26.9.2022

Janne Lauha ja Sakari Sedbom mukana yhteisteoksessa Pörssilistautujan käsikirja

Pääomamarkkinoiden ja finanssialan sääntelyn asiantuntijamme Janne Lauha ja Sakari Sedbom olivat mukana kirjoittamassa Pörssisäätiön kustantamaa teosta Pörssilistautujan käsikirja – Opas pk-yritysten kasvumarkkinoille, joka julkaistiin torstaina 22. syyskuuta. Teos käsittelee laajasti teemoja First North-markkinapaikalle pörssilistautumisen alkuaskeleista listautumisprosessiin ja First North -pörssiyhtiön tehtäviin ja velvoitteisiin.

Käsikirja on ensisijaisesti tarkoitettu listautumista harkitsevien pk-yritysten omistajille, hallituksen jäsenille ja johdolle, mutta se soveltuu perusteoksena myös kaikille First North -listautumisesta kiinnostuneille.

Käsikirja laadittiin yhdessä laajan asiantuntijaryhmän kanssa. Pörssisäätiön ja toimistomme lisäksi työryhmään kuuluivat Aktia Alexander Coprorate Finance, Borenius, Danske Bank, Euroclear Finland, Evli Oyj, Finanssivalvonta, Hill+Knowlton Strategies, IR Partners Oy, KPMG Oy Ab, Nasdaq Finland, Oaklins Finland ja PwC. Teos on jatkoa aiemmin ilmestyneille Listautujan käsikirja -teoksille, joissa toimistomme on myös ollut mukana.

”On ollut erinomaisen hyödyllistä keskustella listautumismarkkinasta ja sen kehittämisestä saman pöydän ääressä. Kaikki asiantuntijat ovat tuoneet pöytään arvokkaan panoksensa, laajan osaamisensa ja kokemuksensa. Tätä työtä on tehty suomalaisen listautumismarkkinan edistämiseksi. Lopputuloksessa painottuvat parhaat suomalaiset käytännöt ja uskomme, että teos on arvokas tuki kaikille listautumista pohtiville yrityksille”, Janne Lauha ja Sakari Sedbom kiittävät.

Viime vuodet ovat koetelleet yrityskenttää epävarmuudellaan. Vaikka markkinan kehittymistä on ollut vaikea ennakoida, yritykset ovat pystyneet kasvamaan ja kehittymään. Viime vuonna Helsingin pörssiin listautuikin yhteensä 29 yritystä, ja ne keräsivät listautumisanneissa lähes miljardi euroa uutta osakepääomaa. Listautumisista 22 tapahtui Nasdaq First North -markkinapaikalle, jolle listautumisessa teos opastaa.

Castrén & Snellmanilla on ollut keskeinen rooli myös uusissa markkinatrendeissä, sillä toimistomme on jo pitkään ollut yksi aktiivisimmista toimijoista suomalaisella listautumismarkkinalla ja ollut mukana kehittämässä suomalaisen listautumismarkkinan parhaita käytäntöjä. Pelkästään viime vuonna osallistuimme oikeudellisina neuvonantajina kymmeneen Suomessa toteutettuun First North -listautumiseen, ja siten olimmekin yhtiön neuvonantajana lähes joka toisessa Suomessa toteutetussa First North -listautumisessa.

Janne Lauha ja Sakari Sedbom ovat myös mukana kouluttamassa uusia, listautumista harkitsevia yhtiöitä Pörssisäätiön koulutuksissa. Koulutukset järjestetään tammi- ja helmikuussa 2023.