20.6.2018

Kansainväliset riidanratkaisut lisääntyvät Suomessa – Suomen laki ja kansainvälinen riidanratkaisu ovat uusia vientituotteita

Suomesta on hyvää vauhtia kasvamassa merkittävä kansainvälisten bisnesriitojen ratkaisija. Kasvua vauhdittaa Suomen maine neutraalina ja tehokkaana riidanratkaisijana. Uutta potentiaalia nähdään Aasian markkinassa.

Kansainvälisten välimiesmenettelyiden määrä on Keskuskauppakamarin tilastojen mukaan lisääntynyt Suomessa vuosina 2016–2017 yli kolmanneksella verrattuna kahteen edelliseen vuoteen.

Castrén & Snellmanin toimitusjohtaja Sakari Lukinmaa arvioi, että riidanratkaisujen vientimarkkinassa on edelleen kasvupotentiaalia. Castrén & Snellmanin liikevaihdosta nyt jo puolet tulee kansainvälisistä toimeksiannoista.

”Hyvä mielikuva Suomesta edesauttaa myös riitamarkkinan kasvussa. Välimiesmenettelyssä riidan osapuolet voivat valita ratkaisupaikan ja ratkaisussa sovellettavan lain vapaasti. Kun osapuolet neuvottelevat siitä, missä riita ratkaistaan, Suomi ja Suomen välimiesmenettelylaki ovat nyt vahvoilla.”, Lukinmaa sanoo. 

Suomen hyvä asema johtuu siitä, että suomalainen tuomioistuinjärjestelmä on välimiesmenettelyille myönteinen. Suomen lain vientivoimaa lisää se, että lainsäädännöllinen kehys on toimiva. Meillä on korkea koulutustaso ja täältä löytyy osaavia välimiehiä ja asiamiehiä kansainvälisiin riitoihin.

”Suomalaisella riidanratkaisutavalla on maailmalla hyvä maine. Hoidamme asiat maaliin vähäeleisesti, tehokkaasti ja ratkaisuorientoituneesti.”, kertoo riidanratkaisuihin erikoistunut osakas Anders Forss.

Kylmä sota nosti Ruotsin, Aasia voi nostaa nyt Suomen asemaa

Kylmän sodan aikana Ruotsista tuli suosittu paikka välimiesmenettelyille. Ruotsia pidettiin neutraalina maana Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välissä.

Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa uusi vastaava paikka saattaa olla Suomi, sillä Aasian talouden kasvaessa Suomen asema idän ja lännen välissä on vahva. Valttejamme ovat vakaus, turvallisuus ja korruptoimattomuus.

Suomen asemaa kuitenkin parantaisi se, että Suomen välimiesmenettelylaki uudistettaisiin YK:n mallilain mukaiseksi. Lisäksi nyt tarvittaisiin Lukinmaan mukaan aktiivista yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

”Suomalaisen liike-elämän ja asianajajien yhteisponnistuksena saisimme vahvistettua Suomen asemaa riidanratkaisumaana.”, Lukinmaa sanoo.

Arbitration

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Metsäliitto Osuuskuntaa, kun se uudelleenrahoitti joulukuussa 2018 allekirjoitetun 200 miljoonan euron valmiusluottolimiittinsä kahdeksan pankin muodostaman syndikaatin kanssa. Vastuullisuustavoitteisiin sidottu luottolimiitti erääntyy viiden vuoden kuluttua ja siinä on kaksi yhden vuoden mittaista jatko-optiota. Limiitti on tarkoitettu yhtiön yleisiin rahoitustarpeisiin. Valmiusluoton hinnoittelu on sidottu kahteen Metsä Groupin kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteista: Tavoite 1: 0 tonnia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Scope 1 ja 2, vuoteen 2030 mennessä Tavoite 2: Sertifioidun puun osuus puunhankinnasta 100 % vuoteen 2030 mennessä. ”Vastuullisuustavoitteiden sisällyttäminen rahoitukseemme osoittaa yhtiön vahvaa sitoutumista toimiin, joilla pienennämme hiilijalanjälkeämme ja toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme NoHo Partners Oyj:tä, kun se teki 119 miljoonan euron rahoitusjärjestelyn. Tehty rahoitusjärjestely vapauttaa merkittävän osan kassavirrasta liiketoiminnan käyttöön ja mahdollistaa yritysostovetoisen kasvustrategian toteuttamisen myös jatkossa.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025