12.3.2018

KHO rinnasti palkan sijasta maksetut eläkevakuutusmaksut palkkatuloiksi

Korkein hallinto-oikeus (”KHO”) on antanut vuosikirjaratkaisun koskien rajanvetoa siitä, missä tapauksissa osakeyhtiön koko henkilöstölleen ottamaa ryhmäeläkevakuutusta on pidettävä kollektiivisena ryhmäeläkevakuutuksena ja vastaavasti siitä, milloin sitä on käsiteltävä yksilöllisenä eläkevakuutusjärjestelynä.

KHO totesi ratkaisussaan, että kyseessä olleessa järjestelyssä yhtiö oli korvannut omistajayrittäjilleen maksettavan rahapalkan kokonaan eläkevakuutusmaksuilla, jolloin järjestelyssä ei omistajayrittäjien osalta ollut kyse kollektiivisesta lisäeläketurvasta. Yhtiön kahden omistajayrittäjän maksamat vakuutusmaksut katsottiin kokonaisuudessaan ennakkoperintälain 13 §:n mukaiseksi palkkatuloksi, joista olisi pitänyt suorittaa työnantajan sosiaaliturvamaksu.

Vakuutusmaksut katsottiin palkkatuloksi

Yhtiössä toimitetussa verotarkastuksessa oli katsottu, että omistajayrittäjä A:n osalta maksetut vakuutusmaksut (vuosina 2010–2011 yhteensä 337.623 euroa) ja omistajayrittäjä B:n osalta maksetut vakuutusmaksut (vuosina 2010–2012 yhteensä 333.508 euroa) olivat vakuutettujen henkilöiden palkkatuloa. Tästä syystä yhtiölle oli maksuunpantu työnantajan sosiaaliturvamaksut sekä niihin liittyneet kymmenen prosentin veronkorotukset. Huomionarvoista on myös se, että A ja B eivät olleet nostaneet lainkaan rahapalkkaa yhtiöstä. A ja B myös omistivat yhtiön osakkeita välillisesti emoyhtiön kautta.

Sekä Verohallinto että hallinto-oikeus hylkäsivät yhtiön vaatimuksen oikaista verotarkastuksen yhteydessä annetut sosiaaliturvamaksuja ja veronkorotuksia koskeneet päätökset.

KHO:n ratkaisu noudatti Verohallinon ja hallinto-oikeuden linjaa

KHO katsoi, että vaikka vakuutuksen kollektiivisuutta puolsi se, että vakuutettuna oli koko yhtiön henkilöstö, niin kokonaisarvioinnin kannalta ryhmäeläkevakuutukseen liittyi seikkoja, jotka viittasivat yksilölliseen eläkevakuutusjärjestelyyn.

Ensinnäkin vakuutuksen ottamisen hetkellä yhtiöllä ei ollut lainkaan palkansaajia. Siten ryhmämääritys koski tosiasiassa ainoastaan sen kahta omistajayrittäjää – A:ta ja B:tä – joilla oli emoyhtiön kautta täysi määräysvalta vakuutuksen ottaneessa yhtiössä. Toisekseen omistajayrittäjien palkkakulut rasittivat kokonaisuudessaan emoyhtiön tulosta.

KHO ei muuttanut aiempien käsittelyjen lopputulosta vaan yhtyi näkemykseen, jonka mukaan A ja B oli rinnastettava yhtiön omistajayrittäjiin. Lisäksi A:n ja B:n osalta maksettujen vakuutusmaksujen määrät olivat olleet suuria ja yhtiö ei ollut maksanut kummallekaan henkilölle lainkaan rahapalkkaa. Näin ollen KHO katsoi, että yhtiö oli korvannut A:lle ja B:lle maksettavan rahapalkan eläkevakuutusmaksujen muodossa ja eikä kyse ollut heidän osaltaan kollektiivisesta lisäeläketurvasta. Yhtiön maksamat vakuutusmaksut olivat siten kokonaisuudessaan olleet A:n ja B:n osalta ennakkoperintälain 13 §:ssä tarkoitettua palkkaa.

Castrén & Snellmanin asiantuntijat avustavat mielellään eläkevakuutusjärjestelyiden ja kannustinjärjestelmien asianmukaisessa toteuttamisessa.

Uusimmat referenssit

Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024