23.9.2015

Google – AdSense-oikeudenkäynti

Edustimme menestyksekkäästi Google Ireland Ltd:tä riita-asiassa, joka koski Googlen AdSense-ohjelman käyttöehtoja ja niiden tulkintaa. Google AdSense on ohjelma, jonka avulla verkkosivustojen omistajat voivat ansaita antamalla Googlen sijoittaa heidän sivulleen mainoksia.

Googlen oikeuteen haastaneet kantajat olivat kuitenkin luoneet ns. Made for AdSense (MFA) -sivustoja, joiden ainoa tarkoitus oli käyttää AdSense-ohjelmaa hyväkseen.  Tällaiset MFA-sivustot ovat heikkolaatuisia ja vähäsisältöisiä sivustoja, joiden käytännössä ainoa tarkoitus on AdSense-mainosten näyttäminen. Asiassa oli kyse siitä, olivatko kantajien sivut MFA-sivustoja ja siitä minkälaisiin toimenpiteisiin Google saa ryhtyä havaittuaan tällaisia sivustoja.

Oikeus oli täysin samaa mieltä Googlen ja vahvisti kantajien sivustojen olleen Google AdSense-ehtojen vastaisia. Edelleen oikeus katsoi Googlen saaneen toimia siten kuin teki havaittuaan sivustot. Näin ollen oikeus hylkäsi kantajien vaateet kokonaisuudessaan ja määräsi heidät korvaamaan Googlen oikeudenkäyntikulut.