1.8.2024

Yritysjärjestelyjen asiantuntija Markus Rahnu kerryttää arvokasta osaamista New Yorkissa

Castrén & Snellmanin kansainvälisten kumppanitoimistojen verkosto on laaja. Markus Rahnu kartuttaa osaamistaan erityisesti rajat ylittävissä transaktioissa ja niihin vaikuttavissa sääntelykysymyksissä New Yorkissa osana Covington & Burlingin visiting lawyer -ohjelmaa.

Markus Rahnu liittyy etäpalaveriin Covington & Burlingin toimistolta New Yorkista. Viime vuoden marraskuussa alkanut secondment-jakso alkaa olla loppusuoralla. Covington & Burling on kansainvälinen asianajotoimisto, jossa työskentelee yli 1 300 juristia ympäri maailman. Kyseessä on full service
-toimisto, joka tarjoaa kaikkia liikejuridiikan palveluita mutta joka tunnetaan erityisesti yritysjärjestelyistä sekä sääntelyosaamisesta.

Markus työskentelee pääsääntöisesti toimiston Nordic desk -tiimissä, joka on erikoistunut hoitamaan pohjoismaisten asiakkaiden toimeksiantoja ja osallistuu aktiivisesti myös muihin kansainvälisiin toimeksiantoihin. Nordic deskin asiakkaita ovat muun muassa pääomasijoittajat ja yritykset eri teollisuudenaloilta. Hänen pestinsä on osa visiting lawyer -ohjelmaa, jossa työskentelee juristeja monipuolisesti eri maista.

Secondment-jakso järjestyi Castrén & Snellmanin laajojen kansainvälisten verkostojen ansiosta: Markuksella oli ollut kiinnostusta kansainvälisen kokemuksen kartuttamiseen, ja samoihin aikoihin C&S:n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Covington & Burlingin kanssa oli käyty alustavia keskusteluja siitä, että joku toimistomme juristeista osallistuisi heidän visiting lawyer -ohjelmaansa.

Kansainvälisiä yritysjärjestelyjä säännellyssä markkinassa

Markusta ovat työllistäneet kansainväliset yritysjärjestelyt. Niitä hän on tehnyt erityisesti pohjoismaisten asiakkaiden kanssa, jotka toimivat aktiivisesti Yhdysvalloissa tai laajentavat toimintaansa Yhdysvaltoihin.

”Yritysjärjestelyissä on paljon samoja elementtejä, olipa kyseessä suomalainen tai yhdysvaltalainen järjestely. Samoja työkaluja, periaatteita ja dokumentaatiota voi hyödyntää monissa tilanteissa”, Markus sanoo.

Vaikka monet asiat ovat yritysjärjestelyissä yhteneväisiä, keskeisin ero on Markuksen mukaan sääntelyssä. ”Suomessa ja EU:ssa sääntelykysymykset liittyvät usein ulkomaisten suorien sijoitusten valvontaan eli FDI-sääntelyyn, toimialakohtaiseen sääntelyyn sekä kilpailuoikeuteen. Yhdysvalloissa yrityskauppojen sääntely on kompleksisempaa, ja hallituksen viranomaiskomitea Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) tarkastaa monet ulkomaiset sijoitukset ja muut transaktiot ennen kuin ne voidaan viedä loppuun. Paikalliseen sääntelyyn sekä sen vaikutuksiin onkin päässyt syventymään secondmentin aikana.”

Juuri nyt sääntelyyn vaikuttavat myös geopoliittinen tilanne Yhdysvalloissa sekä pyrkimys tietynlaiseen kotimaisten markkinoiden suojelemiseen.

”Kiinan asema kansainvälisillä markkinoilla näkyy nyt paljon Yhdysvaltojen sääntelyssä. Erityisesti eräillä kriittisillä toimialoilla tiettyjen sensitiivisten tahojen toteuttamia yritysjärjestelyjä ja investointeja valvotaan ja mahdollisesti rajoitetaan. Vaikutukset ulottuvat hyvin laajalle ja ne on otettava huomioon myös yritysten omistus- ja toimitusketjuissa Euroopassa. Lisäksi yritysten toimintaa pyritään rajoittamaan esimerkiksi verottamalla Kiinasta tuotuja tavaroita merkittävästi aiempaa enemmän”, Markus kertoo.

Piristymisen merkkejä markkinassa

New Yorkissa asumisensa aikana Markus on päässyt näkemään läheltä myös Yhdysvaltojen markkinoiden kehittymisen ja sen tuoreimmat käänteet.

”Korkotaso on Yhdysvalloissa edelleen korkea, niin kuin Euroopassakin. Myös geopoliittiset jännitteet ja tulevat presidentinvaalit hidastavat yritysjärjestelyaktiviteetin kasvua. Yrityskauppojen määrä on edelleen alhainen, mutta erityisesti tiettyjen toimialojen valuaatiotasot ovat korkeita. Keskisuuret teollisuusyritykset ovat tehneet strategisia hankintoja ja toisaalta myös divestointeja”, Markus kuvailee markkinatilannetta.

Haastavista ajoista huolimatta tietyillä aloilla on tehty onnistuneesti yrityskauppoja. ”Teknologia-alan yritykset ja tekoälytoimijat ovat tehneet yritysjärjestelyjä, samoin monet toimijat lääketeollisuudessa ja life science
-aloilla. Näistä erityisesti tekoäly-yritysten kaupat ovat kiinnostavia, sillä ne vaikuttavat myös muihin yrityksiin, jotka käyttävät tekoälyä ja pyrkivät rakentamaan sillä kilpailuetua.”

Markuksen mukaan markkinassa näkyy jo varovaisia piristymisen merkkejä, sillä yrityskauppojen lisäksi aktivoitumista on nähtävissä myös arvopaperikaupassa ja listautumisissa. Hän ennakoi, että markkinan piristyminen Yhdysvalloissa heijastuu lähiaikoina myös Eurooppaan. ”Ostajat ja myyjät alkavat olla yksimielisiä esimerkiksi valuaatiotasosta, mikä näkyy tällä hetkellä kauppakirjojen ehdoissa, joskin prosessit ja neuvottelut ovat vielä tavanomaista hieman pidempiä. Kompromisseja tehdään puolin ja toisin, jotta kauppa saadaan onnistuneesti maaliin. Samoja ilmiöitä ollaankin jo nähty myös Euroopassa, ja korkojen lasku tukee tätä”, hän tiivistää.

Secondment-jakso kasvattaa osaamista ja kansainvälisiä verkostoja

Markus kuvailee secondment-jaksoa opettavaiseksi kokemukseksi, jossa karttuvat niin oman alan substanssiosaaminen kuin ammatilliset verkostotkin. Hän on päässyt tutustumaan juristeihin ympäri maailman, ja kompleksiset, rajat ylittävät yritysjärjestelyt ovat laajentaneet osaamista esimerkiksi muuttuvasta transaktiodokumentaatiosta sekä Yhdysvaltojen markkinasta.

”Samaan tapaan kuin markkinan muutokset heijastuvat Yhdysvalloista Eurooppaan, monet transaktiodokumentaation trendit liikkuvat samaan suuntaan. Tietyt ehdot ja erityispiirteet, jotka ovat täällä nyt käytössä esimerkiksi kauppakirjoissa, rantautuvat lähiaikoina myös Suomeen”, Markus kertoo.

Kun Markus palaa Suomeen ja Castrén & Snellmanille syyskuussa, hän tuo mukanaan runsaasti uutta osaamista. ”Pääsemme C&S:n yritysjärjestelytiimissä hyödyntämään secondment-jaksoni tuoreet opit ja parhaat käytänteet intensiiviseltä yrityskauppamarkkinalta ja olemme siten entistä valmiimpia auttamaan asiakkaitamme kaikenlaisissa yritysjärjestelyissä.” 

Markus ja hänen kollegoitaan Covington & Burlingin Nordic M&A -tiimistä

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024