5.9.2022

Juuri nyt EU:ssa yritetään ratkaista se, millaisia älykkäitä järjestelmiä käytämme tulevaisuudessa

Valmisteilla olevan tekoälyasetuksen (”AI Act”) tavoitteena on muun muassa varmistaa, että unionin markkinoille saatetut ja siellä käytetyt tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia ja noudattavat perusoikeuksia. Tekoälyasetuksen tavoitteena on myös helpottaa sisämarkkinoiden kehitystyötä ja edistää kilpailukykyä. Kauniista tavoitteestaan huolimatta tulos saattaa olla päinvastainen – tietosuoja-asetuksen kohdalla niin sanottu Bryssel-efekti toteutui.

EU:n näkökanta tekoälyn kielletyistä käyttötavoista on toki sellainen, että suurin osa kehittyneistä maista voi olla siitä samaa mieltä, mutta pystyykö EU myös tekoälyn osalta saamaan aikaiseksi sääntelyä, joka toimisi mallina koko maailmassa vai johtaako tekoälyn raskas sääntely EU:ssa siihen, että Eurooppa jää jälkeen tekoälyn kehityksessä ja joutuu lopulta mukautumaan muilla markkinoilla muodostuneisiin standardeihin? Entä onko uusi sääntely myöskään välttämätöntä? Esimerkiksi usein keskusteltuun kasvojen tunnistukseen julkisilla paikoilla perustuvaan valvontaan Euroopan tietosuojaneuvosto on suhtautunut torjuvasti jo nykyisen sääntelyn puitteissa.

Tekoälyasetus on totutusta poiketen teknologiasidonnainen. Ehdotukseen liittyen herääkin kysymys: onko tavoitteena säädellä teknologiaa vai ilmiöitä, johon teknologiaa käytetään?

Paljon kritiikkiä on myös esitetty sen suhteen, eikö olemassa oleva sääntely, kuten tietosuoja-asetus ja tuotevastuu- sekä turvallisuussäännökset, tarjoaisi riittävää suojaa tietyn teknologian soveltamiseen. Tietosuoja-asetushan sääntelee automaattista päätöksentekoa henkilötietoja käyttäen. Datan osalta asetus edellyttää merkityksellisyyttä, edustavuutta, virheettömyyttä ja täydellisyyttä. Etenkin täydellisyyden vaatimus on puhuttanut pitkään: voiko kukaan toimija taata datan täydellisyyttä ja virheettömyyttä missään olosuhteissa?

Ehdotuksen keskeisten käsitteiden on myös sanottu olevan liian epämääräisiä, suppeita tai päällekkäisiä muiden säädösten kanssa.  Lisäksi ehdotus sisältää muun muassa suuririskisiin sovelluksiin liittyen varsin laajoja, mutta epämääräisiä velvoitteita, esimerkiksi laajoja ihmisen suorittamaa valvontaa koskevia velvoitteita. Tämä ei kuitenkaan takaa, että valvontaa suorittavat henkilöt tosiasiallisesti kykenisivät havaitsemaan ja puuttumaan poikkeamiin, mikä on ilmennyt esimerkiksi testattaessa itseajavien autojen toimintaa. Niille tahoille, jotka haluavat toimia oikein, vaatimukset tulevat varsin kalliiksi, kun taas vilpillisten toimijoiden vastuuseen saaminen voi osoittautua vaikeaksi.

Kritiikistä huolimatta tekoälyasetus on tulossa, joten kannattaa jo nyt valmistautua sen voimaan tulemiseen. Tärkeintä tällä hetkellä on arvioida, mihin kolmesta tekoälykategoriasta, kiellettyyn, suuririskiseen tai sääntelemättömään kategoriaan, oma sovellus sijoittuu. Mikäli kehitteillä oleva sovellus sijoittuu suuririskiseen kategoriaan, on syytä varmistaa, että se täyttää asetuksen vaatimukset, kuten riskienhallintajärjestelmän perustamisen, teknisen dokumentaation laatimisen, tapahtumien automaattisen tallentamisen ja ihmisen suorittaman valvonnan varmistamisen. 

Uusimmat referenssit

Toimimme PwC:n oikeudellisena neuvonantajana Kelan etuusjärjestelmien uudistushankkeen kilpailutuksessa, jonka PwC voitti. Kyseessä on merkittävä Suomen sosiaaliturvainfrastruktuurin modernisointia koskeva hanke. Kela on valinnut PwC:n strategiseksi kumppanikseen toteuttamaan etuusjärjestelmiensä laajan uudistuksen, joka käsittää etuuskäsittelyn tietojärjestelmien, digitaalisen asioinnin, asiakkuudenhallinnan ja tiedonvälityksen alustat. Hankkeen tavoitteena on vastata tulevaisuuden digitaalisen toimintaympäristön ja asiakkaiden vaatimuksiin. Teknologiaksi on valittu Salesforce. Uusien järjestelmien odotetaan sujuvoittavan etuuskäsittelyä ja parantavan asiakkaiden, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien käyttäjäkokemusta. Lisäksi niiden avulla pystytään varautumaan aiempaa paremmin lainsäädäntömuutoksiin. Castrén & Snellman toimi PwC:n strategisena oikeudellisena neuvonantajana tarjouskilpailun alusta loppuun saakka. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Onnittelemme lämpimästi PwC:tä tarjouskilpailun voittamisesta ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia positiivisia vaikutuksia hankkeella on Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.
Julkaistu 24.4.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024