24.10.2018

Leena Romppainen palasi Castrén & Snellmanin verotiimiin KHO:n oikeusneuvossijaisuuden jälkeen

Senior Counsel Leena Romppainen on tehnyt pitkän uran verojuristina. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta yritysverojuridiikan parissa ja ratkonut verokysymyksiä myös tuomioistuimessa. Leena päätti lokakuun alussa vuoden pestin korkeimmassa hallinto-oikeudessa oikeusneuvoksena ja palasi työhönsä Castrén & Snellmanin verotiimiin.

Korkein hallinto-oikeus tarvitsi yritysverotuksen asiantuntijaa määräaikaiseksi oikeusneuvokseksi toiseen jaostoonsa. Toinen jaosto käsittelee kaikki yritys-, arvonlisä-, valmiste- ja henkilöveroihin sekä tullimaksuihin liittyvät valitukset. Leena päätti tarttua mielenkiintoiseen tilaisuuteen syventää osaamistaan ja sai paikan.

Leena summaa tuomioistuinvuotensa antia: ”Pesti KHO:ssa oli hieno juttu. Sain Leena Romppainenvaltavasti oppia ja ymmärrystä omaan oikeudelliseen ajatteluuni. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa näki selkeästi verokysymysten ’elinkaaren’. Lopullinen ratkaisu esimerkiksi yrityksen ja verohallinnon erimielisyyteen saadaan vasta vuosia varsinaisen elinkeinotoiminnassa tehdyn tai suunnitellun toimenpiteen jälkeen. Silloin toimintaympäristö on todennäköisesti muuttunut alkutilanteesta merkittävästikin. Sain syvemmän näkökulman verovalitusprosessin hoitamiseen. Minulle myös kirkastui entisestään, miten tärkeää on rakentaa ennakkoratkaisukysymykset huolellisesti.”

Tuomioistuimessa näkökulma on hyvin erilainen kuin asianajajan työssä. ”Kun aloitan asiakkaan kanssa toimeksiannon, ollaan ihan alkupisteessä ja mietitään, mikä olisi paras tapa edetä. Tilanteet vaihtelevat nopeastikin esimerkiksi yrityskaupan edetessä. KHO:ssa asia tulee pöydälle ikään kuin taputeltuna, staattisena tapauksena”, Leena vertaa.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024
Toimimme VR-Yhtymä Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana heidän strategisessa päätöksessään myydä maantielogistiikan yksikkönsä sijoitusyhtiö Mutaresille. Kauppa tukee VR:n keskittymistä logistiikkaliiketoiminnassaan rautatiekuljetuksiin. Maantielogistiikan liiketoiminta, joka tuotti noin 80 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2023, siirretään Mutaresin perustamaan uuteen yhtiöön. Liiketoimintayksikkö työllistää noin 75 henkilöä, jotka siirtyvät uuden yhtiön palvelukseen. Kaupan toteutuminen edellyttää Suomen Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää.
Julkaistu 18.11.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024