3.8.2021

Uratarinoita: Teresa Kauppila

Juristin ja journalistin työssä on paljon samaa, ja siksi juristille on hyötyä journalistin taidoista.

Näin kertoo Castrén & Snellmanin counsel Teresa Kauppila, joka opiskeli ennen juristiksi ryhtymistä tiedotusoppia ja työskenteli toimittajana sanomalehdessä.

”Toimittajan työkokemuksesta on ollut paljon hyötyä. Suurin hyöty on varmasti ollut tiedonhaku- ja viestintätaidoista. Sekä juristin että toimittajan työssä on kuitenkin pitkälti kyse siitä, että ottaa asioista selvää ja kertoo niistä eteenpäin.”

”Toinen hyöty on se, että toimittajan työssä oppi reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Niitä tulee vastaan myös juristin ammatissa.”

Ammattien suurimpana erona Teresa pitää sykliä: siinä, missä päivittäin ilmestyvän sanomalehden toimittaja työskentelee yksittäisen jutun parissa yleensä päivän tai pari, juristi voi työstää yhtä toimeksiantoa viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.

Hyppy tuntemattomaan iltavuorossa

Teresalla oli lukioikäisenä kaksi toiveammattia: juristi ja journalisti. Silloin voiton vei journalismi.

Alanvaihto kuitenkin kyti mielessä pitkään. Päätös syntyi eräänä iltana, kun Teresa viimeisteli juttuaan toimituksen iltavuorossa.

”Opiskelukaveri, jonka kanssa olin opiskellut tiedotusoppia, soitti ja kertoi hakevansa oikikseen. Hän tiesi, että olin harkinnut samaa. Sinä hetkenä päätin, että minäkin ryhdyn tuumasta toimeen.”

Opiskelukaveruksille kävi hyvin, sillä kumpikin pääsi opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. Eikä alanvaihtoa ole tarvinnut katua.

”Olihan se hyppy tuntemattomaan, kun jätti vakituisen työpaikan ja mielenkiintoisen työn, mutta olen ollut todella tyytyväinen siihen, että uskalsin silloin tehdä ratkaisun.”

Ei ongelmien osoittelua vaan ratkaisujen hakemista

Teresa työskentelee Castrén & Snellmanin Corporate governance -palvelussa ja neuvoo toimiston asiakkaita yhtiöoikeudessa.

Tärkeä etappi uudella uralla oli työkomennus suuren pörssiyhtiön lakiasiainosastolla. Työkomennus kirkasti, mitä hyvältä juristilta vaaditaan: ei ongelmien osoittelua vaan ratkaisujen hakemista ja eteenpäin katsomista.

Kevään aikana Teresaa ja palvelun muita juristeja työllistävät kevään yhtiökokoukset. Yhtiökokoukset edellyttävät pitkää valmistautumista ja tarkkaa työtä.

”Koko tiimi on tehnyt tänä keväänä upean rutistuksen. Oman lisämausteensa tähän aikaan on tuonut se, että kokoukset on järjestetty etänä. Vaikka voisi kuvitella, että etäkokouksen järjestäminen olisi helpompaa, totuus on osoittautunut toiseksi.”

Teresa kehuu kovasti työkavereitaan. Juuri osaavat, välittävät ja avuliaat kollegat ovat päällimmäinen syy, miksi hän on viihtynyt niin hyvin Castrén & Snellmanilla.

”Aina, kun on jokin kysymys, voi kilauttaa kaverille ja ihmiset ovat valmiita auttamaan ja antamaan omasta ajastaan. Yritän itsekin toimia samoin, vaikka onhan se välillä hiukan haastavaa, kun Teams laulaa ja sähköposti soi”, hän naurahtaa.

”Meillä on myös valtavan hyvät tukipalvelut, kuten kääntäjät, assistentit, viestintä ja ict. Puhumattakaan kokouspalveluiden emännistä, jotka ovat koko toimiston sydän. Siitä on iso apu, että voi keskittyä omaan työhönsä eikä tarvitse huolehtia, saako jonkin käännöksen, toimivatko koneet tai saako kokoukseen tarjoilun.”