Tuore asianajaja, Castrén & Snellmanin senior associate -juristi Anu Sillanmäki kannustaa kollegoitaan lähtemään secondmentille.
Secondmentilla työskennellään tilapäisesti joko toisessa tiimissä tai asiakasyrityksessä. Anu on kokeillut molempia. Viime keväänä hän oli kolme kuukautta ulkoisella secondmentilla Metsä Groupissa.
”Se oli todella kiva kokemus kaikin puolin. Oli myös todella opettavaista päästä seuraamaan asianajotoimiston toimintaa asiakkaan näkökulmasta. Kannattaa kokeilla, jos vain tulee mahdollisuus.”
Kevään aikana Anu pääsi tekemään monipuolisesti eri oikeudenaloihin liittyviä töitä eri liiketoiminta-alueiden kanssa. Osa toimeksiannoista oli hyvin samanlaisia kuin Castrén & Snellmanilla, kuten sopimusten kommentointia, mutta paljon oli myös täysin uudenlaisia tehtäviä. Secondmentin ansiosta Anu sai käytännön kokemusta siitä, millaista on työskennellä in house -juristina.
Anu työskentelee Castrén & Snellmanin Kansainvälinen rakentaminen ja projektit -tiimissä. Hän avustaa toimiston asiakkaita projekti- ja energiajuridiikkaan liittyvissä toimeksiannoissa sekä kiinteistötransaktioissa. Tyypillisiin työtehtäviin kuuluu erilaisten sopimusten laadinta ja kommentointi sekä etenkin energia-alan transaktioihin osallistuminen.
Juristiksi sattumalta
Anu päätyi juristiksi sattumalta. Kun Anu oli lapsi, hänen perheensä muutti Englantiin, ja Anu kävi yläasteen ja lukion englanniksi.
”Tykkäsin englannin kielestä ja päädyin humanistiseen tiedekuntaan opiskelemaan englantilaista filologiaa. Opintojen aikana tajusin kuitenkin, että vaikka englannin kieli ja sen opiskelu on sinänsä kivaa, en välttämättä halua tehdä sen parissa työuraa.”
Uusi ala löytyi poikaystävän ansiosta. Kun nykyinen aviomies päätti vaihtaa alaa ja haki oikeustieteelliseen, Anu seurasi vuotta myöhemmin perässä.
”Vahvasta englannin kielen osaamisesta on kuitenkin ollut paljon hyötyä asianajotoimistoissa, sillä suurin osa asiakirjoista laaditaan englannin kielellä.”
Täyskäännös työuralla
Anu hurahti heti ensimmäisenä opiskeluvuonna kilpailuoikeuteen ja teki siitä kaikki mahdolliset valinnaiset kurssit, seminaarityöt ja gradun. Ennen valmistumistaan ja vielä muutama kuukausi sen jälkeen hän työskenteli Kilpailu- ja kuluttajavirastossa kilpailuvalvonnan parissa.
”Olin koko opintojen ajan sitä mieltä, että minusta tulee virkamies eivätkä asianajotoimistot ole minua varten. Mutta kun valmistuminen alkoi lähestyä, ajattelin, että pitäisi edes kokeilla, millaista työskentely niissä on.”
Työuran suunta muuttui, kun Anu pääsi suuren asianajotoimiston kilpailuoikeustiimiin.
”Ensinnäkin totesin, että asianajotoimistossa onkin ihan kivaa. Toiseksi tutustuin siellä toisten tiimien kanssa työskennellessäni myös muihin oikeudenaloihin ja sitä kautta tajusin, että muutkin oikeudenalat ovat mielenkiintoisia. Opinnot tarjoavat kuitenkin aika suppean ja teoreettisen kuvan eri oikeudenaloista.”
Kokemusta monelta oikeudenalalta
Moni nuori juristi haluaa löytää sen oman juttunsa mahdollisimman varhain. Anu kannustaa kuitenkin hankkimaan kokemusta eri oikeudenaloilta.
”Moni opiskelija ajattelee, että on tärkeää löytää oma suosikkioikeudenalansa jo opiskeluaikana ja että ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka määrää pitkälti sen, minkä oikeudenalan parissa ura tullaan tekemään. Minusta kannattaa kuitenkin hankkia osaamista eri oikeudenaloilta. Mitä enemmän ymmärtää eri oikeudenaloista, sitä parempi juristi voi olla, koska asioilla on yleensä liityntäkohtia moneen eri oikeudenalaan.”
Anu pitää Castrén & Snellmanissa erityisesti siitä, että toimiston palveluvalikoima on laaja.
”Täällä pääsee tekemään töitä myös muiden tiimien kanssa, koska monessa projektissa on kytköksiä eri oikeudenaloihin. Oman mielenkiinnon ja työtilanteen mukaan voi päästä työskentelemään myös muiden tiimien jutuissa. Se on todella mielenkiintoista. Siitä tykkään Cassulla eniten. Täällä meillä jokaisella on myös toissijainen tiimi, mikä madaltaa kynnystä kokeilla muita oikeudenaloja.”
Ainutkertainen joululahja
Anu sai viime jouluna ainutkertaisen lahjan, kun hänet hyväksyttiin asianajajaksi 24.12.2020.
”Se oli kiva joululahja”, hän naurahtaa.
Uuden oppiminen ja uusiin oikeudenaloihin tutustuminen jatkuu, sillä toukokuussa Anu lähtee auskultoimaan eli tuomioistuinharjoitteluun. Hän suorittaa auskultoinnin yhdistelmäharjoitteluna, puoliksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja puoliksi Helsingin hallinto-oikeudessa.
Anu kertoo odottavansa auskultoinnilta itsensä haastamista, juridisen yleissivistyksen syventämistä ja kenties kipinää riitajuttujen hoitamiseen.
”Yksi auskultoimassa ollut kertoi saaneensa auskultoinnista paljon itseluottamusta. Varmasti sitäkin saa, kun hyppää taas uudenlaisen haasteen pariin ja joutuu ratkomaan täysin erilaisia juridisia ongelmia kuin mihin on aikaisemmissa työpaikoissa tottunut.”