5.9.2022

Juuri nyt EU:ssa yritetään ratkaista se, millaisia älykkäitä järjestelmiä käytämme tulevaisuudessa

Valmisteilla olevan tekoälyasetuksen (”AI Act”) tavoitteena on muun muassa varmistaa, että unionin markkinoille saatetut ja siellä käytetyt tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia ja noudattavat perusoikeuksia. Tekoälyasetuksen tavoitteena on myös helpottaa sisämarkkinoiden kehitystyötä ja edistää kilpailukykyä. Kauniista tavoitteestaan huolimatta tulos saattaa olla päinvastainen – tietosuoja-asetuksen kohdalla niin sanottu Bryssel-efekti toteutui.

EU:n näkökanta tekoälyn kielletyistä käyttötavoista on toki sellainen, että suurin osa kehittyneistä maista voi olla siitä samaa mieltä, mutta pystyykö EU myös tekoälyn osalta saamaan aikaiseksi sääntelyä, joka toimisi mallina koko maailmassa vai johtaako tekoälyn raskas sääntely EU:ssa siihen, että Eurooppa jää jälkeen tekoälyn kehityksessä ja joutuu lopulta mukautumaan muilla markkinoilla muodostuneisiin standardeihin? Entä onko uusi sääntely myöskään välttämätöntä? Esimerkiksi usein keskusteltuun kasvojen tunnistukseen julkisilla paikoilla perustuvaan valvontaan Euroopan tietosuojaneuvosto on suhtautunut torjuvasti jo nykyisen sääntelyn puitteissa.

Tekoälyasetus on totutusta poiketen teknologiasidonnainen. Ehdotukseen liittyen herääkin kysymys: onko tavoitteena säädellä teknologiaa vai ilmiöitä, johon teknologiaa käytetään?

Paljon kritiikkiä on myös esitetty sen suhteen, eikö olemassa oleva sääntely, kuten tietosuoja-asetus ja tuotevastuu- sekä turvallisuussäännökset, tarjoaisi riittävää suojaa tietyn teknologian soveltamiseen. Tietosuoja-asetushan sääntelee automaattista päätöksentekoa henkilötietoja käyttäen. Datan osalta asetus edellyttää merkityksellisyyttä, edustavuutta, virheettömyyttä ja täydellisyyttä. Etenkin täydellisyyden vaatimus on puhuttanut pitkään: voiko kukaan toimija taata datan täydellisyyttä ja virheettömyyttä missään olosuhteissa?

Ehdotuksen keskeisten käsitteiden on myös sanottu olevan liian epämääräisiä, suppeita tai päällekkäisiä muiden säädösten kanssa.  Lisäksi ehdotus sisältää muun muassa suuririskisiin sovelluksiin liittyen varsin laajoja, mutta epämääräisiä velvoitteita, esimerkiksi laajoja ihmisen suorittamaa valvontaa koskevia velvoitteita. Tämä ei kuitenkaan takaa, että valvontaa suorittavat henkilöt tosiasiallisesti kykenisivät havaitsemaan ja puuttumaan poikkeamiin, mikä on ilmennyt esimerkiksi testattaessa itseajavien autojen toimintaa. Niille tahoille, jotka haluavat toimia oikein, vaatimukset tulevat varsin kalliiksi, kun taas vilpillisten toimijoiden vastuuseen saaminen voi osoittautua vaikeaksi.

Kritiikistä huolimatta tekoälyasetus on tulossa, joten kannattaa jo nyt valmistautua sen voimaan tulemiseen. Tärkeintä tällä hetkellä on arvioida, mihin kolmesta tekoälykategoriasta, kiellettyyn, suuririskiseen tai sääntelemättömään kategoriaan, oma sovellus sijoittuu. Mikäli kehitteillä oleva sovellus sijoittuu suuririskiseen kategoriaan, on syytä varmistaa, että se täyttää asetuksen vaatimukset, kuten riskienhallintajärjestelmän perustamisen, teknisen dokumentaation laatimisen, tapahtumien automaattisen tallentamisen ja ihmisen suorittaman valvonnan varmistamisen. 

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme menestyksekkäästi Citycon Oyj:n ulkopuolisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa Citycon ulkoisti pohjoismaiseen talous- ja vuokrahallintoon liittyvät toimintonsa Staria Oyj:lle. Ulkoistamisen piiriin kuuluu näiden toimintojen työntekijöitä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa. Ulkoistuksen odotetaan tapahtuvan 1.8.2024. Ulkoistusjärjestelyllä Citycon pyrkii sopeuttamaan talousorganisaationsa kokoa ja valmiuksia yhtiön tulevaan kehitykseen ja varmistamaan, että se pystyy mukautumaan joustavasti liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin. Toimeksiannon aikana avustimme Cityconia tarvittavan sopimusdokumentaation laadinnassa ja sopimusneuvottelujen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa. Johdimme ulkoistussopimusta koskevia neuvotteluja ja neuvoimme Cityconia työntekijöiden siirtoon ja tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi koordinoimme oikeudellista neuvontaa muissa järjestelyn piiriin kuuluneissa maissa. Citycon on johtava kaupunkikeskusten omistaja ja kehittäjä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cityconilla on 33 monikäyttöistä, välttämättömyyshyödykkeisiin keskittyvää keskusta Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Viron suurimmissa kaupungeissa. Citycon kehittää ainutlaatuisia kohteita, joista se luo kestäviä yhteisöjä ja eläväisiä kaupunkeja. Sen toiminta saavuttaa 140 miljoonaa henkilöä vuosittain ja tuottaa pitkäaikaista arvoa yhtiön osakkeenomistajille. Citycon tuottaa arvoa yhteisöille kehittämällä keskuksia asumiseen, shoppailuun, työskentelyyn ja vapaa-aikaan. Cityconilla on laaja kokemus kaupunkiympäristöjen kehittämisestä, ja osaamisensa pohjalta se luo monikäyttöisiä keskuksia, joissa yhdistyvät vähittäiskauppa, asuminen, toimistotilat, ravintolat ja kahvilat sekä terveydenhuollon, kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut.
Julkaistu 13.5.2024
Toimimme Zendesk Inc:n suomalaisena neuvonantajana sen ostaessa Ultimate Enterprises Oy:n, joka on yksi maailman johtavista automatisoitujen ja tekoälyä hyödyntävien asiakaspalveluratkaisujen kehittäjistä. Rajat ylittävä yrityskauppa toteutettiin yhteistyössä johtavana oikeudellisena neuvonantajana toimineen Allen & Overyn kanssa. Zendesk on Yhdysvalloissa sijaitseva johtava kansainvälinen teknologiayhtiö, joka tarjoaa SaaS-tuotteita ja asiakaskokemukseen (CX) liittyviä ratkaisuja. Ultimaten oston myötä Zendesk laajentaa tekoälyä hyödyntävien CX-tuotteidensa valikoimaa. 
Julkaistu 26.3.2024