31.5.2016

KHO:lta kaksi merkittävää päätöstä konsernin sisäisten lainojen korkovähennyksistä

Korkein hallinto-oikeus antoi 19.5.2016 kaksi päätöstä, jotka koskivat korkojen vähennyskelpoisuutta konsernin sisällä. KHO:n päätöksen mukaan kansainvälisen konsernin suomalainen sivuliike ei saanut vähentää verotuksessaan korkoja, jotka sivuliike oli maksanut ulkomaiselle konserniyhtiölle.

Tulojen ja varojen kohdentaminen kiinteälle toimipaikalle

Molemmat tapaukset koskivat tilannetta, jossa ulkomainen konserniyhtiö oli perustanut Suomeen sivuliikkeen, minkä jälkeen toisen konserniyhtiön osakkeita oli myyty konsernin sisällä ja siirretty suomalaiselle sivuliikkeelle. Osakekauppaan liittyvät konsernin sisäiset lainat oli niin ikään siirretty sivuliikkeelle.

Kummassakin tapauksessa kysymys oli nimenomaan siitä, voidaanko sivuliikkeelle siirrettyjä osakkeita käsitellä sivuliikkeeseen kuuluvana omaisuutena ja oliko sivuliikkeellä oikeus vähentää kyseisten osakkeiden hankkimisen rahoittamiseksi otetun velan korot verotuksessaan. KHO katsoi kummassakin tapauksessa, etteivät yhtiöt olleet näyttäneet riittäviä liiketaloudellisia perusteita, joiden mukaan osakkeet liittyisivät sivuliikkeen harjoittamaan liiketoimintaan. Tämän vuoksi sivuliike ei voinut vähentää osakekaupasta aiheutuneita korkokuluja verotuksessaan.

Vaikka päätöksillä on sama lopputulos, on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota päätösten erilaisiin perusteluihin. Päätöksessä KHO 2016:71 tarkastellussa tapauksessa sivuliikkeelle oli siirretty toimintoja ja henkilökuntaa vain vähäisessä määrin. KHO katsoi, etteivät sivuliikkeen edustajat käyttäneet määräysvaltaa liiketoimintaa harjoittavassa yhtiössä, vaan tällainen määräysvalta kuului sivuliikkeen ulkomaiselle hallintoelimelle tai koko konsernin emoyhtiölle. Näin ollen toimintaa harjoittavan yhtiön osakkeet eivät olleet sivuliikkeessä harjoitetun elinkeinotoiminnan pysyvässä käytössä eikä niitä tule pitää sivuliikkeeseen kuuluvina varoina.

Veron kiertämistä koskevien säännösten soveltaminen

Päätöksessä 2016:72 KHO katsoi äänestyksen jälkeen, että liiketoimintaa harjoittavan yhtiön osakkeiden luovuttaminen Suomeen perustetulle sivuliikkeelle oli tosiasiassa osa monivaiheista järjestelyä, jota oli arvioitava kokonaisuutena ottaen samalla huomioon veron kiertämistä koskevien säännösten soveltaminen. Kyseisessä tapauksessa yhdysvaltalainen yhtiö luovutti ensin toimintaa harjoittavan yhtiön osakkeet ruotsalaiselle tytäryhtiölle, josta ne kohdennettiin Suomeen perustetulle sivuliikkeelle. KHO katsoi muun muassa, että järjestelyihin oli ryhdytty tarkoituksena vapautua suoritettavasta verosta konserniavustusjärjestelmää ja korkovähennystä hyödyntämällä. Tämän vuoksi KHO päätti, etteivät järjestelyistä aiheutuneet korkomenot olleet vähennyskelpoisia.

Vaikutukset verosuunnitteluun

Päätökset ovat merkittäviä, sillä niissä kyseenalaistetaan sivuliikerakenteen käyttäminen konsernin sisäisten osakekauppojen omistusvälineenä. Oikeus totesi muun muassa, että kun otetaan huomioon, mitä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n malliverosopimuksen kommentaarissa on todettu, näitä osakkeita ja lainaa ei olisi voitu allokoida sivuliikkeelle kyseisten tapausten olosuhteissa. Oikeus korosti lisäksi, että veron kiertämistä koskevan säännöksen mahdollisen soveltumisen arvioinnissa lähtökohtana on riittävän liiketaloudellisen perusteen puuttuminen. Suomalaisissa tuomioistuimissa on tällä hetkellä vireillä vastaavia tapauksia, joiden lopputulokseen nyt annetut päätökset todennäköisesti vaikuttavat olosuhteista riippuen.

Verohallinto on antanut edellä mainittujen ratkaisujen seurauksena lausunnon (Verohallinnon tiedote, 27.5.2016), jossa se suosittelee, että yritykset varmistaisivat merkittävien yritysjärjestelyjen tai muiden veroriskejä sisältävien toimiensa verotuskohtelun jo etukäteen Verohallinnosta.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024