1.4.2025

Ajankohtaista verotuksessa: Makeisvero, datakeskusten verohyvityksen poisto ja Murron kasvutyöryhmän ehdotukset

Suomessa tapahtuu tällä hetkellä paljon ajankohtaista verorintamalla. Murron kasvutyöryhmän ehdotukset ja ennakoimattomat verouudistukset ovat nostaneet keskusteluun verotuksen roolin talouden ohjausvälineenä.

Kasvutyöryhmän raportissa laajasti verojärjestelmän kehittämiseen liittyviä ehdotuksia

Valtioneuvoston syksyllä 2024 asettama kasvutyöryhmä luovutti odotetun raporttinsa pääministerille 28.2.2025. Raportti sisältää lukuisia kehitysehdotuksia, jotka koskevat laajasti verojärjestelmän eri osa-alueilta. Työryhmän ensisijaisena tavoitteena on kotimaisen talouskasvun vauhdittaminen.

Raportti herätti huomiota erityisesti ehdotuksella korvata nykyinen perintö- ja lahjaverojärjestelmä luovutusvoittoverotuksella. Vaihtoehtoisesti työryhmä suosittelee perintö- ja lahjaverolain sukupolvenvaihdosta koskevien huojennussäännösten soveltamisalan laajentamista, mikä tarkoittaisi merkittävää muutosta viimeaikaiseen huojennussäännösten soveltamiskäytäntöön.

Työryhmä on ottanut ehdotuksissaan laajasti mallia länsinaapurista, jossa useat raportissa lausutut ehdotukset on jo jossain muodossa toteutettu. Raportissa muun muassa todetaan suoraan, että Suomi kärsii konkreettista kilpailuhaittaa pääomasijoitustoiminnan verotuksen vuoksi. Etumatkaa muille maille annetaan erityisesti osakeluovutusten verovapaussääntelyssä, joka on Suomessa poikkeuksellisen tiukkaa esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Huomionarvoista on, että sukupolvenvaihdoksia koskevien huojennussäännösten tapaan myös käyttöomaisuusosakkeiden luovutuksia koskeva oikeuskäytäntö on muuttunut huomattavalla tavalla tuomioistuimissa ja tähän muuttuneeseen käytäntöön oltaisiin nyt raportin ehdotusten myötä puuttumassa lainsäätäjän toimesta.

Raportti sisältää myös lukuisia muita huomionarvoisia ehdotuksia, joista osalla ei myöskään ennakoida olevan merkittävää välitöntä vaikutusta valtion verokertymään. Verojärjestelmää mahdollisesti hyvinkin pienellä kustannuksella tehostavat uudistukset vaikuttaisivat olevan sellaisia mahdollisuuksia, joita Suomella ei kansantalouden nykytilassa pitäisi olla varaa jättää käyttämättä.

Raportin ehdotusten lisäksi moni odotti työryhmän ehdottavan myös ansiotuloverotuksen ja etenkin korkeimpien marginaaliveroasteiden kevennyksiä, mutta ennakko-oletuksista huolimatta tästä ei ollut raportissa mainintoja. Aika näyttää, missä määrin raportin ehdotuksia lopulta konkreettisesti edistetään ja kevennetäänkö esimerkiksi ansiotuloverotusta siitäkin huolimatta, että työryhmä ei tätä päätynyt suosittelemaan.

Makeisten arvonlisäverotuksen kiristäminen peruttu – muutoksia datakeskusten sähköverotukiin ja alkoholiveroon

Valtiovarainministeriö ilmoitti 4. maaliskuuta 2025 peruvansa suunnitelmansa makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan kiristämisestä. Ministeriö suunnitteli valtion verotulojen lisäystä uudella haittaveron kaltaisella korotuksella, jossa makeisiin ja suklaaseen sovellettava arvonlisäverokanta olisi korotettu nykyisestä elintarvikkeita koskevasta 14 prosentin verokannasta yleisen verokannan mukaiseen 25,5 prosenttiin. Lakimuutoksen oli suunniteltu tulevan voimaan kesäkuussa 2025.

Ministeriö kuitenkin ilmoitti maaliskuun alussa peruvansa esityksen laajan lausuntokierroksella vastaanotetun kielteisen palautteen vuoksi. Lausunnoissa korostui erityisesti huoli lakimuutoksesta yrityksille aiheutuvasta hallinnollisesta taakasta sekä korotuksen soveltamisalaan liittyvät rajanveto-ongelmat. Lakimuutos olisikin epäilemättä ollut altis muutoksen soveltamisalaa koskeville epäselvyyksille, mikä olisi puolestaan saattanut lisätä veroriitojen määrää.

Esityksen perumisen yhteydessä ministeriö kuitenkin ilmoitti, että tälle esitykselle budjetoidut 83 miljoonan euron vuosittaiset verotulot pyritään sen sijaan keräämään muutoksilla kaivosten ja datakeskusten sähköverotukiin, sekä toisaalta viinien ja muiden käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien valmisteverotukseen.

Käytännössä sähköverotuen poistamisella viitataan ministeriön aikeisiin siirtää kaivokset ja datakeskukset korkeamman sähköveroluokan I piiriin. Ministeriö ennakoi sähköverotuen poiston tuovan valtiolle yhteensä noin 70 miljoonan euron edestä lisää verotuloja. Datakeskusten sähköverotuen poistaminen on herättänyt huolta yritysmaailmassa, sillä sen pelätään merkittävästi vaikuttavan alan kilpailukykyyn ja investointihalukkuuteen Suomessa. Julkisuudessa onkin esitetty perusteltu huoli siitä, että tämänkaltainen verotuksen ennakoimattomuus luo tarpeetonta epävarmuutta liiketoimintaympäristöön ja saattaa pysäyttää suuriakin investointihankkeita. Elinkeinopolitiikan ja verotuksen johdonmukaisuus ja ennustettavuus on avaintekijä etenkin ulkomaisten investointien houkuttelussa.

Datakeskusten sähköverotuen poistamisen jälkeen jäljelle jäävä noin 13 miljoonan euron budjetoitu valtion verovaje oltaisiinkin mitä ilmeisimmin keräämässä alkoholiverotuksen kiristysten kautta, eli makeisten ja suklaan kaltaisesti toisella haittaveron korotuksella. Suunniteltu alkoholiveron kiristys olisi jo kolmas alkoholiverotuksen kiristys tällä hallituskaudella.

Alustavien arvioiden mukaan muutosten odotetaan tulevan voimaan vuoden 2026 aikana. 

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Avustimme Suomen lain osalta Fingrid Oyj:tä EMTN-ohjelman päivityksessä ja korottamisessa 3 miljardiin euroon. Lainaosuudet voidaan ottaa kaupankäynnin kohteeksi Euronext Dubliniin. Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Julkaistu 2.4.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025