27.1.2022

MobilePay – Rajat ylittävä konsernin sisäinen sulautuminen

Neuvoimme tanskalaista MobilePay A/S:ta (MobilePay Denmark) ja sen tytäryhtiötä MobilePay Finland Oy:tä rajat ylittävässä absorptiosulautumisessa, joka toteutettiin Suomen ja Tanskan osakeyhtiölakien mukaisesti.

Sulautumisen jälkeen MobilePay A/S tarjoaa palveluita Suomessa sivuliiketoimintana. Sivuliikkeen perustaminen on osa konsernin yhtiörakenteen kansainvälistä uudelleenjärjestelyä.

Sulautumista hoitaneeseen tiimiimme kuului corporate governancen, pääomamarkkinoiden ja finanssialan sekä verotuksen asiantuntijoita.

MobilePay on Pohjoismaiden johtava mobiilimaksuratkaisu, joka on ilmainen kaikkien pankkien asiakkaille. Suomessa on jo lähes 2 miljoonaa MobilePay-käyttäjää. Vuonna 2021 sovelluksella on suoritettu maksuja lähes 2,4 miljardilla eurolla. Maksuja tehtiin 80 % enemmän kuin vuonna 2020.

Uusimmat referenssit

Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Neuvoimme Multitude SE:tä (entinen Ferratum Oyj) järjestelyssä, jossa yhtiö muunnettiin suomalaisesta julkisesta osakeyhtiöstä eurooppayhtiöksi kuluvan vuoden alkupuolella, ja jatkamme yhtiön avustamista sen siirtäessä kotipaikkansa Suomesta Saksaan. Multituden hallitus hyväksyi siirtosuunnitelman 9.7.2021. Kotipaikan siirto toteutetaan eurooppayhtiölain ja eurooppayhtiöasetuksen mukaisesti. Multituden uusi kotipaikka sijaitsee Hampurissa ja siirto toteutuu vuoden 2021 loppupuolella. Lopullinen siirtopäätös edellyttää Multituden yhtiökokouksen hyväksyntää. Multitude on kansainvälinen, mobiililaitteilla tarjottavien ja hallinnoitavien mobiilien rahoituspalveluiden sekä digitaalisten kulutusluottojen ja pienyrityslainojen tarjoaja. Multitude on vuonna 2005 perustettu yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiö on laajentanut toimintaansa 19 maahan Euroopassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Aasiassa. Multitude on listattu Frankfurtin pörssin prime standard -listalla.
Julkaistu 25.8.2021
Toimimme S-Voima Oy:n neuvonantajana TuuliWatti Oy:tä koskevassa omistusjärjestelyssä. Järjestelyssä S-Voima Oy:n ja St1 Nordic Oy:n tasaosuuksin omistama TuuliWatti Oy jakautui kahdeksi uudeksi yhtiöksi. Omistusjärjestelyn jälkeen S-Voima Oy jatkaa tuulivoimatuotantoa täysin omistamassaan uudessa yhtiössä nimeltään Gigawatti Oy. S-Voima Oy on S-ryhmän sähkönhankinnasta vastaava yhtiö. S-ryhmän tavoitteena on olla omassa toiminnassaan hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.  ”Ilmastotavoitteidemme saavuttaminen uusiutuvan energian osalta vaatii työtä ja investointeja. Pyrimme siihen, että uusiutuvan energian tuotantomme vastaa noin 1 TWh:n sähkönkäyttöämme. Nykyinen tuulivoimakapasiteetti ja -hankesalkku yhdessä aurinkovoimainvestointiemme kanssa antavat tähän hyvät lähtökohdat”, sanoo S-Voima Oy:n toimitusjohtaja Mikko Halonen.
Julkaistu 11.11.2020
Osakkaamme Pauliina Tenhunen toimi uskottuna miehenä Silmäasema Oyj:n vähemmistöosakkeiden lunastusmenettelyssä, jossa lunastajana toimi Coronaria Oy. Tuomioistuimen määräämän uskotun miehen tehtävänä on osakeyhtiölain 18 luvun mukaisesti valvoa lunastusmenettelyssä vähemmistöosakkeenomistajien etua ja esittää näiden asiaa tukevia seikkoja ja näyttöä. Lunastusriita oli tavanomaista laajempi ja monimutkaisempi, minkä vuoksi Keskuskauppakamarin lunastuslautakunta päätti asettaa kolmijäsenisen välimiesoikeuden ratkaisemaan asiaa. Ostotarjous ja lunastusmenettely saivat tarjousvastikkeen alhaisena pidetystä preemiosta johtuen myös runsaasti huomiota kansallisessa talousmediassa. Uskottu mies kiinnitti lausumissaan huomiota useisiin erityisiin olosuhteisiin, kuten esimerkiksi Silmäaseman hallituksen poikkeukselliseen päätökseen olla suosittelematta osakkeenomistajilleen ostotarjouksen hyväksymistä, Silmäaseman raportoimaan voimakkaaseen positiiviseen taloudelliseen kehitykseen ostotarjouksen alkamisen jälkeen sekä Silmäaseman osakekurssin lukkiutumiseen yhtiön ja osakemarkkinoiden yleisestä positiivisesta kehityksestä huolimatta. Välimiesoikeus tunnusti 23.6.2020 antamassaan varsin yksityiskohtaisessa välitystuomiossa tiettyjen poikkeuksellisten olosuhteiden olemassaolon, mutta pitäytyi tästä huolimatta aikaisemman välimieskäytännön mukaisessa tulkintalinjassa ja vahvisti lunastushinnaksi hintaolettamasäännön mukaisesti pakollisessa julkisessa ostotarjouksessa tarjotun hinnan.
Julkaistu 25.9.2020