18.1.2024

Castrén & Snellman vahvistaa osaamistaan ympäristöjuridiikassa ja infrastruktuurihankkeissa – Heidi Malmberg osakkaaksi

Castrén & Snellman on kutsunut counsel-juristi Heidi Malmbergin osakkaaksi 1.2.2024 alkaen. Nimityksellä toimisto vahvistaa Suomen johtavaa asiantuntemusta ympäristö- ja energiajuridiikassa sekä luonnonvaroihin ja energiamurrokseen liittyvissä infrastruktuurihankkeissa ja lupamenettelyissä.

”Castrén & Snellmanin Ympäristö, infrastruktuuri ja luonnonvarat -palvelu on tehnyt pitkään uraauurtavaa työtä ympäristö- ja energiasektorin muutosten tukena. Olemme työskennelleet aurinko- ja tuulivoimahankkeissa niin kauan kuin niitä on Suomessa ollut, ja meillä on vahva osaaminen vihreään siirtymään liittyvästä juridiikasta. Heidin asiantuntemus luonnonvaroihin, hankkeiden ympäristönäkökulmiin ja luvitukseen liittyvissä kysymyksissä on erityisen arvokasta asiakkaillemme tässä ajassa, jossa ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat yksi asiakkaidemme liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen muutoksen tärkeistä ajureista”, Castrén & Snellmanin toimitusjohtaja Sakari Lukinmaa sanoo.

Kansainvälisesti tunnustettu ympäristöjuridiikan ja luonnonvara-alan osaaja 

Heidi Malmbergilla on yli 20 vuoden monipuolinen kokemus ympäristö- ja energiaoikeudesta, ja hän on saanut myös kansainvälistä tunnustusta: asianajoalaa arvioivat tutkimukset, kuten Who’s Who Legal ja IFLR1000, ovat sijoittaneet Heidin useana vuonna Suomen johtavien asianajajien joukkoon. Heidi neuvoo asiakkaitamme muun muassa merkittävissä kotimaisissa ja kansainvälisissä infrastruktuurihankkeissa, elinkeinoelämän kehitysprojekteissa, yritysjärjestelyissä sekä lupa- ja ympäristövastuuasioissa.

Erityisen hyvin Heidi tuntee uusituvan energian ja teollisuuden lupaprosessit sekä luonnonvara- ja kaivosalojen liiketoiminnan. Viime vuosina hän on työskennellyt muun muassa erilaisissa luonnonvaroihin ja energiamurrokseen liittyvissä luvitushankkeissa sekä lukuisissa yritysjärjestelyissä.

”Energiamurros uudistaa yhteiskuntaa laajasti, ja muutoksen myötä yritykset ovat uuden edessä. Ilmastonmuutoksen kaltaisten maailmanlaajuisten haasteiden selättäminen edellyttää ympäristö- ja energiasektoreilta uudenlaisia ratkaisuja, joita ei ole ennen nähty. Heidin laaja-alainen kokemus ja kyky ennakoida ja ratkaista asiakkaiden ongelmia liiketoimintalähtöisesti tekee hänestä osaavan, strategisen tason kumppanin asiakkaillemme”, sanoo Miika Pinomaa, Castrén & Snellmanin Energia-palvelun vetäjä.

Ympäristökysymysten merkitys liiketoiminnassa kasvaa ja laajenee

Ympäristö- ja ilmastovastuullisuudesta on kasvanut suuri liiketoimintaa ohjaava ja yhteiskuntaa muovaava ilmiö, ja energiamurros siivittää Eurooppaa parhaillaan kohti päästötöntä aikakautta.

”Energiamurroksen myötä yhteiskunta sähköistyy vauhdikkaasti. Päästöjen vähentämisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi yritysten agendalle ja osaksi vastuullisuustavoitteita on nousemassa vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden hankinta, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen, jotka niin ikään liittyvät puhtaaseen siirtymään”, Heidi sanoo.

Heidi seuraa aktiivisesti ympäristöoikeuden alan lainsäädäntötyötä sekä Suomessa, Brysselissä että Yhdysvalloissa. Viime vuosina ympäristöoikeuden painoarvo on kasvanut ja esimerkiksi luonnonvaroja koskeva sääntely on kehittynyt merkittävästi. Ympäristö- ja energiaoikeudella on yhä enemmän yhtymäkohtia jokaiseen liikejuridiikan alaan.

”Ympäristönäkökulmat ovat olennainen osa esimerkiksi transaktiota ja yritysten tekemiä sopimuksia, ja ympäristöasioiden painoarvo vain kasvaa tulevina vuosina, kun energiamurros etenee. Castrén & Snellmanin ympäristötiimillä on monipuolinen kokemus muun muassa tehdas- ja infrastruktuurihankkeista aina sijaintipaikan valinnasta lupamenettelyihin ja projektisopimuksiin. Toimistomme laajan ja monialaisen palvelutarjoaman ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaitamme kaikenlaisissa muuttuvan yhteiskunnan hankkeissa läpi niiden elinkaaren. On ilo jatkaa tätä työtä osakkaana”, Heidi kertoo.

Heidi Malmberg on työskennellyt Castrén & Snellmanilla vuodesta 2005. Hän on valmistunut oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 2002. Lisäksi Heidi on suorittanut LL.M.-tutkinnon yhdysvaltalaisessa Duke University School of Law’ssa, ja hän on yksi harvoista suomalaisista juristeista, joilla on oikeus toimia asianajajana New Yorkin osavaltiossa.

Lämpimät onnittelut, Heidi! 

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024