4.6.2021

C&S ja Future Board aloittavat yhteistyön – tulevaisuuden hallitusosaaja on tiimipelaaja

Castrén & Snellman ja nuorten hallitusammattilaisten verkosto Future Board ry ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on luoda Suomeen tulevaisuuden hallitusosaamista auttamalla nuoria hallitusosaajia kehittämään omaa asiantuntijuuttaan.

Future Boardin jäseniä. Klaus Breitholtz kuvassa ensimmäinen vasemmalta.

Future Board on alle 40-vuotiaiden hallitusammattilaisten verkosto, jossa on jo lähes 100 jäsentä. Jäsenyyden edellytyksenä on, että henkilö toimii hallituksen jäsenenä yrityksessä, jonka liikevaihto on vähintään 0,5 miljoonaa euroa.

“Future Board perustettiin vuonna 2012 tarjoamaan nuorille hallitusammattilaisille verkosto, jossa voi jakaa omia oppeja hallitustyöskentelystä sekä skaalata oman start up -yrityksen tai kasvuyrityksen toimintaa muiden hyödyksi ja oppia itsekin”, Future Boardin toiminnanjohtaja Klaus Breitholtz kertoo.

Tänään Future Board kasvattaa tulevaisuuden hallitusosaajia yhdessä monipuolisen kumppaniverkoston kanssa:

“Kun jäsenemme siirtyy 40-vuotiaana alumniksi, hänellä on laaja-alainen perusosaaminen hallitustyöskentelystä ja kyky siirtyä oman tai perheyrityksen hallituksesta haastavampiin hallitustehtäviin esimerkiksi suuremmissa yrityksissä. Juridiikalla on tärkeä osansa hallitustyöskentelyssä, joten on hienoa aloittaa kumppanuus C&S:n kanssa”, Klaus Breitholtz jatkaa.

C&S:n ja Future Boardin yhteistä toimintaa on suunniteltu tämän kevään ajan, ja luvassa on muun muassa koulutuksia ja tapahtumia.  

“Future Board -yhteistyö täydentää hienosti hallitusverkostoamme. Olemme olleet kokeneiden hallitusosaajien eli Directors’ Institute Finlandin yhteistyökumppani jo vuodesta 2012 lähtien. On hienoa päästä tekemään samaa työtä nyt myös nuorten hallitusosaajien kanssa”, Castrén & Snellmanin corporate governance -asioihin perehtynyt counsel Teresa Kauppila kertoo.

Hallitusosaaja tuntee yrityksen vastuun lisäksi myös omat vastuunsa

Hallitustoiminnassa on tärkeää tuntea esimerkiksi toimitusjohtajan valintaan sekä liikkeenjohdon konsultointiin ja talouteen liittyviä asioita. Juridiikka on tärkeä osa tätä kokonaisuutta:

“Yrityksen vastuun lisäksi hallitusjäsenille tulee myös henkilökohtaista vastuuta päätöksistä. On tärkeää tietää, mihin sitoutuu, kun lähtee mukaan hallitukseen”, Breitholtz kertoo.

Esimerkkinä Klaus mainitsee kilpailuoikeuden. Hallituksen jäsenen pitää tietää, miten kilpailuoikeus koskee yrityksiä ja mitä merkitsee henkilökohtaisesti, kun vaihtaa esimerkiksi kilpailevan yrityksen hallitukseen.

Hallitustyöskentely on tulevaisuudessa aktiivista vuoropuhelua johdon kanssa

Tulevaisuudessa hallitusosaaminen on tiimipeliä, jossa töitä tehdään paljon erityisesti kokousten ulkopuolella. Hallitus myös sparraa aktiivisesti ylintä johtoa ja toimii johdon tukena haasteissa.

“Hallitusten jäsenten sitoutuminen tulee kasvamaan entisestään. Enää ei tulla kerran kuussa kokoukseen kirjekuoressa saatujen materiaalien kanssa, vaan hallituksen työ on jatkuvaa ja aktiivista vuoropuhelua johdon kanssa. Tämä näkyy jo nyt, kun digitaaliset kanavat ovat mahdollistaneet yhteydenpidon ja osallistumisen myös arjen toimintaan”, Breitholtz valottaa tulevaisuutta.

Tulevaisuudessa on tärkeää ymmärtää myös laajasti operatiivisen toiminnan perusasioita. Digitaitojen ja diversiteetin rinnalle nousee entistä vahvemmin ihmisten ja tiimien kanssa työskentely etätöiden yleistyessä. Samalla myös datalla johtamisen ja datan ymmärtämisen merkitys kasvaa.

Kansainvälisyys on uusi mahdollisuus

Suomalaisten yritysten hallitustyöskentely on perinteisesti ollut kotimaisten osaajien työtä, vaikka asiakkaat ja kumppanit olisivatkin kansainvälisiä. Poikkeuksen tästä muodostavat pörssiyritykset. Klaus tahtoo nyt muuttaa tämän tilanteen:

“Tässä meillä on varmasti kasvun mahdollisuus ja hyvien käytänteiden vaihdon paikka. Maakohtaiset, erilaiset juridiset ympäristötkään eivät ole tässä este. Castrén & Snellman voi auttaa meitä tämänkin muutoksen tekemisessä”, Klaus Breitholtz lopettaa.

Future Board on nuorten hallitusammattilaisten verkosto, jossa on yli sata jäsentä. Luomme ja jaamme tulevaisuuden hallitusosaamista sekä kasvatamme nuoria osaajia yritysten hallituksiin. Verkostomme on avoin niin hallitustyön vasta-alkajille kuin nuorille konkareillekin. Jäseniämme yhdistää halu oppia lisää hallitustoiminnasta sekä kehittää suomalaista hallitustyöskentelyä eteenpäin. Yhdessä edustamme yli miljardia euroa liikevaihtoa suomalaisissa yrityksissä hallituspaikkoina.