niissä yhteisöissä, jotka eivät ole aiemmin laatineet yritysvastuuraporttia mutta joutuvat lain nojalla jatkossa raportoimaan myös muista kuin taloudellisista asioista.

Raportin tulee lain mukaan sisältää tietoja ympäristöasioista, sosiaalisista näkökohdista ja työntekijöistä, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta sekä korruption ja lahjonnan torjunnasta. Laki edellyttää, että raportti sisältää ainakin seuraavat seikat:

Yhteisöt voivat raportoida lain edellyttämät tiedot joko toimintakertomuksessaan tai erillisessä raportissa, esimerkiksi yritysvastuuraportissa. Huomattavaa on, että raportin varmennus ei ole pakollista. Tilintarkastajan tulee kuitenkin tarkistaa, että raportti on annettu ja että sen tiedot ovat yhdenmukaisia tilinpäätöksen kanssa.

Lain vaikutukset ulottuvat soveltamisalan ulkopuolelle jääviin yrityksiin

Suurimmilla suomalaisyrityksillä on jo vakiintunut ote yritysvastuuraporttien laadintaan. Raportointikäytännöt helpottavat uusien säännösten haltuunottoa. Myös aiemmin yritysvastuuraportteja laatineiden yritysten on kuitenkin tarpeellista varmistaa, että kaikki lain vaatimukset täyttyvät ja taustaprosessit ovat kunnossa ensimmäistä lakisääteistä raportointikierrosta varten.

Muiden kuin soveltamisalaan kuuluvien yhteisöjen on puolestaan hyvä huomioida, että laki vaatii suuria yrityksiä raportoimaan muita kuin taloudellisia seikkoja myös liikesuhteistaan eli esimerkiksi kertomaan vaikutuksista toimitusketjussa. Odotettavissa onkin, että suurten yritysten tietopyynnöt alihankkijoille lisääntyvät lakimuutoksen myötä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Nrepiä asuinrakennushankkeessa, joka toteutetaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Kauppakeskus Arabian yhteyteen. Avustimme asuinrakennushankkeen rahoitusjärjestelyssä sekä hankkeeseen liittyvissä yhtiö- ja kiinteistöoikeudellisissa järjestelyissä. Näihin kuului osakekaupan ja jakautumisen kautta tapahtunut omistusrakenteen uudelleenjärjestely, asemakaavan ja tonttijaon muutokset, yhteisjärjestelysopimus sekä hallinnanjakosopimus. Rakennukseen tulee 16 kerrosta ja yhteensä 188 Juli Living -vuokra-asuntoa. Lisäksi katutasoon tulee liiketiloja. Valmistuttuaan rakennus kuuluu Suomen energiatehokkaimpien asuinrakennuksen joukkoon. Rahoitusjärjestelyssä on huomioitu Nrepin vastuullisuustavoitteet. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Nrepille on aikaisemmin myönnetty asuinrakennuksen LEED Platinum-sertifikaatit yhtiön Herttoniemen ja Friisilän kohteille.
Julkaistu 28.10.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024