9.4.2015

Miksi startup tarvitsee lakimiehen?

Startup tarvitsee sitä enemmän lakimiehen, mitä nopeammin se haluaa löytää keinon tehdä rahaa.

Määrittelen startupin mieluusti tavalla, joka lienee peruja pari vuotta sitten kuulemaltani startup-guru Steve Blankin luennolta: startup on nuori ja kasvua hakeva yritys, joka etsii bisnesmallia.

Jälkimmäinen puolisko määritelmästä on se olennainen. Nuori kasvua hakeva parturiliike ei ole startup, koska sen bisnesmalli on tiedossa.

Edustamani yritys nimeltään Wolt puolestaan on startup: koetamme ansaita rahaa tarjoamalla ihmisille helppokäyttöisen älypuhelinsovelluksen, jolla voi tehdä ennalta maksettuja tilauksia ravintoloihin, kahviloihin ja yökerhoihin.

Koska emme vielä tiedä, mitä asiakkaamme – kauppiaat sekä kuluttajat – tarkalleen kaipaavat ja mihin hintaan, etsimme parasta bisnesmallia vielä varmaan ainakin vuoden pari (aloitimme viime syksynä).

Moni startup miettii, tarvitseeko se mihinkään lakimiestä.

Vastaus on helppo. Startupin tehtävä on etsiä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman tuottoisa bisnesmalli. Jos lakimies auttaa siinä tehtävässä, hänet kannattaa palkata.

Miten lakimies sitten voi auttaa?

Paras lakimies on sellainen, joka ymmärtää tehtävänsä liiketoiminnan mahdollistajana, ei ongelmien keksijänä.

Yksi lakimies käyttää kaiken aikansa miettiäkseen, mikä voi mennä pieleen. Hän kehottaa sitten startupin perustajia välttämään pitkää listaa asioita uusista markkina-alueista uusiin tuoteominaisuuksiin. Tuoreen ja vallankumouksellisen bisnesmallin löytäminen voi olla todella hankalaa.

Toinen lakimies puolestaan miettii, mikä voi mennä pieleen. Hän ehdottaa ongelmien varalle rohkeita, uudenlaisia ja luovia lähestymistapoja – ja ansaitsee startupille parhaimmillaan vuoden palkkansa edestä rahaa yhdessä palaverissa.

Tämä on Castrén & Snellmanin blogin ensimmäinen vieraskirjoitus. Suostuin kirjoituspyyntöön, koska minun oli niin helppo keksiä, millaista apua startupimme on saanut kyseiseltä putiikilta ja sen Senior Associatelta Jaakko Lindgreniltä. Jaakko on nimenomaan toisen kategorian lakimies eli mahdollistaja.

Wolt toimii perinteisellä alalla, mutta uusin kujein.

Saatamme siis hyvinkin ajautua lähi- tai kaukaisemmassa tulevaisuudessa lakiteknisiin selvityksiin. Siksi olen nauttinut, kun olemme juristien kanssa pohtineet ongelmia ja mahdollisia reagoimistapoja niihin hyvissä ajoin.

Pieni startup voi myös turhan paljon pelätä isoja maailmanlaajuisia kilpailijoita tai kansainvälistä lainsäädäntöä ja olla sormi joka niveltä myöten suussa tavaramerkkien sekä muiden brändinsuojausasioiden kanssa. Olemme saaneet näihinkin pohdintoihin vastaukset helposti.

Samalla olemme säästäneet arvokkaita tunteja ja tonneja välttämällä väärien asioiden selvittämistä ja saaneet keskittyä olennaiseen: parhaan mahdollisen bisnesmallin etsimiseen.

Juhani Mykkänen

Kirjoittaja vastaa operaatioista ja yhteistyökumppanuuksista Wolt Enterprises Oy:ssä. Hän on myös vapaa toimittaja ja kolumnisti.