23.9.2015

KHO: Tytäryhtiön hankintaan liittyvän arvonlisäveron vähentäminen

Korkein hallinto-oikeus antoi 15.9.2015 kaksi vuosikirjapäätöstä arvonlisäverollista toimintaa harjoittavaan konserniin kuuluvan holdingyhtiön oikeudesta vähentää osakkeiden hankintaan liittyviin kustannuksiin sisältyvä arvonlisävero.

Päätökset tuovat kaivattua selvyyttä tytäryhtiöiden hankinnasta aiheutuvien kulujen vähennyskelpoisuuteen, mutta jättävät yhä auki kysymyksen siitä, kuinka nopeasti tytäryhtiön hankinnan jälkeen emoyhtiön tulee kyetä aloittamaan palveluiden tarjoaminen tytäryhtiölle, jotta vähennyskelpoisuutta ei menetetä.

Arvonlisäverollista toimintaa harjoittamaton yhtiö ei voinut vähentää veroa

Päätös KHO:2015:135 koski vuotta 2011, jolloin konsernin holdingyhtiö A Oy oli hankkinut omistukseensa ruotsalaisen yhtiön osakkeet. A Oy:n palveluksessa ei vuonna 2011 ollut henkilökuntaa, eikä A Oy ollut vuonna 2011 myynyt tytäryhtiöilleen palveluja. A Oy:n ainoa arvonlisäveron soveltamisalaan kuuluva toiminta muodostui tytäryhtiölle myönnetystä lainasta, josta A Oy sai arvonlisäverosta vapautettuja korkotuloja. A Oy:tä ei siten ollut tältä osin pidettävä arvonlisäverolaissa tai arvonlisäverodirektiivissä tarkoitettuna verovelvollisena. Kun osakekauppa oli tapahtunut ajankohtana, jolloin A Oy ei itse harjoittanut mitään arvonlisäverollista toimintaa, osakkeiden ostoon liittyvää arvonlisäveroa ei voinut vähentää. Merkitystä ei ollut sillä, että emoyhtiö ryhtyi vuotta myöhemmin myymään kyseiselle tytäryhtiölleen arvonlisäverollisia palveluja.

ALV-vähennykseen oikeuttavaa toimintaa harjoittava yhtiö voi vähentää veron

Päätös KHO:2015:134 puolestaan koski vuotta 2012, jolloin A Oy oli hankkinut isobritannialaisen yhtiön osakkeet. Vuonna 2012 A Oy:lle oli keskitetty kaikkien konserniyhtiöiden käytössä olevat valmisohjelmalisenssit. A Oy:n palvelukseen oli siirretty konsernin IT-toiminnoista vastaavia henkilöitä, joiden tehtävänä oli vastata konsernin tietojärjestelmiä, ohjelmia ja laitteistoja koskevista päätöksistä, resursoinneista ja koordinoinnista. A Oy veloitti palveluistaan emoyhtiötään, joka veloitti palvelut edelleen yhdessä muiden konserniveloitusten kanssa A Oy:n tytäryhtiöiltä. Koska A Oy suoritti tytäryhtiöilleen palveluja vastiketta vastaan, se oli arvonlisäverolaissa ja arvonlisäverodirektiivissä 2006/112/EY tarkoitettu verovelvollinen. Osakkeiden hankintaan liittyvät kustannukset olivat A Oy:n yleiskustannuksia, joilla oli suora ja välitön yhteys A Oy:n koko taloudelliseen toimintaan. Kun A Oy:n harjoittama taloudellinen toiminta oli kokonaisuudessaan vähennykseen oikeuttavaa toimintaa eikä osaksikaan arvonlisäveron soveltamisalaan kuuluvaa vähennykseen oikeuttamatonta toimintaa, A Oy:llä oli oikeus vähentää uuden tytäryhtiön osakkeiden hankintaan liittyvien palvelujen ostohintaan sisältyvä arvonlisävero kokonaisuudessaan.

KHO:n päätökset EUT:n linjausten mukaisia

Euroopan unionin tuomioistuin on oikeuskäytännössään (muun muassa yhdistetyt asiat C-108/14 ja C-109/14, Beteiligungsgesellschaft Larentia + Minerva mbH & Co. KG ja Marenave Schiffahrts oikeustapausviittauksineen) täsmentänyt sitä, millaista toimintaa pidetään sellaisena tytär- tai osakkuusyhtiöiden hallintoon osallistumisena, jonka perusteella holdingyhtiötä pidetään taloudellisen toiminnan harjoittajana. Osallistuminen tytäryhtiön hallintoon aiheuttaa verovelvollisuuden, kun siihen sisältyy holdingyhtiön tytäryhtiölleen suorittamien hallinto- ja talouspalvelujen sekä kaupallisten ja teknisten palvelujen kaltaisia arvonlisäverotettavia liiketoimia. Tältä osin KHO:n päätökset noudattelevat EUT:n oikeuskäytäntöä, kun A Oy:n ei vielä vuonna 2011 katsottu harjoittaneen arvonlisäverollista taloudellista toimintaa, kun taas 2012 alkanut toiminta katsottiin yhtiön arvonlisäverolliseksi toiminnaksi.

Ristiriitaiselta vaikuttava lopputulos jättää yhä kysymyksiä auki

Päätös KHO:2015:135 näyttäisi kuitenkin olevan vakiintuneen käytännön vastainen, kun vähennysoikeutta vuoden 2011 osalta arvioitaessa ei katsottu olevan merkitystä sillä, että yhtiö kuitenkin aloitti vuonna 2012 arvonlisäverollisen toiminnan ja ryhtyi veloittamaan tytäryhtiöitä palveluistaan. KHO ei myöskään perustele tätä näkemystään erikseen. KHO:n pysyttämässä Konserniverokeskuksen päätöksessäkin todetaan ykskantaan, etteivät yrityskauppaan liittyvät hankinnat liittyneet suunniteltuun tulevaan verolliseen toimintaan siten, että vähennysoikeus niiden osalta syntyisi liiketoimintaa valmistelevina kuluina.

Ratkaisusta ei käy ilmi, millä perusteilla tytäryhtiön hankinnan vuonna 2011 ei katsottu liittyvän A Oy:n suunniteltuun tulevaan liiketoimintaan. Lopputulos vaikuttaa ristiriitaiselta huomioiden, että päätöksessä KHO:2015:134 tytäryhtiön hankinnalla vuonna 2012 katsottiin kuitenkin olevan suora ja välitön yhteys vuonna 2012 alkaneeseen taloudelliseen toimintaan.

Ratkaisu KHO:2015:135 jättää auki myös kysymyksen siitä, olisiko lopputulos ollut erilainen, jos henkilöstöä olisi siirtynyt tai liiketoimintaa valmistelevina kuluina pidettäviä kuluja olisi muutoin syntynyt jo vuoden 2011 puolella.

Uusimmat referenssit

Avustimme menestyksekkäästi Yleisradio Oy:tä ja sen päätoimittajaa kunnianloukkausasiassa kaikissa Monacon tuomioistuimen oikeusasteissa. Kanteessa oli kyse Yleisradion kahdesta suomenkielisestä ja kahdesta englanninkielisestä artikkelista, jotka julkaistiin vuonna 2022. Vastapuoli katsoi, että tietyt artikkeleissa esitetyt väitteet loukkasivat hänen kunniaansa ja vaati monacolaisissa tuomioistuimissa, että Yleisradio ja sen päätoimittaja tuomitaan kunnianloukkauksesta. Lisäksi hän vaati yhteensä 100 000 euron suuruista vahingonkorvausta ja kaiken hänen kunniaansa väitetysti loukkaavan sisällön poistamista uhkasakon uhalla. Kiistimme asiassa monacolaisten tuomioistuinten toimivallan, sillä artikkeleita ei ollut suunnattu monacolaiselle yleisölle eikä toimivaltaa voitu perustaa vastapuolen väittämällä tavalla siihen, että artikkelit oli julkaistu englanniksi internetissä kaikkien saataville ja ne voitiin kääntää ranskaksi internetselaimella. Lisäksi esitimme kattavat argumentit sen puolesta, että artikkeleissa esitetyt seikat pitivät paikkansa, ne oli esitetty Monacon lainsäädännön edellyttämällä tavalla vilpittömässä mielessä ja ne pohjautuivat perusteelliseen selvitystyöhön. Toimme myös esiin, että vastapuolen toiminnassa oli kyse niin sanotusta forum shopping -ilmiöstä, eli halusta viedä asia sellaiseen oikeuspaikkaan, joka on kantajan kannalta suotuisin. Kanne käsiteltiin Monacon kaikissa kolmessa eri oikeusasteessa, sillä vastapuoli valitti ensimmäisen ja toisen asteen tuomioistuinten tuomioista. Ensimmäisen ja toisen asteen tuomioistuimet katsoivat, ettei kyseisiä Yleisradion artikkeleita ollut suunnattu monacolaiselle yleisölle, eivätkä monacolaiset tuomioistuimet siten olleet toimivaltaisia käsittelemään asiaa. Monacon korkein oikeus totesi, ettei ollut olemassa mitään perusteita, jotka liittäisivät väitetysti loukkaavat lausumat Monacoon. Vaikka internetissä julkaistut artikkelit olivatkin saatavilla myös Monacosta käsin, se ei tarkoittanut sitä, että ne olisi julkaistu Monacossa. Näin ollen Monacon korkein oikeus katsoi, etteivät paikalliset tuomioistuimet olleet toimivaltaisia käsittelemään asiaa, ja hylkäsi vastapuolen valituksen valitustuomioistuimen ratkaisusta. Tuomio on hyvin merkittävä eurooppalaisen sananvapauden kannalta. Päinvastainen ratkaisu olisi ollut omiaan rohkaisemaan vastaavanlaisia kanteita kantajan kannalta suotuisissa valtioissa, pyrkimyksenä rajoittaa keskustelua ja vaientaa kriittisiä ääniä. Tuomiovallan arvaamattomuus ja riski joutua pitkiin ja kalliisiin oikeudenkäynteihin voisi luoda pelkoa ja kasvattaa itsesensuuria kaikkien sananvapauttaan käyttävien, erityisesti toimittajien, muiden tiedotusvälineiden ammattilaisten ja tutkijoiden keskuudessa. Tuomio myös vahvistaa periaatetta, jonka mukaan forum shopping ei ole sallittua. Tuomio on lainvoimainen. 
Julkaistu 17.6.2025
Vaikuttajamarkkinoinnin uusi viranomaislinjaus painottaa entistä enemmän markkinoinnin tunnistettavuutta
Avustimme Ilkka Paanasen säätiö sr:tä oikeudellisen arvion laatimisessa generatiivista tekoälyä hyödyntävästä chatbot-järjestelmästä, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia ja tarjota tukea mielenterveyden haasteissa ja erilaisissa elämänkriiseissä.  Arvio sisälsi oikeudellista neuvontaa etenkin kehittynyttä tekoälyä sääntelevän tekoälysäädöksen että yleisemmin tietosuojalainsäädännön ja muun keskeisen lainsäädännön näkökulmasta.
Julkaistu 16.6.2025
Avustamme Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöjä sen myydessä 25 miljoonan euron arvoisen light industrial -kiinteistön Logistea AB:lle kyseisen kiinteistön omistavan Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Länsiportintie 15:n osakkeiden myynnin kautta. Logistea on varastointi-, logistiikka- ja kevyen teollisuuden kiinteistöihin keskittynyt ruotsalainen kiinteistöyhtiö, jonka osakkeet on listattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Vuonna 2012 rakennettu kohde sijaitsee Hämeenlinnassa. Sen vuokrattava pinta-ala on noin 21 700 neliömetriä ja koko kiinteistön vuokralaisena toimii Faerch Finland Oy, joka on Faerch A/S:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Faerch A/S on johtava kestävien, kiertotalousperiaatteiden mukaisten elintarvikepakkausratkaisujen toimittaja.
Julkaistu 5.6.2025
Avustimme Gasumia sen ostaessa koko NSR Biogas AB:n osakekannan sekä lopun kolmasosan Liquidgas Biofuels Genesis AB:n osakkeista. Gasum on ollut Liquidgas Biofuels Genesis AB:n enemmistöomistaja vuodesta 2023 ja omistaa nyt toteutettavan kaupan myötä kaikki yhtiön osakkeet. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 5.6.2025