10.10.2024

Uusi kaksikäyttötuotelaki astui voimaan syyskuun puolivälissä – Mitä muuttuneesta sääntelystä tulee tietää?

Uusi laki kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta astui voimaan 15.9.2024. Kansallisella kaksikäyttötuotteiden vientivalvontalainsäädännöllä täydennetään ja tuetaan tarpeellisilta osin EU:n vientivalvonta-asetuksen soveltamista. Tärkeimpänä uudistuksena uudessa laissa on kansallinen valvontaluettelo kaksikäyttötuotteista, joiden vientiin EU:n ulkopuolelle tarvitaan vientilupa.  

Uusi kaksikäyttötuotelaki täydentää Euroopan unionin vientivalvonta-asetusta

Kaksikäyttötuotteiden vientivalvonta Euroopan unionissa perustuu syyskuusta 2021 alkaen voimassa olleelle vientivalvonta-asetukselle. Vientivalvonta-asetuksessa kaksikäyttötuotteella tarkoitetaan tuotetta, jota voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Kaksikäyttötuote voi olla joko fyysinen tai aineeton tuote, kuten ohjelmisto.

Suomessa tasavallan presidentti vahvisti 16.8.2024 uuden lain kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta sekä rikoslain 46 luvun säännösten muutokset, joilla sanktioidaan kaksikäyttötuotelain velvoitteiden rikkominen. Muutokset tehtiin säännöstelyrikosta sekä kaksikäyttötuotteiden vientivalvontailmoituksen laiminlyöntiä koskeviin säännöksiin. Kaksikäyttötuotelailla korvataan aiempi, vuodesta 1996 asti voimassa ollut laki, ja se toimii vientivalvonta-asetuksen soveltamista täydentävänä kansallisena lakina.

Vientivalvonta-asetuksessa jätetään kansallisen lainsäädännön varaan eräitä keskeisiä vientivalvonnan käytännön toteuttamiseen liittyviä ratkaisuja. Näitä ovat ennen muuta viranomaisvastuut, valvontatoimenpiteet, seuraamuksista määrääminen sekä eräät luvanvaraisuuteen ja ilmoitusvelvollisuuksiin liittyvät seikat. Jäsenvaltioilla on lisäksi mahdollisuus kieltää vientivalvonta-asetuksen valvontaluetteloon sisältymättömien kaksikäyttötuotteiden vienti yleiseen turvallisuuteen (kuten terroritekojen ehkäisemiseen) tai ihmisoikeuksiin liittyvistä syistä tai asettaa tällaiselle viennille lupavaatimus.

Kansallinen valvontaluettelo tehostaa vientivalvontaa vastaamalla teknologian nopeaan kehitykseen ja hybridiuhkiin

Kaksikäyttötuotelain säätämisellä on tarkoitus varmistaa vientivalvonnan tavoitteiden tehokas toteutuminen. Lain liitteeksi laaditaan kansallinen valvontaluettelo, jonka sisältämien kaksikäyttötuotteiden vientiä Suomesta Euroopan unionin ulkopuolelle valvotaan ulkoministeriön hallinnoimalla kansallisella vientilupamenettelyllä. Kansallisessa vientilupamenettelyssä kaksikäyttötuotteiden päätymistä epätoivottuun käyttöön ehkäistään arvioimalla ennalta niiden loppukäyttöä ja loppukäyttäjiä vientivalvonta-asetuksessa asetettujen perusteiden mukaisesti.

Säätäessään kaksikäyttötuotelakia Suomen hallitus katsoi kansallisen valvontaluettelon käyttöönoton tarpeelliseksi, koska aikaisempi kansainvälisiin järjestelyihin nojannut lähestymistapa ei uudessa kansainvälisessä tilanteessa toimi tarvittavalla tavalla. Kansallisen valvontaluettelon taustalla on ajatus siitä, että nopeatahtinen teknologinen kehitys ja erilaisten hybridiuhkien lisääntyminen vaativat tehokasta vientivalvontakehikkoa ja kykyä kansallisiin päätöksiin asioissa, joita katsotaan tärkeiksi Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta. Kansallisella vientivalvontaluettelon käyttöönotolla ei ole tarkoitus vähentää Suomen aktiivista osallistumista kansainvälisiin vientivalvontajärjestelyihin, vaan tukea niiden työtä ja päämäärien saavuttamista.

Kansallinen valvontaluettelo sisältää ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen kehityksen kannalta olennaisia tuotteita, kuten kvanttiteknologian tuotteita, edistyneiden puolijohteiden valmistusteknologiaan liittyviä tuotteita ja materiaaliteknologisia laitteita ja teknologiaa. Nämä tuotteet ja teknologiat ovat kaikki joko Venäjä-pakotteiden alaisia tai tukisivat Venäjän tutkimus- ja sotilaskapasiteetin kehittämistä. Ilman kansallista vientilupavaatimusta kyseisiä tuotteita voitaisiin viedä ilman valvontaa Suomesta, jolloin pakotteita voitaisiin kiertää kolmansien maiden kautta.

Kaksikäyttötuotelaki korostaa entisestään omaan toimintaan soveltuvan sääntelyn tunnistamisen tärkeyttä

Kaksikäyttötuotelain sisältämällä uudella kansallisella täydentävällä sääntelyllä on ennen kaikkea vaikutus kaksikäyttötuotteiden viejinä toimivien yritysten toimintaan sekä yliopistojen kaltaisten muiden tahojen toimintaan. Lisäksi uusi sääntely vaikuttaa yrityksiin, jotka toimivat kaksikäyttötuotteiden välittäjinä, kauttakuljettajina, unionin sisäisen siirron toimittajina tai kaksikäyttötuotteisiin liittyvän teknisen avun toimittajina.

Toiminnan sopeuttamista kansallisen valvontaluettelon asettamiin velvoitteisiin vaikeuttaa se, että se sisältää vientivalvonta-asetukseen liitetyn valvontaluettelon tapaan useita aineettomia tuotteita. Näitä ovat ennen kaikkea ohjelmistot, teknologiaan liittyvät tekniset tiedot sekä teknisen avun tarjoaminen. Aineettomien tuotteiden yleisyydestä ja moninaisuudesta johtuen yritysten ja muiden toimijoiden kannattakin perusteellisesti varmistua siitä, soveltuuko kaksikäyttötuotelaki sen toimintaan, ja minimoida liike- tai tutkimustoiminnalle aiheutuvat haitat noudattamalla vientilupamenettelyä huolellisesti.

Uusimmat referenssit

Toimimme PwC:n oikeudellisena neuvonantajana Kelan etuusjärjestelmien uudistushankkeen kilpailutuksessa, jonka PwC voitti. Kyseessä on merkittävä Suomen sosiaaliturvainfrastruktuurin modernisointia koskeva hanke. Kela on valinnut PwC:n strategiseksi kumppanikseen toteuttamaan etuusjärjestelmiensä laajan uudistuksen, joka käsittää etuuskäsittelyn tietojärjestelmien, digitaalisen asioinnin, asiakkuudenhallinnan ja tiedonvälityksen alustat. Hankkeen tavoitteena on vastata tulevaisuuden digitaalisen toimintaympäristön ja asiakkaiden vaatimuksiin. Teknologiaksi on valittu Salesforce. Uusien järjestelmien odotetaan sujuvoittavan etuuskäsittelyä ja parantavan asiakkaiden, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien käyttäjäkokemusta. Lisäksi niiden avulla pystytään varautumaan aiempaa paremmin lainsäädäntömuutoksiin. Castrén & Snellman toimi PwC:n strategisena oikeudellisena neuvonantajana tarjouskilpailun alusta loppuun saakka. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Onnittelemme lämpimästi PwC:tä tarjouskilpailun voittamisesta ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia positiivisia vaikutuksia hankkeella on Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.
Julkaistu 24.4.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024