10.6.2019

Kilpailulaki uudistuu – KKV:n valtuudet laajenevat ja yrityskauppojen käsittelyajat pitenevät

Tasavallan presidentti on 7.6.2019 vahvistanut lait, joilla kilpailulain uudistukset tulevat voimaan pääosin 17.6.2019.

Uudistusten myötä Kilpailu- ja kuluttajavirastolla eli KKV:llä on dawn raid -tarkastusten yhteydessä oikeus kopioida tutkittava aineisto väliaikaisesti ja jatkaa tarkastusta myöhemmin omissa tiloissaan. Kohdeyritys ja sen asiamiehet saavat olla tarkastuksessa paikalla sijainnista riippumatta. KKV:n tarkastusoikeus on lisäksi jatkossa tallennusvälineestä riippumaton, eli KKV:llä on oikeus tarkastaa myös esimerkiksi henkilökohtaisessa käytössä olevat matkapuhelimet ja tabletit.

Viranomaiset tiivistävät yhteistyötään

Tietojenvaihtoa kansallisten viranomaisten välillä laajennetaan muun muassa lisäämällä viranomaisia, joille KKV voi luovuttaa salassapitosäännösten estämättä tietoja ja asiakirjoja. Jatkossa myös Verohallinto voi oma-aloitteisesti luovuttaa KKV:lle sellaisia verotustietoja, joilla saattaa olla merkitystä kilpailunrajoitusten valvonnassa. Lisäksi harmaan talouden selvitysyksikkö voi laatia yrityksen vastuuhenkilöistä velvoitteidenhoitoselvityksen kilpailunrajoitusten valvonnan yhteydessä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvoite voimaan vuoden 2020 alussa

Lakiin tulee myös kirjanpidon eriyttämisvelvoite kunnille, kuntayhtymille, valtiolle ja niiden määräysvallassa oleville yksiköille, jotka harjoittavat taloudellista toimintaa kilpailutilanteessa markkinoilla. Eriyttämisvelvoitetta tehostetaan uhkasakolla. Velvollisuus ei koske yksiköitä, joiden em. toiminnan liikevaihto on alle 40 000 euroa vuodessa. Kirjanpidon eriyttämisvelvoite tulee voimaan 1.1.2020.

Yrityskauppojen käsittelyyn varattava aikaa

Yrityskauppavalvonnan käsittelyajat pitenevät. Ne lasketaan jatkossa työpäivinä kuukausien sijaan. I-vaiheen käsittelyaika on uudistuksen jälkeen 23 työpäivää (aiemmin 1 kuukausi) ja II-vaiheen 69 työpäivää (aiemmin 3 kuukautta). Markkinaoikeus voi jatkossakin pidentää II-vaiheen käsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä (aiemmin 2 kuukaudella).

Yrityskauppojen joutuisan käsittelyn kannalta on olennaista, että ilmoitusta edeltää asianmukainen pre-notifikaatiovaihe ja että ilmoitus sisältää täydelliset tiedot. Tätä korosti myös KKV 22.5.2019 järjestämässään ”Kilpailuvalvontaa pintaa syvemmältä” ‑seminaarissa. KKV:n esitys yrityskauppavalvonnan linjauksista on saatavissa täältä.

Uusimmat referenssit

Edustimme menestyksekkäästi Vaasan Sähkö Oy:tä markkinaoikeudellisessa riita-asiassa, jossa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemien sähkön kuluttajahintojen muutosten arvioimiseksi kuluttajasuojalain kannalta. Kuluttaja-asiamiehen hakemuksen mukaan sähkön myyntiyhtiöiden hinnankorotusten menettelytapojen lainmukaisuuteen oli tarpeen saada ratkaisu, koska useat sähköyhtiöt olivat korottaneet kuluttajien sähkösopimusten hintoja merkittävästi syksyn 2022 aikana. Kuluttaja-asiamiehen hakemus kohdistui Vaasan Sähkö Oy:n toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotusmenettelyyn 15.10.2022 voimaan tulleen muutoksen osalta. Kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua Vaasan Sähkön lisäksi myös toisen sähkön myyntiyhtiön hinnankorotuksiin. Vaasan Sähkön osalta kuluttaja-asiamiehen hakemus sisälsi kolme sakkouhkaista kieltovaatimusta. Vaatimukset koskivat sitä, mitä hinnanmuutokseen oikeuttavaa, alan yleisiin sopimusehtoihin sisältyvää ehtokohtaa voitiin käyttää hinnankorotuksen perusteena ja oliko yhtiön sähkönhankintakustannusten tullut nousta hinnankorotusta vastaavalla määrällä. Kolmas vaatimus liittyi siihen, miten olennaisia muutoksia sähkönmyyjä voi sopimusehtojen nojalla yksipuolisesti tehdä kuluttajasopimuksissa. Markkinaoikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn kesäkuussa 2024. Markkinaoikeus hylkäsi 25.10.2024 päivätyllä ratkaisullaan kuluttaja-asiamiehen vaatimukset kokonaisuudessaan. Markkinaoikeuden mukaan Vaasan Sähkö Oy:llä oli ollut sähkömarkkinalain ja alan yleisten sopimusehtojen mukainen peruste tehdä toistaiseksi voimassa oleviin kuluttajasopimuksiin hinnankorotus syksyllä 2022 toteutetulla tavalla. Yhtiön menettelylle oli ollut olosuhteiden olennaisen muutoksen johdosta erityinen syy, eikä sitä ollut pidettävä kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Myös kuluttaja-asiamiehen toiseen sähkön myyntiyhtiöön kohdistama hakemus hylättiin. Markkinaoikeuden ratkaisu on merkittävä yleisesti sähkön vähittäismyyjille, sillä se poikkeaa kuluttajariitalautakunnan julkaisemien suositusten mukaisesta tulkintalinjasta ja osaltaan vahvistaa sähkön vähittäismyyjien oikeuden tehdä olennaisiakin muutoksia toistaiseksi voimassa olevien kuluttajasopimusten hintaehtoihin tiettyjen laissa ja sopimusehdoissa määriteltyjen reunaehtojen täyttyessä. Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voidaan hakea muutosta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan. 
Julkaistu 12.12.2024
Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024
Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024