26.8.2024

Uudet osakkaamme Topi Lusenius ja Marius af Schultén luotsaavat asiakkaitamme suurten murrosten äärellä

Digitalisaatio ja vihreä siirtymä ovat lähivuosien suuria murroksia, joiden myötä niin yhteiskunta kuin liiketoiminnan tekemisen tavat muuttuvat. Castrén & Snellmanin uudet osakkaat Topi Lusenius ja Marius af Schultén neuvovat asiakkaitamme ja auttavat navigoimaan liiketoimintaa muutosten keskellä.

Topi Lusenius: Teknologiahankinnat ovat liiketoiminnan koetinkivi

”Teknologinen murros muuttaa liiketoiminnan tekemisen tavat perusteellisesti. Jo nyt suuri osa asiakasrajapinnoista on digitaalisia, ja muutoksen vauhti vain kiihtyy. On ennustettu, että digitaaliseen transformaatioon käytettävän rahan määrä tuplaantuu nykyisestä kahdesta biljoonasta neljään biljoonaan vuoteen 2027 mennessä”, Data ja teknologia -palvelumme osakas Topi Lusenius kuvailee.

Lähivuosina yrityksillä onkin edessään järjestelmäuudistuksia ja -hankintoja. Näihin hankkeisiin Topi kannustaa ryhtymään harkiten, hankkeen hyvin suunnitellen ja riskit tarkasti kartoittaen.

”Digihankkeeseen tulisi suhtautua kuin liiketoiminnan transformaatiohankkeeseen. Isot uudistukset ovat perinteisesti alttiita esimerkiksi viivästymisille ja muille poikkeamille. Budjettikin voi venyä ja saattaa olla, että lopputuote ei vastaa odotuksia. Mahdollisiin poikkeamiin kannattaakin varautua laatimalla sopimus huolellisesti ja varaamalla projektiin riittävät taloudelliset ja inhimilliset resurssit”, Topi neuvoo.

Hyvä projektisopimus tarjoaa riittävästi vapautta mutta on samaan aikaan konkreettinen. Sopimuksessa tulisi määritellä selkeästi hankkeen vastuut, aikataulut ja budjetti. Laadukas sopimus auttaa projektiorganisaatiota johtamaan hanketta ja puuttumaan epäkohtiin tarpeen mukaan.

”Sopimus on parhaimmillaan projektiorganisaation selkänoja, joka antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen eli hankkeen johtamiseen ja käyttäjien osallistamiseen eri kehitysvaiheissa”, Topi tiivistää.

Topi Luseniuksella on pitkä ja monipuolinen kokemus teknologia- ja sopimusjuridiikasta. Hän neuvoo kotimaisia ja kansainvälisiä yrityksiä rajat ylittävissä hankkeissa, kuten digitaalisessa transformaatiossa, ulkoistuksissa, tuotekehityksessä sekä teknologiakeskeisissä yrityskaupoissa, pääomasijoituksissa ja riita-asioissa.

Marius af Schultén: Vihreän siirtymän mahdollisuudet kannattaa hyödyntää täysimääräisesti

Vihreä siirtymä on viimeisen kahden vuoden aikana edennyt Euroopassa harppauksin. Lähivuosien suuria kysymyksiä ovat uusiutuva energia, sähkön varastointi ja vihreän vedyn tuotannon kasvattaminen.

”Sijoittajat ovat juuri nyt kiinnostuneita uusiutuvan energian mahdollisuuksista, ja Suomi on yksi kiinnostavimmista sijoituskohteista. Tämä mahdollisuus tulisi nyt hyödyntää täysimääräisesti, sillä tulevina vuosina uusiutuvan energian kysyntä kasvaa merkittävästi”, Ympäristö, energia ja vihreä siirtymä
-palvelumme osakas Marius af Schultén kuvailee.

Uusiutuvan energian kysyntää kasvattavat paitsi EU:n kunnianhimoiset ilmastotavoitteet myös vihreän vedyn tuotantokapasiteetin tavoitteellinen kasvattaminen. ”Vihreän vedyn tuotantoa on EU:ssa ajettu määrätietoisesti eteenpäin, ja siihen liittyvä sääntely lisääntyy jatkuvasti. Suuren mittakaavan tuotanto vaatii kuitenkin merkittäviä investointeja, ja riittävän investointivarmuuden saavuttaminen edellyttää puolestaan runsasta ja riittävän tasaista uusiutuvan sähkön tarjontaa. Kun kiinnostusta Suomeen on, mahdollisuuteen kannattaisi nyt tarttua ja pysyä jatkossakin yhtenä puhtaiden energiamuotojen kehittämisen edelläkävijänä.”

Vihreän siirtymän sääntely kehittyy alinomaa, ja kilpaillussa markkinassa menestyminen vaatii energia-alan yrityksiltä jatkuvaa toimintaympäristön analyysia ja lainsäädännön muutosten seurantaa.

”Strateginen kumppani tuntee toimintaympäristön perinpohjaisesti ja voi siten auttaa ennakoimaan tulevia muutoksia ja suunnittelemaan hankkeita. Hankkeen tai sijoituksen kohdemaan erityispiirteet vaikuttavat aina hankkeen kulkuun, jolloin paikallistuntemus on erityisen arvokasta. Full service
-toimistona pystymme auttamaan yrityksiä vihreän siirtymän hankkeiden kaikissa vaiheissa”, Marius tiivistää.

Marius af Schultén on ympäristöjuridiikan konkari, jolla on pitkä ja laaja-alainen kokemus kotimaisten ja kansainvälisten energia- ja infrastruktuurialan hankekehittäjien, sijoittajien, rahastojen ja rahoituslaitosten strategisena neuvonantajana erityisesti uusiutuvan energian hankkeissa ja niiden kehittämisessä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024
Neuvoimme Nrepiä asuinrakennushankkeessa, joka toteutetaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Kauppakeskus Arabian yhteyteen. Avustimme asuinrakennushankkeen rahoitusjärjestelyssä sekä hankkeeseen liittyvissä yhtiö- ja kiinteistöoikeudellisissa järjestelyissä. Näihin kuului osakekaupan ja jakautumisen kautta tapahtunut omistusrakenteen uudelleenjärjestely, asemakaavan ja tonttijaon muutokset, yhteisjärjestelysopimus sekä hallinnanjakosopimus. Rakennukseen tulee 16 kerrosta ja yhteensä 188 Juli Living -vuokra-asuntoa. Lisäksi katutasoon tulee liiketiloja. Valmistuttuaan rakennus kuuluu Suomen energiatehokkaimpien asuinrakennuksen joukkoon. Rahoitusjärjestelyssä on huomioitu Nrepin vastuullisuustavoitteet. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Nrepille on aikaisemmin myönnetty asuinrakennuksen LEED Platinum-sertifikaatit yhtiön Herttoniemen ja Friisilän kohteille.
Julkaistu 28.10.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen UniCredit Bank Austria AG:n kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kuusivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.10.2024