9.4.2015

Miksi startup tarvitsee lakimiehen?

Startup tarvitsee sitä enemmän lakimiehen, mitä nopeammin se haluaa löytää keinon tehdä rahaa.

Määrittelen startupin mieluusti tavalla, joka lienee peruja pari vuotta sitten kuulemaltani startup-guru Steve Blankin luennolta: startup on nuori ja kasvua hakeva yritys, joka etsii bisnesmallia.

Jälkimmäinen puolisko määritelmästä on se olennainen. Nuori kasvua hakeva parturiliike ei ole startup, koska sen bisnesmalli on tiedossa.

Edustamani yritys nimeltään Wolt puolestaan on startup: koetamme ansaita rahaa tarjoamalla ihmisille helppokäyttöisen älypuhelinsovelluksen, jolla voi tehdä ennalta maksettuja tilauksia ravintoloihin, kahviloihin ja yökerhoihin.

Koska emme vielä tiedä, mitä asiakkaamme – kauppiaat sekä kuluttajat – tarkalleen kaipaavat ja mihin hintaan, etsimme parasta bisnesmallia vielä varmaan ainakin vuoden pari (aloitimme viime syksynä).

Moni startup miettii, tarvitseeko se mihinkään lakimiestä.

Vastaus on helppo. Startupin tehtävä on etsiä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman tuottoisa bisnesmalli. Jos lakimies auttaa siinä tehtävässä, hänet kannattaa palkata.

Miten lakimies sitten voi auttaa?

Paras lakimies on sellainen, joka ymmärtää tehtävänsä liiketoiminnan mahdollistajana, ei ongelmien keksijänä.

Yksi lakimies käyttää kaiken aikansa miettiäkseen, mikä voi mennä pieleen. Hän kehottaa sitten startupin perustajia välttämään pitkää listaa asioita uusista markkina-alueista uusiin tuoteominaisuuksiin. Tuoreen ja vallankumouksellisen bisnesmallin löytäminen voi olla todella hankalaa.

Toinen lakimies puolestaan miettii, mikä voi mennä pieleen. Hän ehdottaa ongelmien varalle rohkeita, uudenlaisia ja luovia lähestymistapoja – ja ansaitsee startupille parhaimmillaan vuoden palkkansa edestä rahaa yhdessä palaverissa.

Tämä on Castrén & Snellmanin blogin ensimmäinen vieraskirjoitus. Suostuin kirjoituspyyntöön, koska minun oli niin helppo keksiä, millaista apua startupimme on saanut kyseiseltä putiikilta ja sen Senior Associatelta Jaakko Lindgreniltä. Jaakko on nimenomaan toisen kategorian lakimies eli mahdollistaja.

Wolt toimii perinteisellä alalla, mutta uusin kujein.

Saatamme siis hyvinkin ajautua lähi- tai kaukaisemmassa tulevaisuudessa lakiteknisiin selvityksiin. Siksi olen nauttinut, kun olemme juristien kanssa pohtineet ongelmia ja mahdollisia reagoimistapoja niihin hyvissä ajoin.

Pieni startup voi myös turhan paljon pelätä isoja maailmanlaajuisia kilpailijoita tai kansainvälistä lainsäädäntöä ja olla sormi joka niveltä myöten suussa tavaramerkkien sekä muiden brändinsuojausasioiden kanssa. Olemme saaneet näihinkin pohdintoihin vastaukset helposti.

Samalla olemme säästäneet arvokkaita tunteja ja tonneja välttämällä väärien asioiden selvittämistä ja saaneet keskittyä olennaiseen: parhaan mahdollisen bisnesmallin etsimiseen.

Juhani Mykkänen

Kirjoittaja vastaa operaatioista ja yhteistyökumppanuuksista Wolt Enterprises Oy:ssä. Hän on myös vapaa toimittaja ja kolumnisti.

Uusimmat referenssit

Avustimme A. Ahlström Kiinteistöt Oy:tä sen hankkiessa Helsingin Pasilassa sijaitsevan toimistokokonaisuuden Avain Yhtiöt Oy:ltä. Toimistokokonaisuus on osa uutta korttelikokonaisuutta, joka tulee sisältämään lisäksi kolme tornitaloa. Korttelin rakentamistyöt on aloitettu alkuvuodesta 2025 ja toimistotalon arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 loppuun mennessä. Toimistorakennus sijaitsee Keski-Pasilassa kauppakeskus Triplan välittömässä läheisyydessä erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Toimisto tarjoaa modernit ja mukautuvat toimitilat jopa 450 työntekijälle. Ankkurivuokralaisena uusissa tiloissa toimii Avain Yhtiöt. A. Ahlström Kiinteistöt Oy hallinnoi A. Ahlström Oy:n kiinteistö- ja metsäomaisuutta. Avain Yhtiöt on kotimainen asuntotoimija, joka on erikoistunut asumisen palveluiden tuottamiseen, rakennuttamiseen ja uudisrakentamiseen. Avain Yhtiöt ja Avain Asumisoikeus omistavat yli 12 000 vuokra-, asumisoikeus- ja palvelukotiasuntoa Avain Asunnot -brändin alla ympäri Suomen.
Julkaistu 18.3.2025
Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme eBrands Holdings Oy:tä sen uusimmalla rahoituskierroksella, jolla yhtiö keräsi 7,5 miljoonan euron rahoituksen. Uusi rahoitus nostaa yrityksen kerätyn rahoituksen kokonaismäärän 50 miljoonaan euroon. Viimeisintä rahoituskierrosta johtivat pääasiassa perhesijoitusyhtiö Veikko Laine, eläkeyhtiö Varma ja operatiiviset osakkeenomistajat. Uudella rahoituksella kehitetään eBrandsin tekoälypohjaista Apollo-markkinakasvutyökalua, joka auttaa brändejä laajentumaan kuuteenkymmeneen eri markkinaan ja myyntikanavaan ilman paikallista infrastruktuuria tai raskaita investointeja. eBrands on vientialusta, joka kasvattaa kuluttajabrändejä globaalisti verkkokaupan ja merkittävien vähittäiskauppakanavien kautta. Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoihin erikoistunut eBrands mahdollistaa brändien kansainvälistymisen vientipalvelumallilla, joka vähentää laajentumiseen liittyvää riskiä ja monimutkaisuutta hyödyntämällä edistyksellistä teknologiaa. Vuonna 2020 perustetun helsinkiläisyrityksen tiimiin kuuluu 75 henkeä ja yrityksen liikevaihto on yli 35 miljoonaa euroa.
Julkaistu 11.3.2025