21.5.2019

Määräysvaltaa käyttävät henkilöt rekisteröitävä 1.7.2020 alkaen

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä koskevaan lakiin tehtiin vuoden alussa muutos, joka edellyttää yrityksiä ja yhteisöjä paitsi pörssiyhtiöitä ylläpitämään ajantasaista ja täsmällistä luetteloa tosiasiallisista edunsaajistaan. Velvollisuus on aikaisempaa laajempi ja koskee nyt samassa laissa ilmoitusvelvollisiksi määriteltyjen yritysten lisäksi satoja tuhansia Suomessa toimivia yrityksiä.

Rahanpesulaki eli vuonna 2017 annettu laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (444/2017) perustuu Euroopan unionin neljänteen rahanpesudirektiiviin. Lain tavoitteena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista, edistää tällaisen toiminnan paljastamista ja selvittämistä, sekä tehostaa rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämistä ja takaisinsaantia.

Muutos tekee merkittävät omistajatiedot julkisiksi ja lisää siten avoimuutta. Tosin Suomessa osakeyhtiöiden hallituksilla on jo nykyisin velvollisuus pitää yhtiön osakkeista ja niiden omistajista luetteloa, ja kenellä tahansa on halutessaan oikeus saada jäljennös tällaisesta osakasluettelosta. Velvollisuus ilmoittaa tosiasialliset edunsaajat Patentti- ja rekisterihallituksen eli PRH:n rekisteriin ei kuitenkaan koske esimerkiksi pörssiyhtiöitä. 

Ketkä ovat tosiasiallisia edunsaajia?

Tosiasialliseksi edunsaajaksi määritellään luonnollinen henkilö, jolla on määräysvalta yhteisössä. Määräysvalta puolestaan syntyy, kun henkilö omistaa yli 25 prosenttia yhteisön osakkeista, käyttää suurempaa kuin 25 prosentin osuutta yhteisön äänioikeuksista tai käyttää muulla tavoin tosiasiallisesti määräysvaltaa.

Määräysvalta voi olla myös välillistä. Välillinen omistaminen tai äänivallan käyttäminen merkitsee tilannetta, jossa määräysvaltaa käytetään toisen yrityksen kautta. Esimerkiksi osakassopimuksessa voidaan sopia tällaisesta määräysvallasta. Edunsaajien kartoittaminen voi tällaisissa tilanteissa olla hyvinkin vaativa ja moniulotteinen tehtävä. Jos tosiasiallista edunsaajaa ei pystytä tunnistamaan tai määräysvaltaa koskevat edellytykset eivät täyty, tosiasiallisina edunsaajina pidetään hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä.

Säätiöiden, yhdistysten, asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden tosiasiallisina edunsaajina ovat rekisteriin merkityt hallituksen jäsenet. Säätiöiden tosiasiallisina edunsaajina pidetään myös rekisteriin merkittyjä hallintoneuvoston jäseniä.

Milloin on ryhdyttävä toimeen?

Rekisteröintivelvoite etenee kahdessa vaiheessa: velvoite tulee voimaan 1.7.2019, ja rekisteröinnin on oltava valmis 1.7.2020 mennessä. Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämiin rekistereihin tulee ilmoittaa tosiasiallisten edunsaajien henkilötietojen lisäksi heidän määräysvaltansa tai omistusosuutensa peruste ja laajuus.

Finanssivalvonta on ilmoittanut lisäävänsä valmiuttaan tehdä tarkastuksia ja käyttää valvontaa tehostavia sanktioita. Edunsaajien kartoittaminen ja rekisteröiminen on siis hyvä aloittaa jo nyt.

Uusimmat referenssit

Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Toimimme Korkia Oy:n neuvonantajana sen tehdessä lainasopimuksen Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa. Rahoitus tukee Korkian kehitteillä olevien aurinkoenergia-, akkusähkövarasto (BESS)- ja maatuulivoimahankkeiden kehittämistä ja laajentamista globaalisti. Korkia on uusiutuvaan energiaan keskittyvä sijoitusyritys, joka toimii yhdeksässä maassa. Korkian monipuolinen portfolio koostuu kehitteillä olevista uusiutuvan energian ja energiavarastoinnin hankkeista, joiden kapasiteetti on yhteensä yli 20 GW.
Julkaistu 7.1.2025
Toimimme Commerzbankin AG:n suomalaisena neuvonantajana yli miljardin euron rahoitusjärjestelyssä, jonka lainanottajana oli laivanrakennusyritys Meyer Turku Oy. Commerzbank AG oli järjestelyn koordinaattori, järjestäjä, dokumentaatioagentti, agentti ja vakuusagentti kansainväliselle pankkisyndikaatille. Lainalla rahoitetaan yhden uuden risteilyaluksen rakentamista. Alusrakennus on ICON-luokan kolmas. Meyer Turku Oy:n mukaan ne ovat Royal Caribbean Cruise Linesin edistyksellisimpiä ja ympäristöystävällisimpiä risteilyaluksia maailmassa. 
Julkaistu 30.12.2024