11.4.2025

Unionin tuomioistuimen tuore ratkaisu C‑537/23 valottaa epäsuhtaisten oikeuspaikkalausekkeiden tulkintaa ja pätevyyttä – mitä se tarkoittaa eurooppalaisille yrityksille?

Epäsuhtaiset (tai asymmetriset) oikeuspaikkalausekkeet ovat tavanomaisia varsinkin rajat ylittävissä rahoitussopimuksissa. Tällaiset lausekkeet antavat toiselle sopimuspuolelle mahdollisuuden nostaa kanne yhdessä useasta tuomioistuimesta (tai missä tahansa toimivaltaisessa tuomioistuimessa) mutta rajoittavat samalla toisen sopimuspuolen vaihtoehdot vain yhteen tiettyyn tuomioistuimeen.

12.12.2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1215/2012 tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla (”uudelleenlaadittu Bryssel I -asetus”) 25 artiklan nojalla EU:n alueella kaupallisilla osapuolilla on lähtökohtaisesti laajat vapaudet antaa toimivalta haluamalleen ja yhdessä sopimalleen tuomioistuimelle.

Unionin tuomioistuimen ratkaistavana oli hiljattain Cour de cassationin (Ranskan ylin yleinen tuomioistuin) esittämä ennakkoratkaisupyyntö siitä, oliko sopimukseen sisältynyt oikeuspaikkalauseke riittävän täsmällinen ollakseen pätevä uudelleenlaaditun Bryssel I -asetuksen nojalla. Kyseisen lausekkeen mukaisesti toisella osapuolella oli oikeus nostaa kanne vain Brescian alioikeudessa (Italia), kun taas toisella osapuolella oli oikeus ryhtyä oikeustoimiin ”muussa tuomioistuimessa, joka on toimivaltainen Italiassa tai ulkomailla”.

Riita liittyi italialaisen toimittajan ja ranskalaisen ostajan väliseen sopimukseen, joka koski verhouspaneelien toimitusta. Rakennuttajat olivat nostaneet kanteen sekä toimittajaa että ostajaa vastaan ranskalaisessa tuomioistuimessa rakennustyössä olleista puutteista johtuen. Ostajan esitettyä takautumisvaatimuksen toimittajaa vastaan samassa oikeusprosessissa toimittaja vastusti tuomioistuimen toimivaltaa vedoten edellä mainittuun oikeuspaikkalausekkeeseen, jonka mukaan toimittajan olisi tullut nostaa kanne Italiassa.

Ennakkoratkaisussaan tuomioistuin ohjeisti, että epäsuhtaisten oikeuspaikkalausekkeiden pätevyyttä on arvioitava ainoastaan uudelleenlaaditun Bryssel I -asetuksen 25 artiklaan perustuvien itsenäisten kriteerien valossa. Lisäksi tuomioistuin totesi, että oikeuspaikkalausekkeen on oltava riittävän täsmällinen, jotta asiaa käsittelevä tuomioistuin voi päätellä, onko se toimivaltainen asiassa. Lopuksi tuomioistuin totesi, että oikeuspaikkasopimus, jossa nimetään myös EU:n jäsenvaltioiden ja Luganon yleissopimuksen ulkopuolisia tuomioistuimia, on ristiriidassa uudelleenlaaditun Bryssel I -asetuksen kanssa.

Ennakkoratkaisu vaikuttaa kaupallisten sopimusten oikeuspaikkalausekkeiden laadintaan ja oikeuspaikan valintaan.

Yritysten on sopimusneuvotteluissa tärkeä arvioida kunkin vaihtoehdon riskit ja mahdollisuudet oikeudenmenetysten välttämiseksi ja muokata oikeuspaikkalausekkeet tapauskohtaisesti yrityksen tarpeisiin sopiviksi.

Lue teksti kokonaisuudessaan englanniksi.

Uusimmat referenssit

Edustimme menestyksekkäästi Trety AB:ta hoiva-alan viestintälaitteiden kehitys- ja tuotantosopimusta koskevassa riidassa ja siihen liittyvissä sovintoneuvotteluissa. Osapuolet pääsivät neuvottelujen jälkeen asiakkaamme kannalta suotuisaan sovintoon ja välttivät siten laajan välitysmenettelyn. Trety AB on globaali yritys, joka tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja elektroniikkatuotteiden kehittämiseen, teollistamiseen ja tuotantoon. Trety AB:llä on yli 30 vuoden kokemus IT-, elektroniikka- ja tietoliikennetoimialoista.
Julkaistu 11.2.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi Vaasan Sähkö Oy:tä markkinaoikeudellisessa riita-asiassa, jossa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemien sähkön kuluttajahintojen muutosten arvioimiseksi kuluttajasuojalain kannalta. Kuluttaja-asiamiehen hakemuksen mukaan sähkön myyntiyhtiöiden hinnankorotusten menettelytapojen lainmukaisuuteen oli tarpeen saada ratkaisu, koska useat sähköyhtiöt olivat korottaneet kuluttajien sähkösopimusten hintoja merkittävästi syksyn 2022 aikana. Kuluttaja-asiamiehen hakemus kohdistui Vaasan Sähkö Oy:n toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotusmenettelyyn 15.10.2022 voimaan tulleen muutoksen osalta. Kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua Vaasan Sähkön lisäksi myös toisen sähkön myyntiyhtiön hinnankorotuksiin. Vaasan Sähkön osalta kuluttaja-asiamiehen hakemus sisälsi kolme sakkouhkaista kieltovaatimusta. Vaatimukset koskivat sitä, mitä hinnanmuutokseen oikeuttavaa, alan yleisiin sopimusehtoihin sisältyvää ehtokohtaa voitiin käyttää hinnankorotuksen perusteena ja oliko yhtiön sähkönhankintakustannusten tullut nousta hinnankorotusta vastaavalla määrällä. Kolmas vaatimus liittyi siihen, miten olennaisia muutoksia sähkönmyyjä voi sopimusehtojen nojalla yksipuolisesti tehdä kuluttajasopimuksissa. Markkinaoikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn kesäkuussa 2024. Markkinaoikeus hylkäsi 25.10.2024 päivätyllä ratkaisullaan kuluttaja-asiamiehen vaatimukset kokonaisuudessaan. Markkinaoikeuden mukaan Vaasan Sähkö Oy:llä oli ollut sähkömarkkinalain ja alan yleisten sopimusehtojen mukainen peruste tehdä toistaiseksi voimassa oleviin kuluttajasopimuksiin hinnankorotus syksyllä 2022 toteutetulla tavalla. Yhtiön menettelylle oli ollut olosuhteiden olennaisen muutoksen johdosta erityinen syy, eikä sitä ollut pidettävä kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Myös kuluttaja-asiamiehen toiseen sähkön myyntiyhtiöön kohdistama hakemus hylättiin. Markkinaoikeuden ratkaisu on merkittävä yleisesti sähkön vähittäismyyjille, sillä se poikkeaa kuluttajariitalautakunnan julkaisemien suositusten mukaisesta tulkintalinjasta ja osaltaan vahvistaa sähkön vähittäismyyjien oikeuden tehdä olennaisiakin muutoksia toistaiseksi voimassa olevien kuluttajasopimusten hintaehtoihin tiettyjen laissa ja sopimusehdoissa määriteltyjen reunaehtojen täyttyessä. Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voidaan hakea muutosta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan. 
Julkaistu 12.12.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024