15.8.2022

Immateriaalioikeuden ja teknologian asiantuntija Petteri Günther counseliksi Castrén & Snellmanille

Petteri Günther aloitti counsel-juristina Castrén & Snellmanin immateriaalioikeudet- sekä data- ja teknologiatiimeissä 15.8. Petterillä on syvällinen ymmärrys immateriaalioikeuksista, mediaoikeudesta ja uusien teknologioiden sääntelystä sekä laaja kokemus digitalisaatioon liittyvistä projekteista. Hänen ydinosaamistaan ovat erityisesti tekijänoikeudet ja niihin liittyvät kysymykset eri aloilla.

Petteri siirtyy Castrén & Snellmanille Elisalta, jossa hän työskenteli senior legal counsel -juristina. Ennen Elisaa Petteri toimi yli 10 vuotta asianajajana yksityisellä sektorilla.

Petteri on ollut aktiivinen myös akateemisella alalla: hänellä on oikeustieteen kandidaatin tutkinto Helsingin yliopistosta ja Master of Laws -tutkinto Tukholman yliopistosta sekä kauppatieteiden maisterin ja tohtorin tutkinnot Svenska Handelshögskolanista. Petterin väitöskirja käsitteli digitaalisen sisällön jakelua ja tekijänoikeuksia tietoyhteiskunnassa. Lisäksi hän on toiminut vierailevana tutkijana Oxfordin yliopistossa ja immateriaali- ja kilpailuoikeuteen keskittyvässä Max Planck -instituutissa sekä vierailevana luennoitsijana Stanfordin oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

”Olen innoissani paluustani asianajajaksi. Cassulla on paljon tuttuja kasvoja, mutta odotan myös uusiin kollegoihin tutustumista sekä kiinnostavia projekteja ja asiakkuuksia”, Petteri kertoo.

Castrén & Snellmanin IP-, data- ja teknologiatiimeissä ollaan iloisia Petterin tulosta tiimiin.

”Petteri tuo meille pitkän linjan immateriaalioikeus- ja teknologiaosaamista. Koska hänellä on monipuolinen tausta yksityiseltä sektorilta, liiketoiminnasta ja akateemisesta maailmasta, hän on erinomainen neuvonantaja asiakkaillemme uusiin teknologioihin ja liiketoimintamalleihin liittyvissä asioissa – ja muutenkin mainio kollega”, IP-palvelujemme vetäjä osakas Sakari Salonen kertoo.

”Petterillä on vahva tausta asianajajana immateriaalioikeuksiin ja teknologiaan liittyvissä asioissa sekä asiantuntemusta erityisesti teknologiasääntelyyn ja digitalisaation liittyvästä juristin työstä. Olemme iloisia, että saamme Petterin kaltaisen moniosaajan tiimiimme”, osakas Kim Parviainen kertoo.

Data- ja teknologiailmiöitä on katsottava pintaa syvemmältä – uutta sääntelyä ei aina tarvita

Muun muassa audiovisuaalisen alan, musiikkialan ja pelialan parissa työskennelleenä Petteri on nähnyt konkreettisesti, miten tekijänoikeus- ja sääntelykysymykset ovat muuttuneet viime vuosina.

”Tekijänoikeus otettiin aikoinaan käyttöön alkuperäisten kirjallisten tai taiteellisten teosten suojaamiseksi, mutta nykyään tekijänoikeus on keskiössä useilla aloilla, kuten ohjelmistokehityksessä. Samaan aikaan muun muassa viihdeteollisuus on muuttunut yhä enemmän palvelukeskeiseksi: enää teoksia ei niinkään jaella yksittäisinä kopioina, vaan niitä tarjotaan käyttöön erilaisilla alustoilla. Suoratoistopalvelut ovat tästä hyvä esimerkki. Samanlaista kehitystä on nähtävissä myös muilla aloilla, kuten autoteollisuudessa.”

Markkinoiden muutosten seurauksena myös sääntelyyn tulee yhä enemmän muutoksia. Erityisesti Euroopan unionissa on viime vuosina luotu paljon uutta sääntelyä. Petteri suhtautuu kriittisesti sellaiseen uuteen sääntelyyn, jolla ei ole selkeästi määriteltyjä tavoitteita ja jonka vaikutuksia ei ole arvioitu tarkasti. Ennen kuin uutta lainsäädäntöä luodaan, tulisi olla selkeämpi käsitys siitä, mihin yhteiskunnalliseen ongelmaan se vastaa ja miten se ratkaisisi ongelman. On myös huomioitava, minkälainen käytännön vaikutus sillä olisi markkinoihin.

Petteri korostaa myös, että uudet ilmiöt eivät aina tarvitse uutta sääntelyä.

”Uusienkin ilmiöiden takana on usein jo markkinoilta tuttu konsepti, ja olemassa oleva sääntely saattaa olla sovellettavissa uusiin haasteisiin. Siksi onkin tärkeää, että datan ja teknologian uusia ilmiöitä katsotaan pintaa syvemmältä.” 

Castrén & Snellman on yksi Suomen kokeneimmista IP-asioita hoitavista asianajotoimistoista. Immateriaalioikeuksiin erikoistuneet juristimme ja muut IP-asiantuntijamme tarjoavat asiakkaille kaikki immateriaalioikeudelliset palvelut oikeuksien suojaamisesta niiden kaupallistamiseen ja puolustamiseen. Arvostetut kansainväliset asianajotoimistoja arvioivat hakemistot, kuten Chambers Europe ja Chambers Global, Legal500, Managing IP, World Trademark Review ja IAM Patent 1000, sijoittavat immateriaalioikeuspalvelumme ja -asiantuntijamme toistuvasti Suomen asianajotoimistojen parhaimmistoon.