1.8.2024

Yritysjärjestelyjen asiantuntija Markus Rahnu kerryttää arvokasta osaamista New Yorkissa

Castrén & Snellmanin kansainvälisten kumppanitoimistojen verkosto on laaja. Markus Rahnu kartuttaa osaamistaan erityisesti rajat ylittävissä transaktioissa ja niihin vaikuttavissa sääntelykysymyksissä New Yorkissa osana Covington & Burlingin visiting lawyer -ohjelmaa.

Markus Rahnu liittyy etäpalaveriin Covington & Burlingin toimistolta New Yorkista. Viime vuoden marraskuussa alkanut secondment-jakso alkaa olla loppusuoralla. Covington & Burling on kansainvälinen asianajotoimisto, jossa työskentelee yli 1 300 juristia ympäri maailman. Kyseessä on full service
-toimisto, joka tarjoaa kaikkia liikejuridiikan palveluita mutta joka tunnetaan erityisesti yritysjärjestelyistä sekä sääntelyosaamisesta.

Markus työskentelee pääsääntöisesti toimiston Nordic desk -tiimissä, joka on erikoistunut hoitamaan pohjoismaisten asiakkaiden toimeksiantoja ja osallistuu aktiivisesti myös muihin kansainvälisiin toimeksiantoihin. Nordic deskin asiakkaita ovat muun muassa pääomasijoittajat ja yritykset eri teollisuudenaloilta. Hänen pestinsä on osa visiting lawyer -ohjelmaa, jossa työskentelee juristeja monipuolisesti eri maista.

Secondment-jakso järjestyi Castrén & Snellmanin laajojen kansainvälisten verkostojen ansiosta: Markuksella oli ollut kiinnostusta kansainvälisen kokemuksen kartuttamiseen, ja samoihin aikoihin C&S:n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Covington & Burlingin kanssa oli käyty alustavia keskusteluja siitä, että joku toimistomme juristeista osallistuisi heidän visiting lawyer -ohjelmaansa.

Kansainvälisiä yritysjärjestelyjä säännellyssä markkinassa

Markusta ovat työllistäneet kansainväliset yritysjärjestelyt. Niitä hän on tehnyt erityisesti pohjoismaisten asiakkaiden kanssa, jotka toimivat aktiivisesti Yhdysvalloissa tai laajentavat toimintaansa Yhdysvaltoihin.

”Yritysjärjestelyissä on paljon samoja elementtejä, olipa kyseessä suomalainen tai yhdysvaltalainen järjestely. Samoja työkaluja, periaatteita ja dokumentaatiota voi hyödyntää monissa tilanteissa”, Markus sanoo.

Vaikka monet asiat ovat yritysjärjestelyissä yhteneväisiä, keskeisin ero on Markuksen mukaan sääntelyssä. ”Suomessa ja EU:ssa sääntelykysymykset liittyvät usein ulkomaisten suorien sijoitusten valvontaan eli FDI-sääntelyyn, toimialakohtaiseen sääntelyyn sekä kilpailuoikeuteen. Yhdysvalloissa yrityskauppojen sääntely on kompleksisempaa, ja hallituksen viranomaiskomitea Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) tarkastaa monet ulkomaiset sijoitukset ja muut transaktiot ennen kuin ne voidaan viedä loppuun. Paikalliseen sääntelyyn sekä sen vaikutuksiin onkin päässyt syventymään secondmentin aikana.”

Juuri nyt sääntelyyn vaikuttavat myös geopoliittinen tilanne Yhdysvalloissa sekä pyrkimys tietynlaiseen kotimaisten markkinoiden suojelemiseen.

”Kiinan asema kansainvälisillä markkinoilla näkyy nyt paljon Yhdysvaltojen sääntelyssä. Erityisesti eräillä kriittisillä toimialoilla tiettyjen sensitiivisten tahojen toteuttamia yritysjärjestelyjä ja investointeja valvotaan ja mahdollisesti rajoitetaan. Vaikutukset ulottuvat hyvin laajalle ja ne on otettava huomioon myös yritysten omistus- ja toimitusketjuissa Euroopassa. Lisäksi yritysten toimintaa pyritään rajoittamaan esimerkiksi verottamalla Kiinasta tuotuja tavaroita merkittävästi aiempaa enemmän”, Markus kertoo.

Piristymisen merkkejä markkinassa

New Yorkissa asumisensa aikana Markus on päässyt näkemään läheltä myös Yhdysvaltojen markkinoiden kehittymisen ja sen tuoreimmat käänteet.

”Korkotaso on Yhdysvalloissa edelleen korkea, niin kuin Euroopassakin. Myös geopoliittiset jännitteet ja tulevat presidentinvaalit hidastavat yritysjärjestelyaktiviteetin kasvua. Yrityskauppojen määrä on edelleen alhainen, mutta erityisesti tiettyjen toimialojen valuaatiotasot ovat korkeita. Keskisuuret teollisuusyritykset ovat tehneet strategisia hankintoja ja toisaalta myös divestointeja”, Markus kuvailee markkinatilannetta.

Haastavista ajoista huolimatta tietyillä aloilla on tehty onnistuneesti yrityskauppoja. ”Teknologia-alan yritykset ja tekoälytoimijat ovat tehneet yritysjärjestelyjä, samoin monet toimijat lääketeollisuudessa ja life science
-aloilla. Näistä erityisesti tekoäly-yritysten kaupat ovat kiinnostavia, sillä ne vaikuttavat myös muihin yrityksiin, jotka käyttävät tekoälyä ja pyrkivät rakentamaan sillä kilpailuetua.”

Markuksen mukaan markkinassa näkyy jo varovaisia piristymisen merkkejä, sillä yrityskauppojen lisäksi aktivoitumista on nähtävissä myös arvopaperikaupassa ja listautumisissa. Hän ennakoi, että markkinan piristyminen Yhdysvalloissa heijastuu lähiaikoina myös Eurooppaan. ”Ostajat ja myyjät alkavat olla yksimielisiä esimerkiksi valuaatiotasosta, mikä näkyy tällä hetkellä kauppakirjojen ehdoissa, joskin prosessit ja neuvottelut ovat vielä tavanomaista hieman pidempiä. Kompromisseja tehdään puolin ja toisin, jotta kauppa saadaan onnistuneesti maaliin. Samoja ilmiöitä ollaankin jo nähty myös Euroopassa, ja korkojen lasku tukee tätä”, hän tiivistää.

Secondment-jakso kasvattaa osaamista ja kansainvälisiä verkostoja

Markus kuvailee secondment-jaksoa opettavaiseksi kokemukseksi, jossa karttuvat niin oman alan substanssiosaaminen kuin ammatilliset verkostotkin. Hän on päässyt tutustumaan juristeihin ympäri maailman, ja kompleksiset, rajat ylittävät yritysjärjestelyt ovat laajentaneet osaamista esimerkiksi muuttuvasta transaktiodokumentaatiosta sekä Yhdysvaltojen markkinasta.

”Samaan tapaan kuin markkinan muutokset heijastuvat Yhdysvalloista Eurooppaan, monet transaktiodokumentaation trendit liikkuvat samaan suuntaan. Tietyt ehdot ja erityispiirteet, jotka ovat täällä nyt käytössä esimerkiksi kauppakirjoissa, rantautuvat lähiaikoina myös Suomeen”, Markus kertoo.

Kun Markus palaa Suomeen ja Castrén & Snellmanille syyskuussa, hän tuo mukanaan runsaasti uutta osaamista. ”Pääsemme C&S:n yritysjärjestelytiimissä hyödyntämään secondment-jaksoni tuoreet opit ja parhaat käytänteet intensiiviseltä yrityskauppamarkkinalta ja olemme siten entistä valmiimpia auttamaan asiakkaitamme kaikenlaisissa yritysjärjestelyissä.” 

Markus ja hänen kollegoitaan Covington & Burlingin Nordic M&A -tiimistä

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024