19.2.2019

Tuulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnin säännöt päivittyivät

Uusien tuulivoimahankkeiden kevennetyt säännöt tulivat voimaan 1.2.2019. Lakimuutosten myötä on mahdollista rakentaa nimellisteholtaan entistä suurempia tuulivoimaloita ilman ympäristövaikutusten arviointia (YVA).

Eduskunta hyväksyi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisen 14.12.2018 (muutossäädös 126/2019). Kevennetyn sääntelyn oli tarkoitus tulla voimaan jo 1.1.2019, mutta eduskunnan myöhäisestä hyväksynnästä johtuen tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen vasta 18.1.2019.

Helmikuun 2019 alusta lähtien nimellisteholtaan enintään 45 megawatin tuulivoimalat on vapautettu YVA-menettelystä YVA-lain liitteen 1 nojalla. Raja oli aiemmin 30 megawattia. Voimalaitosten määrää koskeva raja pysyy ennallaan, sillä tehosta riippumatta YVA-menettelyä vaaditaan edelleen hankkeissa, joissa lai-toksia on enemmän kuin yhdeksän.

Tuulivoimalatekniikka on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. Lakimuutos tuo YVA-lainsäädännön tekniikan kehityksen tasalle.

Uudet rajat koskevat uusien hankkeiden lisäksi jo aloitettuja hankkeita, jos niihin tulee huomattavia muu-toksia. Uusia sääntöjä ei sovelleta hankkeisiin, joissa YVA-menettely on aloitettu ennen 1.2.2019 ja toimivaltainen viranomainen on ilmoittanut YVA-ohjelmasta YVA-lain 17 §:n mukaisesti. Niitä ei myöskään sovelleta yksittäistapauksiin, joissa YVA-viranomainen on päättänyt, että arviointi on välttämätön voimalaitosten määrästä tai tehosta riippumatta, eikä hankkeisiin, joissa YVA-menettely on suoritettu maankäyttö- ja rakennuslain 9 §:n mukaisesti.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024
Neuvoimme Nrepiä asuinrakennushankkeessa, joka toteutetaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Kauppakeskus Arabian yhteyteen. Avustimme asuinrakennushankkeen rahoitusjärjestelyssä sekä hankkeeseen liittyvissä yhtiö- ja kiinteistöoikeudellisissa järjestelyissä. Näihin kuului osakekaupan ja jakautumisen kautta tapahtunut omistusrakenteen uudelleenjärjestely, asemakaavan ja tonttijaon muutokset, yhteisjärjestelysopimus sekä hallinnanjakosopimus. Rakennukseen tulee 16 kerrosta ja yhteensä 188 Juli Living -vuokra-asuntoa. Lisäksi katutasoon tulee liiketiloja. Valmistuttuaan rakennus kuuluu Suomen energiatehokkaimpien asuinrakennuksen joukkoon. Rahoitusjärjestelyssä on huomioitu Nrepin vastuullisuustavoitteet. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Nrepille on aikaisemmin myönnetty asuinrakennuksen LEED Platinum-sertifikaatit yhtiön Herttoniemen ja Friisilän kohteille.
Julkaistu 28.10.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen UniCredit Bank Austria AG:n kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kuusivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.10.2024