9.12.2021

Valitusoikeus rakennusluvista laajenee koskemaan rekisteröityjä yhteisöjä joulukuusta 2021 alkaen

Rekisteröidyillä yhteisöillä on jatkossa oikeus valittaa rakennusluvasta, jos lupa koskee hanketta, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia. Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) muutos tuli voimaan 1.12.2021.

Muutoksen taustalla on Euroopan komission Suomelle antama virallinen huomautus, jonka mukaan Suomi on jättänyt panematta täytäntöön useita tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin (2011/92/EU) säännöksiä.

Mikä muuttuu?

Valitusoikeus rakennuslupapäätöksestä laajenee koskemaan myös sellaisia rekisteröityjä yhteisöjä, joiden tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen.

Laajennettu valitusoikeus koskee kuitenkin vain rakennuksia hankkeissa, joihin sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

Toisin sanoen hankkeen vaikutukset ympäristöön on tullut arvioida niin sanotussa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Valitusoikeus koskee rakennuslupamenettelyssä kaikkia rakennuksia, jotka kuuluvat ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkasteltuun hankkeeseen.

Näin ollen esimerkiksi teollisuusalueelle sijoittuva ympäristövaikutuksiltaan merkittävän teollisuuslaitoksen rakennuslupa tai tuulipuistohankkeeseen kuuluvan yksittäisen tuulivoimalan rakennuslupa voi kuulua laajennetun valitusoikeuden piiriin.

Muutoksenhakuoikeus sisältää myös mahdollisuuden tehdä oikaisuvaatimus. Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus. Oikaisuvaatimuksen perusteella tehtyyn päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta valittamalla.

Huomioitavaa on, että yhteisön muutoksenhaku on valitusperusteen osalta sisällöllisesti rajoitettu yhteisön säännöissä määriteltyyn toimialaan, minkä lisäksi rakennuksen on sijaittava yhteisön toiminta-alueella.

Mitä vaikutuksia muutoksella on?

Muutos laajentaa mahdollisten muutoksenhakijoiden joukkoa ja voi siten viivästyttää rakennusluvan lainvoimaiseksi tuloa. Rakentamista ei lähtökohtaisesti saa aloittaa ennen kuin lupa on tullut lainvoimaiseksi, jolloin muutoksenhakumenettely voi viivästyttää hankkeen toteuttamista.

Rakennusluvan hakijalla on edelleen oikeus hakea lupaviranomaiselta aloittamisoikeutta, jonka perusteella rakennustyö voidaan suorittaa osittain tai kokonaan vakuutta vastaan ennen kuin rakennuslupa on saanut lainvoiman. Tällöin rakennustöihin ryhdyttäisiin kuitenkin sillä riskillä, että muutoksenhakuviranomainen myöhemmin kumoaa lupapäätöksen. Lisäksi muutoksenhakuviranomainen voi valituksesta myös kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Toimimme Korkia Oy:n neuvonantajana sen tehdessä lainasopimuksen Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa. Rahoitus tukee Korkian kehitteillä olevien aurinkoenergia-, akkusähkövarasto (BESS)- ja maatuulivoimahankkeiden kehittämistä ja laajentamista globaalisti. Korkia on uusiutuvaan energiaan keskittyvä sijoitusyritys, joka toimii yhdeksässä maassa. Korkian monipuolinen portfolio koostuu kehitteillä olevista uusiutuvan energian ja energiavarastoinnin hankkeista, joiden kapasiteetti on yhteensä yli 20 GW.
Julkaistu 7.1.2025