12.10.2021

Finnfund – Yhteissijoitus Helsingin yliopiston kanssa mikrorahoitukseen Afrikassa ja Aasiassa

Avustimme Finnfundia yhteissijoitusjärjestelyssä, jossa Finnfund teki lainasitoumuksen mikrorahoittaja Advans Groupiin. Advansilla on yli miljoona asiakasta yhdeksässä maassa: Kambodžassa, Kamerunissa, Ghanassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Norsunluurannikolla, Pakistanissa, Nigeriassa, Tunisiassa ja Myanmarissa. Helsingin yliopisto osallistuu sijoitukseen yhdessä Finnfundin kanssa. Finnfund ja Helsingin yliopisto pyrkivät sijoituksella kanavoimaan rahoitusta mikro- ja pienyrityksille sekä edistämään vastuullisia käytäntöjä ja sukupuolten tasa-arvoa mikrorahoituksessa.

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja ammattimainen vaikuttavuussijoittaja. Finnfund rakentaa kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa. Finnfund sijoittaa vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 projektiin painottaen uusiutuvaa energiaa, metsätaloutta, maataloutta ja rahoitusalaa. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,07 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on noin 90 työntekijää.

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Yliopiston sijoitusvarallisuus on yli kaksi miljardia euroa, ja siihen sisältyy yli 500 miljoonan euron arvopaperisalkku. Helsingin yliopiston tavoitteena on olla kymmenen parhaan yli-opistosijoittajan joukossa maailmassa. Sijoitustoiminnan ensisijainen tavoite on lisätä yliopiston taloudellista vakautta ja riippumattomuutta.

Advans Group on kansainvälinen mikrorahoittaja, jonka lainat on tarkoitettu pääosin pienyrityksille. Yhtiö tarjoaa vastuullisia ja asiakasystävällisiä mikrorahoituspalveluita monilla sellaisilla markkinoilla, joilla palveluiden saatavuus on ollut heikkoa. Advans Groupilla on toimintaa yhdeksässä maassa Afrikassa ja Aasiassa. Vuoden 2020 lopussa yhtiöllä oli yli miljoona asiakasta ja lähes 7 500 työntekijää. Yhtiön lainakanta oli yli miljardi euroa ja säästötalletusten määrä yhteensä 670 miljoonaa euroa. Advans Groupin pääkonttori sijaitsee Luxemburgissa ja sen tukipalvelut tuotetaan Pariisissa. Yhtiön omistavat Euroopan investointipankki sekä KfW, FMO, CDC Group plc, FISEA (AFD Group), IFC ja Advans Invest.