16.9.2015

Miten pärjäämme nopeasti muuttuvassa maailmassa?

Olen huolissani.

Toimistomme missiona on auttaa asiakkaitamme menestymään nopeasti muuttuvassa maailmassa. Asiakkaissamme on paljon suomalaisia yrityksiä, jotka yrittävät kilpaa kellon kanssa saada toimintaansa sopeutumaan megatrendeihin, kuten digitalisaatioon, globalisaatioon tai väestön ikääntymiseen.

Samaan aikaan, kun yritykset uudistavat ja kehittävät liiketoimintaansa, ne joutuvat painimaan olemassa olevan liiketoiminnan kannattavuuteen liittyvien haasteiden kanssa. Kilpailu käydään globaaleilla markkinoilla, eikä niillä markkinoilla tunneta kohtuutta eikä sääliä.

Jostain on tingittävä

Suomen talous on tullut siihen pisteeseen, ettei näin voi jatkaa. Elämme yli varojemme. Omille lapsilleni olen yrittänyt opettaa, että menot on sopeutettava tuloihin: jos rahat eivät riitä kaikkeen, jostain on tingittävä.

Jokaisesta saavutetusta edusta ei voi pitää kiinni. Päätöksenteosta vastaavien on arvioitava, mistä karsitaan. Päätöksiä on tehtävä. Päättäjille on annettava työrauha.

Menestyvät yritykset ovat hyvinvoinnin perusta

Olen huolissani siitä, mitä Oy Suomi Ab:lle tapahtuu. Ellei meillä ole menestyviä yrityksiä, meillä ei ole myöskään verotuloja. Ellei meillä ole menestyviä yrityksiä, meillä ei ole myöskään työntekijöitä, jotka maksavat veroja. Käytössä olevat varat vähenevät, ja sen jälkeen on sopeutettava ja karsittava lisää. Kierre jatkuu. Ja pahenee.

Olen 25-vuotisen työurani aikana hoitanut lukuisia yritysten maksukyvyttömyysmenettelyitä. Matkan varrella on ollut hienoja onnistumisia, joissa toiminta on saatu tervehtymään ja jopa kukoistamaan, mutta on myös paljon tapauksia, joissa liiketoiminta on ollut pakko lopettaa. Ulkomainen emoyhtiö lopettaa liiketoiminnan Suomessa, koska toiminta ei ole täällä kannattavaa. Yhtiö ajautuu konkurssiin, kun varat eivät riitä velkojen maksuun.

Irtisanottavien työntekijöiden hätä, omistajien tuska ja sopijakumppaneiden tappiot ovat kaikille henkisesti raskaita. Usein hyvätkin liikeideat ja tuotteet hautautuvat, kun ostajaa ei löydy. Jää vain rauniot. Ja valtion menot kasvavat.

Mielenilmauksilla taikka laillisilla tai laittomilla lakoilla ei saada Suomea ja täällä toimivia yrityksiä nousuun. Pahimmillaan ne saattavat jossakin yrityksessä katkaista kamelin selän, kun yrityksen odottama vientitulo viivästyy. Ja taas on vuorossa irtisanottavien työntekijöiden hätä, omistajien tuska ja sopijakumppaneiden tappiot.

Maailma muuttuu, meidänkin on muututtava

Olen huolissani siitä, millaisen perinnön olemme jättämässä lapsillemme. Sen sijaan, että hukkaamme energiaa nahistelemalla siitä, mitä on tapahtunut tai kuka teki mitäkin, meidän tulisi katsoa tulevaisuuteen.

Miten saamme varmistetuksi, että meillä on menestyviä yrityksiä, miten saamme varmistetuksi, että lapsillamme on työtä tai miten saamme varmistetuksi, että Suomi on houkutteleva vaihtoehto tulevaisuuden tekijöille. Nykymenolla se ei onnistu.

Olen huolissani. Luotan kuitenkin siihen, että suomalainen sisu suuntautuu vielä oikeaan tekemiseen. Ei siis haittaamaan yritysten liiketoimintaa sulkemalla satamat eikä estämään työntekijöiden pääsyä työpaikoille pysäyttämällä liikenne.

Mutta meillä on kiire. Maailma muuttuu joka päivä. Meidän on uudistuttava.