22.1.2019

Suojaako mustavalkoinen tavaramerkki kaikki värit vai ei?

Minulta kysytään usein, kannattaako kuviomerkki suojata mustavalkoisena vai värillisenä versiona. Tämä kysymys liittyy siihen, että tavaramerkinhaltija haluaa aina merkilleen mahdollisimman laajan suojan.

Tähän päivään saakka vastaukseni on ollut, että jos haet suomalaista tavaramerkkiä, mustavalkoisena suojattu merkki kattaa kaikki värivaihtoehdot. Sen sijaan EU-tavaramerkin osalta saat sen, mitä haet.

Vastaukseni muuttuu kuitenkin kevään 2019 aikana, kun Suomessa tulee voimaan uusi tavaramerkkilaki.

Uusi tulkinta voimaan myös Suomessa

Suomen tavaramerkkilainsäädäntö uudistuu kokonaisuudessaan kevään 2019 aikana. Suomi on nyt päättänyt hylätä ”mustavalkoinen kattaa kaiken”-tulkinnan ja omaksua ”saat sen, mitä haet” -lähestymistavan.

Nykyiset tavaramerkkirekisteröinnit tai rekisteröintihakemukset, jotka on tehty ennen uuden lain voimaantuloa, käsittävät edelleen merkin kaikki värivariaatiot. Sen sijaan uudet mustavalkoiset tavaramerkit, joita koskevat hakemukset on tehty uuden lain voimaantulon jälkeen, käsittävät vain merkkien mustavalkoiset versiot.

Käytä merkkiäsi oikeassa värimuodossa tai voit menettää sen

Tavaramerkkiasioissa tärkeä nyrkkisääntö on, että jos et ole käyttänyt rekisteröityä tavaramerkkiäsi viiteen vuoteen sen rekisteröidyssä muodossa, kolmas osapuoli voi hakea tavaramerkkirekisteröintisi mitättömäksi käyttämättömyyden johdosta.

Jos jatkossa rekisteröit mustavalkoisen tavaramerkin mutta käytätkin merkkiä värimuodossa, kilpailijasi voi pahimmassa tapauksessa mitätöidä rekisteröintisi käyttämättömyyden johdosta, koska et ole käyttänyt merkkiäsi rekisteröidyssä mustavalkoisessa muodossa. Jotta vältät tällaisen riskin, sinun kannattaa suojata merkkisi siinä värimuodossa, jossa sitä käytät.

Mustavalkoinen tavaramerkki

Värillä on väliä loukkausasioissa

Jos uuden lain voimaantulon jälkeen suojaat merkkisi mustavalkoisena ja kilpailijasi käyttää samankaltaista mutta värillistä merkkiä, sinun voi olla vaikeaa puuttua kilpailijan merkin käyttöön. Mustavalkoisen ja värillisen tavaramerkin ei nimittäin välttämättä katsota olevan sekoitettavissa toisiinsa.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Kun uusi tavaramerkkilaki tulee voimaan, ota huomioon seuraavat asiat: