31.5.2016

KHO:lta kaksi merkittävää päätöstä konsernin sisäisten lainojen korkovähennyksistä

Korkein hallinto-oikeus antoi 19.5.2016 kaksi päätöstä, jotka koskivat korkojen vähennyskelpoisuutta konsernin sisällä. KHO:n päätöksen mukaan kansainvälisen konsernin suomalainen sivuliike ei saanut vähentää verotuksessaan korkoja, jotka sivuliike oli maksanut ulkomaiselle konserniyhtiölle.

Tulojen ja varojen kohdentaminen kiinteälle toimipaikalle

Molemmat tapaukset koskivat tilannetta, jossa ulkomainen konserniyhtiö oli perustanut Suomeen sivuliikkeen, minkä jälkeen toisen konserniyhtiön osakkeita oli myyty konsernin sisällä ja siirretty suomalaiselle sivuliikkeelle. Osakekauppaan liittyvät konsernin sisäiset lainat oli niin ikään siirretty sivuliikkeelle.

Kummassakin tapauksessa kysymys oli nimenomaan siitä, voidaanko sivuliikkeelle siirrettyjä osakkeita käsitellä sivuliikkeeseen kuuluvana omaisuutena ja oliko sivuliikkeellä oikeus vähentää kyseisten osakkeiden hankkimisen rahoittamiseksi otetun velan korot verotuksessaan. KHO katsoi kummassakin tapauksessa, etteivät yhtiöt olleet näyttäneet riittäviä liiketaloudellisia perusteita, joiden mukaan osakkeet liittyisivät sivuliikkeen harjoittamaan liiketoimintaan. Tämän vuoksi sivuliike ei voinut vähentää osakekaupasta aiheutuneita korkokuluja verotuksessaan.

Vaikka päätöksillä on sama lopputulos, on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota päätösten erilaisiin perusteluihin. Päätöksessä KHO 2016:71 tarkastellussa tapauksessa sivuliikkeelle oli siirretty toimintoja ja henkilökuntaa vain vähäisessä määrin. KHO katsoi, etteivät sivuliikkeen edustajat käyttäneet määräysvaltaa liiketoimintaa harjoittavassa yhtiössä, vaan tällainen määräysvalta kuului sivuliikkeen ulkomaiselle hallintoelimelle tai koko konsernin emoyhtiölle. Näin ollen toimintaa harjoittavan yhtiön osakkeet eivät olleet sivuliikkeessä harjoitetun elinkeinotoiminnan pysyvässä käytössä eikä niitä tule pitää sivuliikkeeseen kuuluvina varoina.

Veron kiertämistä koskevien säännösten soveltaminen

Päätöksessä 2016:72 KHO katsoi äänestyksen jälkeen, että liiketoimintaa harjoittavan yhtiön osakkeiden luovuttaminen Suomeen perustetulle sivuliikkeelle oli tosiasiassa osa monivaiheista järjestelyä, jota oli arvioitava kokonaisuutena ottaen samalla huomioon veron kiertämistä koskevien säännösten soveltaminen. Kyseisessä tapauksessa yhdysvaltalainen yhtiö luovutti ensin toimintaa harjoittavan yhtiön osakkeet ruotsalaiselle tytäryhtiölle, josta ne kohdennettiin Suomeen perustetulle sivuliikkeelle. KHO katsoi muun muassa, että järjestelyihin oli ryhdytty tarkoituksena vapautua suoritettavasta verosta konserniavustusjärjestelmää ja korkovähennystä hyödyntämällä. Tämän vuoksi KHO päätti, etteivät järjestelyistä aiheutuneet korkomenot olleet vähennyskelpoisia.

Vaikutukset verosuunnitteluun

Päätökset ovat merkittäviä, sillä niissä kyseenalaistetaan sivuliikerakenteen käyttäminen konsernin sisäisten osakekauppojen omistusvälineenä. Oikeus totesi muun muassa, että kun otetaan huomioon, mitä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n malliverosopimuksen kommentaarissa on todettu, näitä osakkeita ja lainaa ei olisi voitu allokoida sivuliikkeelle kyseisten tapausten olosuhteissa. Oikeus korosti lisäksi, että veron kiertämistä koskevan säännöksen mahdollisen soveltumisen arvioinnissa lähtökohtana on riittävän liiketaloudellisen perusteen puuttuminen. Suomalaisissa tuomioistuimissa on tällä hetkellä vireillä vastaavia tapauksia, joiden lopputulokseen nyt annetut päätökset todennäköisesti vaikuttavat olosuhteista riippuen.

Verohallinto on antanut edellä mainittujen ratkaisujen seurauksena lausunnon (Verohallinnon tiedote, 27.5.2016), jossa se suosittelee, että yritykset varmistaisivat merkittävien yritysjärjestelyjen tai muiden veroriskejä sisältävien toimiensa verotuskohtelun jo etukäteen Verohallinnosta.

Uusimmat referenssit

Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Säästöpankkiryhmän neuvonantajana järjestelyssä, jossa Sp-Henkivakuutus Oy:n osakkeet myydään Henki-Fennialle ja samalla osapuolet sopivat pitkäaikaisesta vakuutussäästämistä ja lainaturvaa koskevasta jakeluyhteistyöstä. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää. Sp-Henkivakuutusyhtiö on vuonna 2007 perustettu kotimainen henkivakuutusyhtiö, joka tarjoaa yksityisasiakkaille ja yrityksille vakuutussäästämisen ja riskivakuuttamisen tuotteita. Säästöpankit ja Oma Säästöpankki Oyj toimivat Sp-Henkivakuutuksen asiamiehinä. Henki-Fennia on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tytäryhtiö, joka on erikoistunut vapaaehtoisiin henki-, eläke- ja säästövakuutuksiin.
Julkaistu 11.4.2025
Avustimme Readpeakia järjestelyssä, jossa suomalainen kasvurahastoyhtiö Voland Partners teki pääomasijoituksen Readpeakiin. Readpeak on natiivimainontaan erikoistunut palvelualusta mainostilan ostamiseen, suunnitteluun ja jakelun kohdentamiseen. Yritys on noussut nopeasti johtavaan asemaan alustaratkaisullaan, joka mahdollistaa helpon tavan kohdentaa ja ajoittaa viestintää osaksi mediasivustojen uutisvirtaa. Readpeak on vuonna 2014 Helsingissä perustettu yritys, joka on sittemmin laajentunut yhdeksälle eurooppalaiselle markkina-alueelle ja tekee yhteistyötä yli tuhannen julkaisijan kanssa. Readpeak määrittelee edistyksellisiä koneoppimismalleja käyttäen uudelleen sisältövetoisen mainonnan, luoden lisäarvoa sekä laadukkaalle medialle että journalismille. Voland Partners on teknologiayritysten kehittämiseen erikoistunut vähemmistösijoittaja, jonka missiona on tehdä työtä yhdessä yrittäjien kanssa ja rakentaa menestyviä yhtiöitä vastuullisesti, luoden menestystarinoita, joista koko yhteiskunta hyötyy. Readpeak on Voland Partnersin kuudes sijoituskohde, johon rahastoyhtiö sijoittaa ensimmäisestä, 57 miljoonan euron kasvurahastostaan.
Julkaistu 10.4.2025