27.2.2020

Koronavirusepidemia: vastauksia työnantajien kysymyksiin

Kiinasta lähtenyt koronavirus (COVID-19) on laajentunut epidemiaksi, jota valtiot suitsivat rajoittamalla liikkuvuutta. Työpaikoilla siitä seuraa monenlaisia työsuhdekysymyksiä. Saako työntekijä olla poissa työpaikaltaan, jos hän joutuu ulkomailla karanteeniin? Voiko yritys lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään, jos epidemia tekee loven sen tuotteiden kysyntään? 

Koronavirusepidemian tilanne muuttuu nopeasti, ja tämä teksti kuvaa tilannetta 13.3.2020.

Lue myös: Koronavirus vaikuttaa yhtiöiden toimintaan – näin turvaat liiketoiminnan kriittisiä kohtia.

Poissaolo on luvallista muttei välttämättä palkallista

Jos työntekijä jää pois töistä esimerkiksi peruuntuneen lennon, karanteenimääräyksen tai muun epidemiaan liittyvän pakottavan syyn vuoksi, poissaolo on lähtökohtaisesti luvallinen. Siitä ei silloin koidu työntekijälle työoikeudellisia seurauksia.  

Poissaolo ei toisaalta ole automaattisesti palkallista, vaikka sille olisi hyväksyttävä syy. Työnantajalla ei ole lain mukaan velvollisuutta maksaa työntekijälle palkkaa poissaoloajalta, jos poissaolo johtuu viranomaisen määräämästä karanteenista tai eristyksestä, ellei työntekijä itse ole sairaana.

Vaikkei työnantajalla olekaan palkanmaksuvelvollisuutta, jotkut työnantajat ovat maksaneet työntekijöilleen palkkaa, jos he ovat jääneet karanteeniin työmatkalla. Jos Kela myöntää työntekijälle tartuntatautipäivärahaa karanteenin johdosta, päiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut työntekijälle palkkaa poissaolon ajalta. Tartuntatautipäivärahan suuruus vastaa täyttä ansionmenetystä, eikä päivärahan saaminen edellytä omavastuuaikaa.

Vuosilomaa kertyy myös karanteenin aikana

Vuosiloman ansainnassa viranomaisen asettama karanteeni katsotaan työssäolon veroiseksi, ja työntekijä ansaitsee lomaa normaalisti tällaiselta ajalta. Sama sääntö pätee myös silloin, jos työntekijä eristetään esimerkiksi perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

Työnantajan keinot reagoida työn estymiseen ja työn vähentymiseen

Koronavirus-epidemian leviämisen ja pandemiaksi muuttumisen myös viranomaiset ovat ryhtyneet asettamaan kieltoja ja rajoituksia, jotka voivat aiheuttaa yllättävän työnteon estymisen työpaikalla.

Työsopimuslain 2 luvun 12 §:ssä on erityissäännös palkanmaksuvelvollisuudesta sellaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa työnteko on estynyt työsopimussuhteen osapuolista riippumattomasta syystä. Säännöksen mukaan työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, mutta kuitenkin enintään 14 päivän ajalta. Säännöstä voidaan soveltaa vain sellaisessa tilanteessa, jossa työnteon esteenä on yllättävä ja poikkeuksellinen, sekä työntekijästä että työnantajasta riippumaton tapahtuma.

Viranomaisten määräyksestä aiheutuva työnteon estyminen (esimerkiksi viranomaisen antama kielto), voidaan tulkita tällaiseksi riippumattomaksi syyksi. Jotta säännöstä voitaisiin soveltaa, työnteon estymisen on oltava suora seuraus asetetusta viranomaistoimesta. Lisäksi työnteon estyminen on arvioitava jokaisen työntekijän osalta erikseen ja samalla myös varmistaa, voidaanko työntekijälle tarjota esteen ajaksi muuta työtä.

Jos työnteko estyy edellä kerrotulla tavoin, työntekijälle on maksettava palkkaa työnteon estymisen ajalta enintään 14 päivän ajan.

Viranomaisten antamat suositukset eivät aiheuta välttämättä samalla tavalla työnteon estymistä, kuin viranomaisen antama kielto.

Vaikka työsopimuslaki ei sisällä menettelyohjeita työntekijöiden informoimisesta työnteon estymisestä eikä tähän liity yhteistoimintavelvoitetta. Työnantajan on kuitenkin suositeltavaa informoida ainakin niitä työntekijöitä, joiden työnteko estyy työsopimuslain 2 luvun 12 §:n mukaan.  

On tärkeää huomata, että ns. yleinen tarve saavuttaa säästöjä tai reagoida esim. kysynnän laskuun koronaviruksen takia, ei ole työsopimuslain 2 luvun 12 §:n tarkoittama työnteon estyminen. Tällaisessa tilanteessa kyseeseen voi tulla työntekijöiden lomauttaminen, edellyttäen että lomauttamiselle on peruste työsopimuslaissa. Lomauttamiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut voidaan käynnistää, kun työnantaja suunnittelee lomauttamisia ja työnantajalla riittävä varmuus suunniteltujen lomautusten perusteista ja tosiasioista niin, että henkilöstövaikutukset voidaan arvioida.

Päivitä yrityksesi toimintaohjeet

Työnantajan tulee ohjeistaa työntekijöitä siitä, miten sairastuessa toimitaan. Esimerkiksi EK on suositellut, että koronavirusepidemian aikana työntekijät voisivat jäädä muutaman päivän sairauslomalle omalla ilmoituksellaan.

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta myös ulkomaan työmatkoilla. Työnantajan on siksi pidettävä silmällä viranomaisohjeita ja matkustusrajoituksia ja päivitettävä työpaikan toimintaohjeita niiden mukaisesti. On hyvä selvittää etukäteen, korvaavatko yhtiön matkavakuutukset koronaviruksen aiheuttamia ylimääräisiä kustannuksia. Työmatkalle lähteville työntekijöille tulisi antaa tarkat ohjeet siitä, mitä tehdä, jos he epäilevät sairastuneensa matkan aikana tai sen jälkeen.

Myös työpaikan etätyökäytännöt kannattaa käydä läpi ja pohtia, miten työt järjestettäisiin, jos epidemia johtaisi laajaan karanteeniin Suomessa.

Uusimmat referenssit

Edustimme menestyksekkäästi Vaasan Sähkö Oy:tä markkinaoikeudellisessa riita-asiassa, jossa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemien sähkön kuluttajahintojen muutosten arvioimiseksi kuluttajasuojalain kannalta. Kuluttaja-asiamiehen hakemuksen mukaan sähkön myyntiyhtiöiden hinnankorotusten menettelytapojen lainmukaisuuteen oli tarpeen saada ratkaisu, koska useat sähköyhtiöt olivat korottaneet kuluttajien sähkösopimusten hintoja merkittävästi syksyn 2022 aikana. Kuluttaja-asiamiehen hakemus kohdistui Vaasan Sähkö Oy:n toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotusmenettelyyn 15.10.2022 voimaan tulleen muutoksen osalta. Kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua Vaasan Sähkön lisäksi myös toisen sähkön myyntiyhtiön hinnankorotuksiin. Vaasan Sähkön osalta kuluttaja-asiamiehen hakemus sisälsi kolme sakkouhkaista kieltovaatimusta. Vaatimukset koskivat sitä, mitä hinnanmuutokseen oikeuttavaa, alan yleisiin sopimusehtoihin sisältyvää ehtokohtaa voitiin käyttää hinnankorotuksen perusteena ja oliko yhtiön sähkönhankintakustannusten tullut nousta hinnankorotusta vastaavalla määrällä. Kolmas vaatimus liittyi siihen, miten olennaisia muutoksia sähkönmyyjä voi sopimusehtojen nojalla yksipuolisesti tehdä kuluttajasopimuksissa. Markkinaoikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn kesäkuussa 2024. Markkinaoikeus hylkäsi 25.10.2024 päivätyllä ratkaisullaan kuluttaja-asiamiehen vaatimukset kokonaisuudessaan. Markkinaoikeuden mukaan Vaasan Sähkö Oy:llä oli ollut sähkömarkkinalain ja alan yleisten sopimusehtojen mukainen peruste tehdä toistaiseksi voimassa oleviin kuluttajasopimuksiin hinnankorotus syksyllä 2022 toteutetulla tavalla. Yhtiön menettelylle oli ollut olosuhteiden olennaisen muutoksen johdosta erityinen syy, eikä sitä ollut pidettävä kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Myös kuluttaja-asiamiehen toiseen sähkön myyntiyhtiöön kohdistama hakemus hylättiin. Markkinaoikeuden ratkaisu on merkittävä yleisesti sähkön vähittäismyyjille, sillä se poikkeaa kuluttajariitalautakunnan julkaisemien suositusten mukaisesta tulkintalinjasta ja osaltaan vahvistaa sähkön vähittäismyyjien oikeuden tehdä olennaisiakin muutoksia toistaiseksi voimassa olevien kuluttajasopimusten hintaehtoihin tiettyjen laissa ja sopimusehdoissa määriteltyjen reunaehtojen täyttyessä. Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voidaan hakea muutosta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan. 
Julkaistu 12.12.2024
Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024
Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024