5.6.2019

Kemijoki – Vesioikeudellisten velvoitteiden muuttaminen ja edunvalvonta

Toimimme Kemijoki Oy:n neuvonantajana yhtiön vesioikeudellisten kalatalousvelvoitteiden muutosprosessissa. Prosessi on tullut vireille hakemuksella, jonka Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jätti Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, ja se koskee yhtiön Kemijoessa ja Raudanjoessa sijaitsevien voimalaitosten velvoitteita.

Prosessi on merkittävä ennakkotapaus suomalaisessa vesioikeudessa. Jos ELY-keskuksen hakemus hyväksyttäisiin sellaisenaan, yhtiölle aiheutuisi 700–800 miljoonan euron taloudelliset menetykset. Kemijoki on yksi Suomen merkittävimmistä sähköntuotantoon valjastetuista joista. Suurten jokien vesivoima on Suomessa merkittävin säätövoiman tuotantomuoto. Vesivoima on myös kotimaista ja käytännössä päästötöntä. Hakemuksen hyväksyminen vaikuttaisi erittäin haitallisesti vesivoiman tuotantoedellytyksiin Kemijoella ja siten myös suomalaisen sähköjärjestelmän toimintaan, huoltovarmuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Suomen vesilainsäädäntöön kohdistuu voimakkaita muutospaineita, jotka toteutuessaan tarkoittaisivat merkittäviä muutoksia yhteen suomalaisen vesioikeuden kulmakivistä eli lupapäätösten vahvaan pysyvyyssuojaan. Avustamme yhtiötä laajasti muutospaineisiin liittyvässä edunvalvonnassa.

Uusimmat referenssit

Avustamme tuulivoimayhtiö OX2:ta kahden merituulivoimahankkeen hankekehityksessä ja luvittamisessa. Suunnitteilla olevat merituulivoimahankkeet Halla ja Laine sijaitsevat Suomen talousvyöhykkeellä. Askel eteenpäin kohti suomalaista merituulivoimatuotantoa otettiin tammikuussa 2022, kun valtioneuvosto myönsi ensimmäiset merituulivoiman tutkimusluvat Suomen talousvyöhykkeelle OX2:n Hailuodosta länteen rakennettavalle Halla-hankkeelle ja Pietarsaaresta länteen rakennettavalle Laine-hankkeelle. Tutkimusluvat mahdollistavat laajemmin merenpohjan tutkimisen ja siten lisätiedon hankkimisen hankealueista. OX2 suunnittelee tutkittaville alueille yhteensä jopa 310 merituulivoimalaa, jotka toteutuessaan tuottaisivat 23 terawattituntia ympäristöystävällistä uusiutuvaa sähköä vuodessa. Vuonna 2020 Suomessa tuotettiin sähköä 67 terawattituntia, joten toteutuessaan merituulivoimahankkeet nostaisivat merkittävästi kotimaisen sähköntuotannon määrää. Merituulivoimahankkeen toteuttaminen edellyttää tutkimuslupien lisäksi myös muita viranomaislupia. Molemmissa OX2:n hankkeissa on aloitettu niiden ympäristövaikutusten arviointi. Lisäksi molempien hankkeiden osalta on pidetty ennakkoneuvottelut viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Hankkeet ovat siten vielä alustavassa vaiheessa. Sähköntuotanto tulee käynnistymään kuluvan vuosikymmenen loppupuolella. OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja Suomessa ja Euroopassa. OX2 on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan vuodesta 2004 alkaen noin 3,2 gigawattia tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan.
Julkaistu 25.2.2022
Avustamme Novana Oy:tä Poriin suunnitellun vanadiinin talteenottolaitoksen luvituksessa.  Novana ja erikoisterästä valmistava SSAB-konserni ovat sopineet, että Novana ryhtyy ottamaan talteen SSAB:n teräksen jalostusprosessin sivutuotteita ja jalostamaan niistä korkealuokkaista vanadiinimetallia. Metallin talteenottoa varten Novana on myös sopinut yhteistyöstä projektikehitysyhtiö Neometalsin kanssa. Neometals arvioi, että sen kehittämällä prosessilla vanadiinin talteenottotekniikka saadaan tuotantokustannuksilla mitattuna maailman edullisimpaan neljännekseen. Metallien ympäristöystävällinen talteenotto teollisuuden sivutuotevirroista on Euroopalle erittäin tärkeä päämäärä. Novanan tavoitteena on valmistaa SSAB:n sivutuotteista hyvin korkean puhtausasteen vanadiinia, jota voidaan käyttää vanadiini-redox-akkuihin ja muuhun energian varastointiin. Näin vanadiinia ei tarvitse kaivaa ja jalostaa tavanomaisin menetelmin. Talteenottoprosessi toimii uusiutuvalla energialla. Maailman vanadiinista 75 prosenttia tuotetaan Kiinassa ja Venäjällä. Novanan vanadiinin talteenottolaitoksen arvioidaan toiminnan käynnistyttyä avaavan merkittävän mahdollisuuden vastata Euroopan-markkinoiden vanadiinin kysyntään.
Julkaistu 5.3.2021
Avustimme palvelinkeskusoperaattoria, joka investoi palvelinkeskuksen laajennushankkeeseen. Neuvonantomme liittyi palvelinkeskusinvestoinnin kriittisten edellytysten täyttymiseen, kuten sähkönjakeluun ja ‑toimitukseen, infrastruktuurin ja toimintojen lupamenettelyihin sekä rakentamiseen ja kiinteistöihin. Asiakkaamme investointi on yksi suurimmista ulkomaisista sijoituksista palvelinkeskustoimintoihin Suomessa. Investointi osoittaa osaltaan, että Suomen viileä ilmasto, infrastruktuuri ja poliittinen ilmapiiri ovat uusille palvelinkeskusinvestoinneille otollisia. Asiakkaamme hyötyi ryhmämme monipuolisesta energia-alan, kiinteistökehityshankkeiden ja monimutkaisten infrastruktuurihankkeiden osaamisesta.
Julkaistu 3.7.2019
Toimimme PVO-Vesivoima Oy:n neuvonantajana yhtiön vesioikeudellisten kalatalousvelvoitteiden muutosprosessissa. Prosessi on tullut vireille hakemuksella, jonka Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jätti Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, ja se koskee yhtiön Iijoessa sijaitsevien voimalaitosten velvoitteita. Prosessi on merkittävä ennakkotapaus suomalaisessa vesioikeudessa. Jos ELY-keskuksen hakemus hyväksyttäisiin sellaisenaan, aiheuttaisi se yhtiölle merkittäviä lisäkustannuksia ja rajoittaisi laitosten käyttöä säätösähkön tuotantoon. Iijoki on yksi Suomen merkittävimmistä sähköntuotantoon valjastetuista joista. Suurten jokien vesivoima on Suomessa merkittävin säätövoiman tuotantomuoto. Vesivoima on myös kotimaista ja käytännössä päästötöntä. Hakemuksen hyväksyminen vaikuttaisi erittäin haitallisesti vesivoiman tuotantoedellytyksiin Iijoella ja siten myös suomalaisen sähköjärjestelmän toimintaan, huoltovarmuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Julkaistu 7.6.2019