Tuore asianajaja, Castrén & Snellmanin senior associate -juristi Anu Sillanmäki kannustaa kollegoitaan lähtemään secondmentille.

Secondmentilla työskennellään tilapäisesti joko toisessa tiimissä tai asiakasyrityksessä. Anu on kokeillut molempia. Viime keväänä hän oli kolme kuukautta ulkoisella secondmentilla Metsä Groupissa.

”Se oli todella kiva kokemus kaikin puolin. Oli myös todella opettavaista päästä seuraamaan asianajotoimiston toimintaa asiakkaan näkökulmasta. Kannattaa kokeilla, jos vain tulee mahdollisuus.”

Kevään aikana Anu pääsi tekemään monipuolisesti eri oikeudenaloihin liittyviä töitä eri liiketoiminta-alueiden kanssa. Osa toimeksiannoista oli hyvin samanlaisia kuin Castrén & Snellmanilla, kuten sopimusten kommentointia, mutta paljon oli myös täysin uudenlaisia tehtäviä. Secondmentin ansiosta Anu sai käytännön kokemusta siitä, millaista on työskennellä in house -juristina.

Anu työskentelee Castrén & Snellmanin Kansainvälinen rakentaminen ja projektit -tiimissä. Hän avustaa toimiston asiakkaita projekti- ja energiajuridiikkaan liittyvissä toimeksiannoissa sekä kiinteistötransaktioissa. Tyypillisiin työtehtäviin kuuluu erilaisten sopimusten laadinta ja kommentointi sekä etenkin energia-alan transaktioihin osallistuminen.

Juristiksi sattumalta

Anu päätyi juristiksi sattumalta. Kun Anu oli lapsi, hänen perheensä muutti Englantiin, ja Anu kävi yläasteen ja lukion englanniksi.

”Tykkäsin englannin kielestä ja päädyin humanistiseen tiedekuntaan opiskelemaan englantilaista filologiaa. Opintojen aikana tajusin kuitenkin, että vaikka englannin kieli ja sen opiskelu on sinänsä kivaa, en välttämättä halua tehdä sen parissa työuraa.”

Uusi ala löytyi poikaystävän ansiosta. Kun nykyinen aviomies päätti vaihtaa alaa ja haki oikeustieteelliseen, Anu seurasi vuotta myöhemmin perässä.

”Vahvasta englannin kielen osaamisesta on kuitenkin ollut paljon hyötyä asianajotoimistoissa, sillä suurin osa asiakirjoista laaditaan englannin kielellä.”

Täyskäännös työuralla

Anu hurahti heti ensimmäisenä opiskeluvuonna kilpailuoikeuteen ja teki siitä kaikki mahdolliset valinnaiset kurssit, seminaarityöt ja gradun. Ennen valmistumistaan ja vielä muutama kuukausi sen jälkeen hän työskenteli Kilpailu- ja kuluttajavirastossa kilpailuvalvonnan parissa.

”Olin koko opintojen ajan sitä mieltä, että minusta tulee virkamies eivätkä asianajotoimistot ole minua varten. Mutta kun valmistuminen alkoi lähestyä, ajattelin, että pitäisi edes kokeilla, millaista työskentely niissä on.”

Työuran suunta muuttui, kun Anu pääsi suuren asianajotoimiston kilpailuoikeustiimiin.

”Ensinnäkin totesin, että asianajotoimistossa onkin ihan kivaa. Toiseksi tutustuin siellä toisten tiimien kanssa työskennellessäni myös muihin oikeudenaloihin ja sitä kautta tajusin, että muutkin oikeudenalat ovat mielenkiintoisia. Opinnot tarjoavat kuitenkin aika suppean ja teoreettisen kuvan eri oikeudenaloista.”

Kokemusta monelta oikeudenalalta

Moni nuori juristi haluaa löytää sen oman juttunsa mahdollisimman varhain. Anu kannustaa kuitenkin hankkimaan kokemusta eri oikeudenaloilta.

”Moni opiskelija ajattelee, että on tärkeää löytää oma suosikkioikeudenalansa jo opiskeluaikana ja että ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka määrää pitkälti sen, minkä oikeudenalan parissa ura tullaan tekemään. Minusta kannattaa kuitenkin hankkia osaamista eri oikeudenaloilta. Mitä enemmän ymmärtää eri oikeudenaloista, sitä parempi juristi voi olla, koska asioilla on yleensä liityntäkohtia moneen eri oikeudenalaan.”

Anu pitää Castrén & Snellmanissa erityisesti siitä, että toimiston palveluvalikoima on laaja.

”Täällä pääsee tekemään töitä myös muiden tiimien kanssa, koska monessa projektissa on kytköksiä eri oikeudenaloihin. Oman mielenkiinnon ja työtilanteen mukaan voi päästä työskentelemään myös muiden tiimien jutuissa. Se on todella mielenkiintoista. Siitä tykkään Cassulla eniten. Täällä meillä jokaisella on myös toissijainen tiimi, mikä madaltaa kynnystä kokeilla muita oikeudenaloja.”

Ainutkertainen joululahja

Anu sai viime jouluna ainutkertaisen lahjan, kun hänet hyväksyttiin asianajajaksi 24.12.2020.

”Se oli kiva joululahja”, hän naurahtaa.

Uuden oppiminen ja uusiin oikeudenaloihin tutustuminen jatkuu, sillä toukokuussa Anu lähtee auskultoimaan eli tuomioistuinharjoitteluun. Hän suorittaa auskultoinnin yhdistelmäharjoitteluna, puoliksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja puoliksi Helsingin hallinto-oikeudessa.

Anu kertoo odottavansa auskultoinnilta itsensä haastamista, juridisen yleissivistyksen syventämistä ja kenties kipinää riitajuttujen hoitamiseen.

”Yksi auskultoimassa ollut kertoi saaneensa auskultoinnista paljon itseluottamusta. Varmasti sitäkin saa, kun hyppää taas uudenlaisen haasteen pariin ja joutuu ratkomaan täysin erilaisia juridisia ongelmia kuin mihin on aikaisemmissa työpaikoissa tottunut.”

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024