16.2.2021

Ohjaus- ja organisointitaitoja kehittämässä – ohjaavan nuoremman harjoittelijan arkea C&S:llä

Meistä

Tekstin takaa löytyvät Turun yliopiston kasvatit, kolmannen vuoden oikkarit Elsa Uitto ja Tiia Liukkonen. Aloitimme Cassulla nuorempina harjoittelijoina syksyllä 2020, ja nyt vuodenvaihteessa saimme mahdollisuuden jatkaa ohjaavina nuorempina harjoittelijoina. Ohjaavat nuoremmat harjoittelijat ovat junnutiimin konkareita, jotka perehdyttävät nuoremmat harjoittelijat tiimin työtehtäviin ja huolehtivat esimerkiksi tiimin työvuorosuunnittelusta. Meidän lisäksemme ohjaavien porukkaan kuuluvat Roope Järvinen Helsingin yliopistosta ja Aleksi Laaksonen Lapin yliopistosta. Meillä on taustaa monipuolisesti erilaisista asiakaspalveluhommista, mutta kaikille meille viime syksyn nuoremman harkkarin rooli on ollut ensimmäinen kosketus oman alan töihin.

Nuoremmasta harkkarista ohjaavan saappaisiin

Fuksivuoden syksyllä monet asianajotoimistot tulivat yliopistollemme esittäytymään. Silloin meille jäi erityisesti mieleen Cassun monipuolinen harjoitteluohjelmatarjonta, jonka kautta voi jo opintojen aikana päästä mielenkiintoisiin työtehtäviin. Molempien tuttuja oli myös ollut Cassulla harkkareina, ja heiltä olimme kuulleet hyvää Cassun rennosta ilmapiiristä.

Kun aloitimme junnuina, molemmille oli jo aikaisessa vaiheessa selvää, että taloon olisi kiva jäädä pidemmäksikin aikaa. Olo on ollut heti ensimmäisistä päivistä alkaen todella tervetullut, ja pääsimme nopeasti osaksi Cassun porukkaa. Ohjaavana harkkarina jatkaminen tarjosi myös hyvän mahdollisuuden tutustua ihmisiin paremmin sekä verkostoitua alalla. Isona innoittajana ohjaavaksi hakemiseen toimivat myös meidän omat, viime syksyn tiimin ohjaavat harkkarit! Saimme heiltä parhaan mahdollisen vastaanoton ja perehdytyksen, joten halusimme ehdottomasti olla välittämässä hyvää henkeä myös seuraavalle porukalle.

Uusien harjoittelijoiden perehdyttäminen työtehtäviin onkin ohjaavan päävastuu. Meille molemmille oli tärkeää, että kaikki saavat mukavan ensikosketuksen ensimmäiseen oman alan työpaikkaan ja tuntevat olonsa lämpimästi tervetulleeksi cassulaisten joukkoon. Ohjaavan roolissa pääsee jatkuvasti kehittämään monia tärkeitä taitoja, joista on varmasti hyötyä työelämässä myös tulevaisuudessa. Tiimityöskentely, organisointitaidot ja ongelmanratkaisukyky ovat olleet tärkeimpiä taitoja, joita tarvitsemme päivittäin. Junnutiimissämme on kaksitoista jäsentä, joista jokainen työskentelee osa-aikaisesti 2–3 kertaa viikossa: tämä vaatii tiimiltä todella hyvää sisäistä kommunikointia ja yhteistyötä.

Nuoremman harkkarin arki

Nuoremman harkkarin tehtäviin kuuluu monipuolisesti kaikenlaisia avustavia toimistotehtäviä, ja jokainen työpäivä on erilainen. Työtehtävät vaihtelevat ja välillä kiirekin pääsee yllättämään, joten on tärkeää pystyä muuntautumaan muuttuvien tilanteiden mukana. Normaali työpäivä pitää sisällään tiettyjä rutiinihommia, kuten virastoissa asioimista, asiakirjojen skannailua ja respassa tuuraamista. Virastojen lisäksi käymme usein myös naapuritoimistoissa sekä asiakkaiden luona toimittamassa asiakirjoja. Keikat hoituvat näppärästi ja ovatkin monen lempipuuhaa, sillä meillä junnuilla on käytössämme oma auto! Välillä pääsemme myös tekemään muun muassa käännöksiä, tarkistamaan sopimuksia ja hoitamaan muita toimeksiantoihin liittyviä avustavia tehtäviä.  

Yhdessä tekemisestä kipinää työhön

Ohjaavana on ollut huippua nähdä, miten loistavasti tiimimme on heti ensimmäisistä päivistä alkaen puhaltanut yhteen hiileen. On ollut kiva huomata, miten nopeasti uudet tulijat ovat päässeet Cassun arkeen kiinni ja miten hyvällä asenteella he tarttuvat kaikkiin hommiin. Myös me ohjaavat saamme uusilta harjoittelijoilta hyviä uusia näkökulmia, joilla pääsemme kehittämään toimintatapojamme. Ehdottomasti parasta tässä roolissa on ollut päästä jatkamaan harjoittelujaksoa uuden, mahtavan tiimin kanssa. Meillä on todella hauskaa yhdessä ja töihin on aina aidosti mukava tulla.

Mietteitä urapolun seuraavista askelista

Meitä molempia kiinnostaa työskentely liikejuridiikan parissa, ja harjoittelu Cassulla on tarjonnut loistavan mahdollisuuden päästä tutustumaan suuren asianajotoimiston arkeen. Olemme myös päässeet keskustelemaan eri praktiikoiden juristien kanssa heidän työstään, mikä on auttanut omien urapolkujemme pohtimisessa.  Elsaa kiinnostaa tällä hetkellä eniten yhtiöoikeus, rahoitus ja vero-oikeus. Tiian mielenkiinnon kohteisiin kuuluu vielä tässä vaiheessa hyvin monipuolisesti eri oikeudenaloja, mutta esimerkkeinä mainittakoon kilpailuoikeus, immateriaalioikeus sekä yhtiöoikeus.

Me molemmat luotamme kuitenkin siihen, että se itselle antoisa ja mielekäs paikka selkiintyy tässä matkan varrella. Cassulta olemme onneksi saaneet hyvät eväät tulevaan, joten harjoittelujakson jälkeen on hyvä jatkaa eteenpäin! Eikä sitä koskaan tiedä, vaikka tiemme toisivat tänne takaisin.