21.5.2021

ICECAPITAL Kiinteistöpääomarahastot – Selkeyttävä ratkaisu carried interest -tuoton verotukseen

Avustimme ICECAPITAL-kiinteistöpääomarahastoja ja niiden taustalla toimivia omistajayrittäjiä pitkäaikaisessa veroriidassa, jossa Verohallinto pyrki verottamaan omistajayrittäjien saamia osinkotuloja palkkana pääosin sillä perusteella, että osa yritysten tuotosta muodostui rahastojen niin sanotusta carried interest -voitonjakoerästä.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi 11.5.2021 antamillaan päätöksillä Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön (VOVA) valitukset, joissa erimielisyyden kohteena ollut oikeuskysymys koski sitä, oliko carried interest -tuotto katsottava asiassa käytettyä oikeudellista muotoa kunnioittaen pääomatuloksi vai ennakonpidätyksen alaiseksi palkaksi. Verovelvollisten näkemyksen mukaan voimassa olevan sääntelyn ja esitöiden valossa ainoa oikea tulkinta on katsoa, että myös carried interest -tuottoa tulee verottaa oikeudellisen muodon mukaisesti pääomatulona. Verohallinto ja sittemmin VOVA on asiakokonaisuudessa asettautunut oikeudellista muotoa kunnioittamatta kannalle, jonka mukaan erityisesti carried interest -tuotossa olisi ollut kyse ennakonpidätyksen alaisesta palkasta ja mahdollisesti veronkierrosta.

Helsingin hallinto-oikeus ratkaisi asian 12.1.2021 antamillaan päätöksillä verovelvollisten eduksi. Hallinto-oikeus katsoi asiassa käytettyä oikeudellista muotoa kunnioittaen carried interest -tuoton kerryttäneen yrittäjille veronalaista osinkotuloa palkkatulon sijasta. Yleisen veronkiertosäännöksen ei myöskään katsottu soveltuneen asiakokonaisuudessa.

KHO:n päätösten myötä Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisut tulivat lainvoimaisiksi ja verovelvollisten käsitys siitä, että oikeudellisen muodon kunnioittaminen pätee myös carried interest -tuottoon, sai vahvistuksen. Lopputulos vastaa aikaisempia hallinto-oikeuden ja keskusverolautakunnan antamia ratkaisuja. KHO ei katsonut käsillä olevaa oikeuskysymystä niin tulkinnanvaraiseksi, että sen jatkokäsittely KHO:ssa olisi tarpeen.

Lopputulos osoittaa yksityisoikeudelliselle muodolle asetettavan painoarvon merkityksen ja selkiyttää problematiikan ympärillä vallitsevaa oikeustilaa entisestään. Ratkaisulla on merkitystä koko pääomasijoitustoimialalle. Viimeistään tämä ratkaisu yhdessä aiempien julkaistujen ratkaisujen kanssa toivottavasti lopettaa asiasta pitkään käydyn keskustelun. Omistajayrittämisen on jatkossakin oltava sallittua myös pääomasijoitustoimialalla ilman yrittämiseen liittyvää merkittävää verotuksellista tulkinnanvaraisuutta.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Neuvoimme Exsitec Holding AB:tä järjestelyssä, jossa se hankki M-flow Finland Oy:n koko osakekannan. M-flow Finland Oy on suomalainen ohjelmistoyritys, joka tarjoaa Medius B2B-standardin mukaisia S2P-ohjelmistoratkaisuja Suomessa. Exsitec Holding AB on ruotsalainen yritys, joka kuuluu pohjoismaiseen Exsitec-konserniin. Konsernilla on yli 20 toimipistettä Pohjoismaissa. Exsitec toimittaa digitaalisia ratkaisuja asiakkaiden liiketoiminnan tueksi.
Julkaistu 4.7.2024