26.2.2025

Uusi suositus lisää suunnattujen osakeantien läpinäkyvyyttä

Julkinen keskustelu suunnattujen osakeantien perusteluista käy ajoittain kiivaanakin, mikä on heijastunut Suomen arvopaperimarkkinoiden sääntely-ympäristön tuoreimpaan kehitykseen.

Arvopaperimarkkinayhdistys on antanut uuden suunnattuja osakeanteja koskevan suosituksen, jonka tavoitteena on lisätä suunnattujen antien todellisten perusteiden läpinäkyvyyttä ja siten edistää hyvää arvopaperimarkkinatapaa. Arvopaperimarkkinayhdistyksen uusi suositus merkitsee muutosta aiempaan ja edellyttää, että perusteet osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeamiselle kerrottaisiin nykyistä avoimemmin ja perusteellisemmin.

 Suositus tuli voimaan 1.12.2024 ja on tärkeää, että suunnattuja osakeanteja suunnittelevat suomalaiset listatut yhtiöt niin päälistalla kuin First Northissakin ottavat uudet suositukset huomioon.

Lisää avoimuutta nykyisten osakkeenomistajien ja sijoittamista harkitsevien tiedonsaantiin

Vaikka suositus ei muuta osakeyhtiölain mukaisia suunnatun osakeannin laillisuuden arviointiperusteita, siinä korostetaan avoimen yleisölle suunnatun viestinnän merkitystä ja edellytetään perusteellisempaa arviointia suunnattujen osakeantien perusteluista. Suositusta voidaan pitää kevyempänä keinona ohjata liikkeeseenlaskijoita entistä avoimemman sijoittajaviestinnän suuntaan ilman, että varsinaista lainsäädäntöä tarvitsisi uudistaa.

Kun yhtiö päättää poiketa osakkeenomistajiensa merkintäetuoikeudesta, sen on esitettävä poikkeamiselle selkeät ja kattavat perusteet. Pelkkä yleinen viittaus aika- tai kustannussäästöihin ei riitä. Yhtiön tulee sen sijaan perustella, miksi aika- ja kustannussäästöt ovat kyseisessä tilanteessa yhtiön ja sen kaikkien osakkeenomistajien yhteisen edun kannalta ratkaisevia.

Aika- ja kustannussäästöjen kannalta on tärkeää ottaa huomioon, että ensimmäiset Listing Act sääntelymuutoskokonaisuuden nojalla tehdyt muutokset esiteasetukseen tulivat sovellettaviksi 4.12.2024 alkaen. Yhtiöille voidaan nyt myöntää uusia poikkeuksia esitteitä koskeviin vaatimuksiin, jolloin merkintäetuoikeusanteja voidaan järjestää entistä nopeammin ja edullisemmin.

Muutosten johdosta liikkeeseenlaskijoilla ei enää ole velvollisuutta julkaista esitettä tarjottaessa yleisölle osakkeita, jotka ovat samanlajisia kuin säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena jo olevat osakkeet, jos (i) liikkeeseen laskettavien osakkeiden osuus kaupankäynnin kohteena olevista osakkeista on alle 30 prosenttia (aiemmin 20 prosenttia) 12 kuukauden ajanjakson aikana, (ii) liikkeeseenlaskija ei ole uudelleenjärjestely- tai maksukyvyttömyysmenettelyssä ja (iii) toimivaltaiselle viranomaiselle toimitetaan (enintään 11 sivun pituinen) poikkeusasiakirja, joka asetetaan yleisön saataville. Suunnatun osakeannin perusteluihin on näin ollen kiinnitettävä enemmän huomiota, koska jopa melko suuria julkisia osakeanteja on mahdollista toteuttaa merkintäetuoikeusanteina ilman, että muodostuu velvollisuus laatia esite.

Suunnattua osakeantia toteuttavan yhtiön on esitettävä osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeamisen perusteiden ohella kuvaus siitä, (i) miten osakkeiden merkintähinta määräytyy, (ii) miten merkintähinnan markkinaehtoisuudesta on varmistuttu, sekä (iii) tieto siitä, ketkä osakkeita ovat merkinneet ja kuuluuko näiden merkitsijöiden joukkoon yhtiön nykyisiä osakkeenomistajia.

Suosituksessa todetaan, että jos suunnattu osakeanti on toteutettu asianmukaisesti järjestetyllä tarjouskirjamenettelyllä, riittää maininta siitä, että merkinnät on tehty tarjouskirjamenettelyssä, ja kuvaus sijoittajaryhmistä, joihin merkitsijät kuuluvat. Suosituksessa ei kuitenkaan juurikaan avata sitä, milloin tarjouskirjamenettely katsotaan asianmukaisesti järjestetyksi. Suosituksessa todetaan kuitenkin, että asianmukaisesti järjestetystä tarjouskirjamenettelystä julkistetaan tieto ja suurempi sijoittajaryhmä voi ilmaista kiinnostuksensa osallistua osakeantiin.

Jo aiemminkin on edellytetty, että kaikki olennaiset osakeantia koskevat tiedot, kuten järjestelyn syyt, merkintähinta ja se, kenelle osakeanti on suunnattu, on julkistettava. Tämä on todettu First North Growth -markkinapaikalle listattujen yhtiöiden osalta Nasdaq First North Growth Market -säännöissä osakkeiden liikkeeseenlaskijoille, ja päälistalle listattujen yhtiöiden osalta Pörssin säännöissä osakkeiden liikkeeseenlaskijoille. Uusi suositus täydentää nykyistä sääntelyä ja antaa lisäohjeita siitä, kuinka yksityiskohtaisia annettavien tietojen tulee olla. Näin sijoittajat voivat paremmin arvioida suunnatun osakeannin perusteluita.

Suosituksen käytännön vaikutukset

Suositus yhdessä esiteasetuksen muutosten kanssa tarkoittaa suunnattua osakeantia harkitsevien suomalaisten listayhtiöiden kannalta käytännössä sitä, että suunnatun osakeannin perusteluja ja tiedottamiskäytäntöjä arvioidaan entistä perusteellisemmin.

Yhtiöiden on annettava vankat ja kattavat perustelut merkintäetuoikeudesta poikkeamiselle (ja merkintähinnan määrittämiselle) ja varmistettava, että perustelut dokumentoidaan huolellisesti. Kun tietyissä tapauksissa sijoittajien henkilöllisyys ja valintaperusteet on julkistettava, suunniteltua antia tullaan harkitsemaan aiempaa huolellisemmin erityisesti niissä tilanteissa, joissa merkittävä osa yhtiön olemassa olevista osakkeenomistajista aikoo osallistua suunnattuun antiin.

Suosituksen perusteella voidaan kehottaa liikkeeseenlaskijoita huomioimaan ainakin seuraavat käytännön seikat:

  • Vaihtoehtojen perusteellinen arviointi: Yhtiöiden tulee arvioida perusteellisesti, mitä vaihtoehtoja niiden käytettävissä on oman pääoman ehtoisen rahoituksen hankkimiseksi ja onko suunnatulle osakeannille riittävät perusteet.
  • Kattava dokumentointi: Yhtiöiden päätöksenteko on dokumentoitava huolellisesti erityisesti suunnatun osakeannin perusteluiden ja merkintähinnan määrittämisen osalta. Suunnattua antia koskevan päätöksenteon dokumentoinnin lisäksi olisi hyvä kirjata ylös muut käytettävissä olevat vaihtoehdot ja syyt sille, miksi näitä vaihtoehtoja ei pidetä, ainakaan yhtä selvästi, yhtiön ja sen osakkeenomistajien edun mukaisina.
  • Läpinäkyvä viestintä: Selkeä, kattava ja oikea-aikainen viestintä osakkeenomistajille ja markkinoille on olennaisen tärkeää. Suosituksessa todetaan kuitenkin nimenomaisesti, että se ei edellytä julkistamaan yhtiön kannalta liiketaloudellisesti arkaluonteista tietoa (sisäpiiritieto, jota koskee tiedonantovelvollisuus, on kuitenkin aina julkistettava).

Suositus antaa suuntaviivat avoimuuden lisäämiselle suunnatuissa anneissa. Kun yhtiöt alkavat noudattaa suositusta käytännössä, tulee olemaan mielenkiintoista seurata muuttaako suositus markkinakäytäntöjä tosiasiassa ja missä määrin, ja muuttuuko tietojen julkistaminen yleisölle aiempaa läpinäkyvämmäksi.

Vaikka suunnattuja osakeanteja koskeva kritiikki saattaa joissakin tapauksissa olla perusteltua, on suunnatuilla osakeanneilla silti edelleen tiettyjä selkeitä etuja ― erityisesti silloin, kun niiden avulla on mahdollista hankkia nopeasti rahoitusta ilman, että liiketoiminnan kannalta arkaluonteisia tietoja pitäisi julkistaa ennenaikaisesti.  

Uusimmat referenssit

Neuvoimme S-Pankkia neljässä yhteensä 1,45 miljardin joukkovelkakirjalainassa, joilla rahoitettiin Svenska Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppa. Vuonna 2023 neuvoimme S-Pankkia, kun se täydensi aiempaa joukkovelkakirjalainaohjelmaansa ja laski liikkeeseen kaksi uutta joukkovelkakirjalainaa. S-Pankin ensimmäinen, 500 miljoonan euron suuruinen katettu joukkovelkakirjalaina laskettiin liikkeeseen syyskuussa 2023. Yleisten liiketaloudellisten tarpeiden lisäksi liikkeeseenlaskulla rahoitettiin Svenska Handelsbanken AB:n Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppaa. Marraskuussa 2023 laskettiin liikkeeseen 150 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalaina, jonka tarkoituksena oli täyttää omia varoja ja hyväksyttäviä velkoja koskevaa vähimmäisvaatimusta (MREL-vaade) sekä rahoittaa pankin toimintaa. Vuonna 2024 olemme neuvoneet S-Pankkia 3 miljardin euron joukkovelkakirjalainaohjelman päivityksessä. Ohjelman mukaisesti S-Pankki voi laskea liikkeeseen Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainoja, katettuja joukkovelkakirjalainoja (covered bond) ja ensisijaisen lisäpääoman (AT1) joukkovelkakirjalainoja. Helmikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia 300 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskussa ja vuonna 2025 erääntyvien 220 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjojen takaisinostotarjouksessa. Takaisinostotarjous edellytti Rahoitusvakausviraston etukäteistä hyväksyntää perustuen komission delegoituun asetukseen (EU) 2023/827 teknisistä sääntelystandardeista omien varojen vähentämistä koskevan etukäteisen luvan sekä hyväksyttävien velkojen instrumentteihin liittyvien vaatimusten osalta. Rahoitusvakausvirasto myönsi S-Pankille luvan velkakirjojen takaisinostoon. Luvan mukaisesti S-Pankki korvasi velkakirjat vähintään yhtä laadukkailla tai laadukkaammilla omien varojen tai hyväksyttävien velkojen instrumenteilla S-Pankin tuloksen tuottamiskyvyn kannalta kestävillä ehdoilla. Takaisinostotarjouksen lopulliset tulokset julkistettiin vuoden 2024 helmikuussa. Huhtikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia perusesitteen täydennyksessä ja toisen 500 miljoonan euron suuruisen katetun joukkolainan liikkeeseenlaskussa. Katetun joukkolainan erääntymispäivä on 16.4.2030.
Julkaistu 30.7.2024
Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa ESL Shipping Oy -laivaliikenneyhtiöön. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma myötäsijoitti yhtiöön yhdessä OP Suomi Infra -rahaston kanssa. Sijoitus tehtiin ESL Shippingin uusia osakkeita vastaan, ja 45 miljoonan euron yhteissijoitus vastaa 21,43 prosentin omistusosuutta ESL Shipping -yhtiöstä. Sijoituksen tarkoituksena on kiihdyttää ESL Shippingin vihreää siirtymää. ESL Shipping Oy on kotimainen varustamo ja laivaliikenneyhtiö, jonka pääomistaja on Aspo Oyj. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on työeläkevakuutusyhtiö, jonka sijoitussalkun suuruus oli 57,5 miljardia euroa syyskuussa 2023.
Julkaistu 26.4.2024
Toimimme Purmo Group Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana Project Grand Bidco (UK) Limitedin vapaaehtoisessa julkisessa käteisostotarjouksessa Purmo Groupin kaikista liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista. Ostotarjouksen yhteenlaskettu arvo on ostotarjouksen mukaan noin 392 miljoonaa euroa. Project Grand Bidco (UK) Limited on Englannin ja Walesin lakien mukaan perustettu erillisyhtiö, jonka tulee epäsuorasti omistamaan konsortio, jonka ovat muodostaneet ostotarjousta varten tietyt Apollo Global Management, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden lähipiiriyhtiöiden hallinnoimat rahastot ja Rettig Oy Ab. Konsortio aikoo tukea Purmo Groupin kehittämistä teollisella asiantuntemuksella, ja suunnitellun ostotarjouksen odotetaan nopeuttavan Purmo Groupin kasvustrategian toteuttamista. Purmo Groupin C-sarjan osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin päälistalla. Purmo Group on globaalin kestävän kehityksen keskiössä tarjoten kokonaisratkaisuja ja kestäviä tapoja lämmittää ja jäähdyttää koteja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Purmo Group toimittaa asuinrakennuksiin ja muihin rakennuksiin täydellisiä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja, joihin sisältyvät lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmät, laaja valikoima radiaattoreita, lämpöpumppuja, virtauksensäätö- ja vesikierto-järjestelmiä sekä älytuotteita. Ostotarjouksen toteuttaminen on ehdollinen tiettyjen tavanomaisten edellytysten täyttymiselle tai sille, että tarjouksentekijä on luopunut vaatimasta niiden täyttymistä sinä päivänä tai siihen päivään mennessä, kun tarjouksentekijä julkistaa ostotarjouksen lopullisen tuloksen. Ostotarjouksen toteuttamisen odotetaan tällä hetkellä tapahtuvan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen lopulla tai kolmannen vuosineljänneksen alussa.
Julkaistu 26.4.2024