18.11.2020

IQM – Osallistuminen julkiseen hankintaan Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamiseksi

Asiakkaamme IQM, joka on suomalainen kasvuyritys, ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat allekirjoittaneet sopimuksen innovaatiokumppanuudesta Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamiseksi. Hankkeen kokonaistavoitteena on rakentaa 50 kubitin laite vuoteen 2024 mennessä.

Neuvoimme IQM:ää julkisessa hankintamenettelyssä ja eräissä sopimuskysymyksissä.

VTT valitsi IQM:n innovaatiokumppanikseen julkisella hankintamenettelyllä. IQM on eurooppalainen edelläkävijä kvanttitietokoneiden rakentamisessa.

Yhteistyö tuo yhteen suomalaisen kvanttialan huippuosaamisen ja mahdollistaa harppauksen Suomen kvanttikyvykkyydessä. Tietokone rakennetaan Espoossa VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisessä kansainvälisessä mikro- ja nanoteknologiakeskus Micronovassa. Työ alkaa jo vuoden 2020 aikana.

”Meille on kunnia olla osallisena tässä kumppanuudessa ja aloittaa yhteistyö VTT:n huippututkijoiden kanssa. Tämä projekti on meille erittäin arvokas, ja kumppanuutemme tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden vaikuttaa yhdessä koko kvanttialan tulevaisuuteen”, toteaa IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

Aiemmin tässä kuussa IQM julkisti uuden rahoituskierroksen, jonka jälkeen se on kerännyt jo yhteensä 71 miljoonan euron rahoituksen.

Kvanttiteknologia luo Suomeen uusia mahdollisuuksia

”Panostukset kvanttilaskennan kaltaisiin uusiin teknologioihin ovat panostuksia tulevaisuuteen. Ne tulevat suurilta osin määrittämään kykymme ratkaista globaaleja haasteita ja synnyttää kestävää kasvua”, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Suomen hallitus rahoittaa hanketta 20,7 miljoonalla eurolla.