17.12.2020

Uuden edessä

Vuoden lähestyessä loppuaan ajatukset ovat ristiriitaiset. Koronapandemian toinen aalto koettelee vakavasti merkittävää osaa maailman maista. Tilanne Suomessakin on vakava, vaikka olemme selvinneet vuodesta kansainvälisesti vertaillen hyvin. Vuosi 2020 jää muistoihin vuotena, jollaista meistä kukaan ei ole kokenut ja josta harva selvisi täysin naarmuitta.

Kun katsomme eteenpäin, on kuitenkin monta syytä olla optimistinen. Vuosi 2021 tulee olemaan parempi. Pandemia saadaan kuriin rokotteilla, ja moni koronan kurittama toimiala kasvaa voimakkaasti. Kansainvälisessä politiikassa yhteistyön ja yhteisten sopimusten merkitys toivottavasti kasvaa ja transatlanttinen suhde voimistuu jälleen, kun johto vaihtuu Yhdysvalloissa.

Olisi kuitenkin virhe ajatella, että voimme vetää henkeä. Päinvastoin. Tällä vuosikymmenellä ratkaistavanamme on massiivisia taloudellisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Suurin niistä ulottaa lopulta vaikutuksensa kaikkeen. Se on ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden häviäminen. Minut havahdutti hiljan luonnontieteiden popularisoija David Attenborough kirjassaan ”Yksi elämä, yksi planeetta”. Hän vyöryttää tyylikkäästi ja vastustamattomasti faktoja kestämättömästä trendistä ja vakavista uhista, jotka kohtaavat meitä, ellemme muutu. Hän kertoo hienon tarinan siitä, kun vuoden 1968 lopulla ihmiskunta ensimmäisen kerran yhdessä katsoi Apollo 8 -lennon miehistön avaruudesta ottamaa kuvaa maapallosta. Kuvassa näimme uskomattoman kauniin planeettamme, jonka koko ja voimavarat ovat äärelliset – eivät äärettömät.

Emme ole vailla toivoa. Hiilen kulutuksen vähentämisessä on saatu Euroopassa ja Yhdysvalloissa jo kouriintuntuvia tuloksia ja tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Kiina julisti muuttuvansa hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä. Olemme kuitenkin vasta yhteisen matkamme alussa. Maapallomme pelastaminen edellyttää meiltä kaikilta vastuunkantoa ja ennen kaikkea tekoja.

Haluammekin olla rakentamassa kanssanne kestäviä menestystarinoita myös ensi vuonna. Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme luottamuksesta ja yhteistyöstä vuonna 2020!