27.5.2016

Onko lintukodon idylli särkymässä?

Castrén & Snellmanilla oli kunnia isännöidä korruptionvastaisen Transparency International -järjestön vierailua Suomessa. Järjestön johtaja Cobus de Swardt piti inspiroivan puheen, jossa hän esitteli korruptionvastaisen toiminnan globaaleja trendejä. Esityksen kolme pääviestiä olivat:

de Swardtin näkemykset herättivät yleisössä paljon keskustelua, mikä ei yllätä, sillä korruptiolla ja lahjonnalla on korkea hinta: korruption osuus on viisi prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta eli yhteensä 2,6 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Korruptiosta on tullut todellinen huolenaihe yrityksille, sillä 35 prosenttia yritysten sisäisistä väärinkäytöksistä liittyy korruptioon.

Onkin selvää, että korruptio aiheuttaa korkeita kustannuksia, ennakoimattomuutta ja epätasa-arvoa. Yhtä selvää on, että suomalaisten on ponnisteltava entistä kovempaa voidaksemme ylläpitää vuosien saatossa rakentamaamme hyvää mainettamme yhtenä maailman vähiten korruptoituneena maana ja osallistuttava aktiivisesti kansainväliseen keskusteluun taistelussa korruptiota ja lahjontaa vastaan.