Castrén & Snellman jakoi tänä keväänä kaksi tuhannen euron stipendiä opiskelijoille, jotka ovat osoittaneet yhteiskunnallista aktiivisuutta ja vaikuttaneet itselleen tärkeisiin asioihin.
Stipendin tulevaisuudelle saivat Jotham Berhanu ja Thomas Joutsikoski

Stipendin saivat oikeustieteen ja kauppatieteiden opiskelija Jotham Berhanu sekä kauppatieteiden opiskelija Thomas Joutsikoski. Nyt esittelemme stipendien saajat ja kerromme tarkemmin heille tärkeistä aiheista.
Jotham Berhanu: ”Ajatus mahdollisuuksien tasa-arvosta ajaa minua eteenpäin”
Jotham Berhanu on oikeustieteen ja kauppatieteiden opiskelija, joka on tehnyt vaikuttamistyötä jo nuoresta pitäen.
Jotham toimi 17-vuotiaana Pörssisäätiön pörssilähettiläänä ja opetti nuorille talouden hallintaa ja sijoittamista. Projektin aikana Jotham havaitsi, että monet, etenkin monikulttuurisista perheistä tulevat nuoret, ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja raha-asioistaan. Hänessä heräsi palo vähentää taloudellista eriarvoisuutta ja työskennellä pitkällä tähtäimellä tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.
Jotham kohtasi taloudellisen eriarvoisuuden myös hakiessaan korkeakouluun. Hän osallistui Varjovalmennuksen kurssille, joka on maksuton valmennus niille, jotka eivät lähtökohtaisesti pysty osallistumaan maksullisille valmennuskursseille. Jotham pääsi oikeustieteelliseen sisään ensiyrittämällä. ”Tämän jälkeen koin velvollisuudekseni tarjota saman mahdollisuuden myös muille hakijoille”, kertoo Jotham. ”Ajatus mahdollisuuksien tasa-arvosta ajaa minua eteenpäin ja on keskeisin syy sille, miksi olen nyt kolmatta vuotta mukana Varjovalmennuksen toiminnassa.” Jothamin vapaaehtoistyö on koskettanut monia ja hän saikin valtavat 29 suosittelua stipendin saajaksi.
Jotham on toiminut järjestön hallituksessa tiedotusvastaavana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana, ja häntä motivoi ennen kaikkea yhtäläisen mahdollisuuden tarjoaminen erilaisista taustoista ja lähtökohdista tuleville korkeakouluhakijoille.
”Tavoitteenani on jatkaa vaikuttamistyötä niin kauan kuin vaan mahdollista – koen, että kyseessä on kuitenkin kutsumustyö, jota täytyy tehdä, vaikka olosuhteet muuttuisivat esimerkiksi yksityiselämän puolella. Tarkoituksenani on siirtyä vaikuttamistyössä kansainväliselle tasolle toimimalla Varjovalmennuksen ohessa myös etiopialaisen Addis Ababa University -yliopiston Vis Moot -joukkueen valmentajana. Sen jälkeinen suunnitelma on yhä auki eli katsotaan mitä tuleman pitää. Vielä kerran iso kiitos Castrén & Snellmanin porukalle merkityksellisestä tunnustuksesta, it means a lot!”
Thomas Joutsikoski: ”Pyrin kanavoimaan yrittäjyyteni planeettamme suojelemiseen ja innostan muita samaan”
Toinen stipendin saajista on Thomas Joutsikoski. Hän on puoliksi suomalainen ja puoliksi brittiläinen ja opiskelee kestävää yrityshallintoa Tampereen yliopistolla.
Thomasin mielestä on mahtavaa päästä ratkomaan toistaiseksi suurinta ongelmaamme eli ilmastonmuutosta. Tämä näkemys ruokkii hänen kestävämpään maailmaan tähtäävää toimintaansa niin arjessa, yliopistolla, työpaikalla kuin dokumenttielokuvien parissakin. Thomas on pohtinut paljon osaamistaan, ominaisuuksiaan ja tavoitteitaan, jotta voisi kanavoida toimintaansa siten, että sillä on mahdollisimman suuri vaikutus.
”Opiskelin aiemmin kansainvälisiä suhteita ja olen tehnyt töitä Sveitsissä ja Keniassa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että pystyisin ehkä paremmin maksimoimaan henkilökohtaiset vaikutusmahdollisuuteni yritysten kestävyystyön parissa.” Tampereen yliopistolla suorittamiensa opintojen ohella Thomas työskentelee kestävyysanalyytikkona startup-yrityksessä, joka auttaa yhtiöitä muuttamaan toimintaansa kestävämmäksi.
Opintojen ja töiden lisäksi Thomasin merkittävin projekti on kestävään kehitykseen kannustavien dokumenttielokuvien tekeminen. ”Ilmastonmuutoksen osalta kuvailisin itseäni pragmaattiseksi optimistiksi.”
Thomas on yksi dokumenttielokuvia tekevän tuotantoyhtiön perustajista. Yhtiön dokumenteissa esitellään innostavia tarinoita ihmisistä, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan rannikkoalueilla eri puolilla maailmaa. ”Ongelma on maailmanlaajuinen, mutta paikalliset ratkaisut ovat myös elintärkeitä. Olen rahoittanut ja tehnyt dokumenttisarjaa silkasta intohimosta. Stipendi tulevaisuudelle auttaa minua kertomaan merkittäviä tarinoita ilmastotoivosta ja -toimista jatkossakin yhä laajemmalle yleisölle”, Thomas kertoo.
Thomas työskentelee parhaillaan World Economic Forumin Helsingin ja Pohjoismaiden edustajien kanssa, jotta Tampereelle saataisiin oma Global Shapers Hub -yhteisö edistämään yhteistyötä ja toimintaa alueella. Yhteisön toiminnan vetäjänä Thomas pyrkii kokoamaan yhteen nuoria ihmisiä yksityiseltä, julkiselta ja akateemiselta sektorilta ja tukemaan positiivisia yhteiskunnallisia muutoksia ja ympäristömuutoksia Tampereella.
Thomas valittiin myös mukaan Grönlannissa järjestettävään tapahtumaan, jossa 200 pohjoismaista osaajaa ideoi paikallisten kanssa ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. ”Pyrin kanavoimaan yrittäjyyteni planeettamme suojelemiseen ja innostan muita samaan.”
”Ilmastonmuutosta vastaan taistelu voi usein tuntua vaikealta, ja joskus jopa siltä, kun pääsee yhden askeleen eteenpäin, niin samalla joutuu kaksi askelta taaksepäin. Pienet voitot kuitenkin motivoivat ja vievät meitä eteenpäin. Olen erittäin kiitollinen siitä, että minut valittiin tämän stipendin saajaksi. Se auttaa minua ottamaan lisäaskeleita joissain ideoissani ja aloitteissani… ja toivottavasti matkalla ei tule turhan montaa taka-askelta!”
Kiitos Jotham ja Thomas kaikesta maailman parantamisen hyväksi tekemästänne työstä!