24.3.2015

Suomalaisten finanssilaitosten tietojenantovelvollisuus laajenee FATCA-sopimuksen johdosta

Suomen ja Yhdysvaltojen välillä solmittu ns. FATCA eli Foreign Account Tax Compliance Act -sopimus allekirjoitettiin kesällä 2014 ja asiaa koskevat lainsäädäntömuutokset hyväksyttiin eduskunnassa 20.2.2015.

Uudet säännökset vaikuttavat erityisesti pankkeihin, säilytysyhteisöihin, vakuutus- ja sijoitusyhtiöihin. FATCA:n avulla Yhdysvaltojen veroviranomaiset pyrkivät saamaan enemmän tietoa Yhdysvalloissa verovelvollisten ulkomaisista talletuksista ja sijoituksista. Suomessa FATCA-sopimus ja sen johdosta säädetyt lait koskevat erityisesti finanssialan toimijoita, joiden tulee entistä tarkemmin tunnistaa asiakkaansa ja raportoida tiettyjä asiakkaitaan koskevia varallisuus- ja tulotietoja Yhdysvaltoihin.

Finanssilaitosten on ensinnäkin tunnistettava asiakkaidensa verotuksellinen asuinvaltio. Finanssilaitokset, kuten pankki- ja sijoituspalveluita tarjoavat toimijat, joutuvat FATCA:n johdosta esittämään asiakkailleen entistä enemmän asiakkaan verotukselliseen asuinmaahan liittyviä kysymyksiä. Mikäli asiakas on Yhdysvalloissa yleisesti verovelvollinen, finanssilaitoksen on ilmoitettava tämän tulo- ja varallisuustiedot Suomen verohallinnolle, joka toimittaa tiedot edelleen Yhdysvaltojen veroviranomaisille.

Verohallinnon päätöksen mukaisesti FATCA:n mukaiset tiedot on annettava sähköisellä vuosi-ilmoituksella. Vuotta 2014 koskevat tiedot on annettava viimeistään 30.4.2015. Tämän jälkeen ilmoittamisessa siirrytään normaaliin vuosi-ilmoitusrytmiin ja vuoden 2015 tiedot tulee antaa tammikuun 2016 loppuun mennessä. Verohallinto tulee antamaan tarkemman ohjeistuksen vuosi-ilmoituksesta lähiaikoina.

Mikäli finanssilaitos laiminlyö FATCA-sopimuksesta aiheutuvat velvoitteet, peritään sen kaikista Yhdysvalloista saamista suorituksista 30 prosentin sanktioluonteinen lähdevero. Finanssilaitokselle voi aiheutua laiminlyönnistä haitallisia seuraamuksia myös Suomessa, sillä ilmoitusten laiminlyönnistä voi seurata esimerkiksi veronkorotus tai ennakkoperintärekisteristä poistaminen.

Lähitulevaisuudessa verotietojen vaihtoa koskevat hankkeet tulevat entisestään laajenemaan. EU:n puitteissa toteutettava tietojenvaihto aktualisoituu tämän hetkisen tiedon mukaan vielä tämän vuoden kuluessa (raportointi alkaisi 2016) ja maailmanlaajuinen OECD:n hanke tullee ajankohtaiseksi vuotta myöhemmin (raportointi alkaisi 2017).

Autamme finanssialan toimijoita mielellämme FATCA:n edellyttämien toimenpiteiden selvittämisessä sekä käytännönläheisten ratkaisujen löytämisessä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Toimimme Korkia Oy:n neuvonantajana sen tehdessä lainasopimuksen Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa. Rahoitus tukee Korkian kehitteillä olevien aurinkoenergia-, akkusähkövarasto (BESS)- ja maatuulivoimahankkeiden kehittämistä ja laajentamista globaalisti. Korkia on uusiutuvaan energiaan keskittyvä sijoitusyritys, joka toimii yhdeksässä maassa. Korkian monipuolinen portfolio koostuu kehitteillä olevista uusiutuvan energian ja energiavarastoinnin hankkeista, joiden kapasiteetti on yhteensä yli 20 GW.
Julkaistu 7.1.2025