31.8.2020

Castrén & Snellman selvitti hiilijalanjälkensä – vähentää päästöjään neljänneksen vuoteen 2025

Castrén & Snellmanin ilmastotyö etenee uuteen vaiheeseen: asianajotoimisto sai kesällä valmiiksi ensimmäisen hiilijalanjälkilaskelmansa. YK:n Global Compact -verkoston jäsenenä toimisto on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tekoihin ilmastonmuutosta vastaan.

”Hiilijalanjälkilaskenta auttaa meitä ottamaan ilmastovaikutuksemme haltuun. Jotta voimme toimia, meidän on ensin tiedettävä, missä menemme. Olemme kehittäneet vastuullista liiketoimintaa pitkäjänteisesti ja liityimme Suomen ensimmäisenä asianajotoimistona WWF:n Green Office -ohjelmaan. Nyt käynnistynyt työ päästöjemme vähentämiseksi on luontevaa jatkoa”, sanoo toimitusjohtaja Sakari Lukinmaa.

Hiilijalanjälkilaskenta on osa toimiston vastuullisuustyötä. Laskentatyössä neuvoi kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consulting.

VUODEN 2019 PÄÄSTÖT 750 TONNIA, VÄHENNYSTAVOITE 25 PROSENTTIA VUOTEEN 2025 MENNESSÄ

Castrén & Snellmanin hiilijalanjälki oli vuonna 2019 noin 750 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2-e). Luku vastaa 75 keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä. Toimiston suurimmat päästölähteet olivat liikematkustus ja lämmitys, jotka muodostivat hiilijalanjäljestä yhteensä noin 80 prosenttia: liikematkustuksen osuus oli noin 50 prosenttia ja lämmityksen noin 30 prosenttia.

Laskentatulosten tärkein tehtävä on kirittää ilmastovaikutuksen vähentämisessä, toteaa vastuullisuustyöstä vastaava osakas, Head of Sustainability Anna Kuusniemi-Laine.

”Asetamme nyt kokonaisvaltaisen päästöjenvähennystavoitteen. Vähennämme päästöjä vuoden 2019 tasosta 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Aloitamme hiilijalanjäljen suurimmista eristä eli liikematkustuksesta ja lämmityksestä.”

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii myös ilmakehään kertyneen hiilidioksidin poistamista. Päästöjen vähentämisen lisäksi Castrén & Snellman sitoutuukin jatkossa kompensoimaan vuosittain aiheuttamansa päästöt.

”Päätämme kompensointitoimista yhdessä henkilöstön kanssa”, Kuusniemi-Laine kertoo.

Toimisto on jo aiemmin kompensoinut lentopäästöjään.

Castrén & Snellmanin hiilijalanjälkilaskenta perustuu GHG Protocol -standardeihin, jotka ovat kansainvälisesti käytetyin organisaatioiden ilmastovaikutuksen laskentamalli.

”Hallitusohjelmassa on tavoitteena hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä – pienilläkin teoilla on siis merkitystä. Päästövähennystavoitteet koskevat kaikkia toimialoja ja jatkossa paine ilmastofiksuihin toimiin on yhä suurempi. Yhä suurempi osa lainsäädäntöämme myös huomioi ja ohjaa ilmastonäkökulmien huomioimiseen toiminnassa. Hiilijalanjäljen ymmärtäminen auttaa Castrén & Snellmania ymmärtämään paremmin myös asiakkaidensa ilmastotavoitteita”, kuvaa Gaia Consultingin johtava asiantuntija Anna Heino.

TYÖ JATKUU KUVAA TARKENTAMALLA JA TAVOITTEITA TARKKAILEMALLA

Hiilijalanjäljen laskenta tulee osaksi Castrén & Snellmanin vuotuista vastuullisuustyötä, ja toimisto pyrkii tarkentamaan kuvaa ilmastovaikutuksestaan edelleen. Myös päästövähennystavoitteita pidetään silmällä.

”Vuoden 2020 päästöt näyttävät joka tapauksessa aivan erilaisilta kuin viime vuonna. Tarkkailemmekin tavoitettamme jatkuvasti ja olemme valmiina nostamaan rimaa tarvittaessa”, sanoo Anna Kuusniemi-Laine.

Lisätietoja antavat:

Anna Kuusniemi-Laine, Head of Sustainability, osakas, Castrén & Snellman, p. +358 20 7765 423

Sakari Lukinmaa, toimitusjohtaja, Castrén & Snellman, p. +358 20 7765 391

Lisää vastuullisuustyöstämme verkkosivuiltamme.