15.11.2024

Vältä nämä sudenkuopat ja sopimusmokat strategisissa IT-hankkeissa

Onnistunut digitalisaatio voi siivittää yrityksen uudenlaiseen kasvuun, kun taas epäonnistuminen voi viedä liiketoiminnan kilpailukyvyn mukanaan. Data ja teknologia -palvelun osakas Topi Lusenius avaa, miten yleisimmät sudenkuopat vältetään.

Digitaalinen murros on yksi nykyajan suurimmista muutosajureista, ja huima kehitysvauhti on nostanut digitalisaation yrityksen tukifunktiosta liiketoiminnan ytimeen. On arvioitu, että murroksen läpivientiin maailmanlaajuisesti käytettävän rahan määrä kaksinkertaistuu nykyisestä kahdesta biljoonasta neljään biljoonaan dollariin vuoteen 2027 mennessä.

Yritysten arjessa muutos konkretisoituu teknologisina muutoshankkeina, järjestelmähankintoina ja ennen kaikkea perustavanlaatuisena muutoksena siinä, miten asiakkaiden kanssa ylipäätään kommunikoidaan ja miten heitä palvellaan. Yhä suurempi osa asiakasrajapinnoista ja siten liiketoiminnan volyymista on kiinni digitaalisilla alustoilla. Huonosti toimiva digitaalinen palvelu on isku niin liiketoiminnalle, asiakaskokemukselle kuin maineellekin.

Digitaalinen transformaatio on liiketoiminnan ydintä

Yksi yleisimmistä muutoshankkeen sudenkuopista on se, kun liiketoiminta ei suhtaudu hankkeeseen kuin omaansa. Houkutus ajatella, että järjestelmähankinnat ja softakehitys ovat IT-osaston tai ulkoistetun IT-kumppanin heiniä, on arjen kiireen keskellä suuri.

Toinen perusongelma liittyy IT-hankkeiden perusluonteeseen. Hankinnan kohde on abstrakti ja monimutkainen ja sellaisenaan omiaan synnyttämään väärinkäsityksiä ja jopa erimielisyyttä: ostajalla on näkemys tarvitsemastaan tuotteesta ja myyjä tuntee oman tuotteensa, mutta syystä tai toisesta nämä näkemykset eivät kohtaa.

Riskinä on, että yritys maksaa softasta, joka ei palvele sen liiketoiminnan tarpeita eikä tuota lisäarvoa – ja on siten kallis investointi niin rahallisesti kuin käytettyjen resurssien näkökulmasta. Hyvä IT-kumppani aidosti ymmärtää, mitä yritys tarvitsee ja tarjoaa sitä tukevia ratkaisuja.

Digihankkeet on aina tehtävä liiketoiminta edellä ja myös johdon on sitouduttava niihin.

Sopimus antaa hankkeelle raamit

Onnistuneen digitalisaatiohankkeen kulmakivi on laadukkaasti laadittu sopimus, joka antaa ostajalle liikkumavaraa ja jolla ostaja minimoi niin sanotun vendor lock-in-riskin eli sen, että yritys jää jumiin tiettyyn palveluntarjoajaan.

Toimiva sopimus antaa työkalut hankkeen laajuuden, tavoitteiden, aikataulun ja vastuiden hallitsemiseen paitsi projektin aikana, myös uudistetun ratkaisun käytössä projektin päätyttyä. Hyvä sopimus antaa projektiorganisaatiolle tukea uudistuksen johtamiseen ja toimii selkänojana myös mahdollisissa riitatilanteissa. Tämä ei automaattisesti tarkoita perinteistä vesiputousmallia, jossa kaikki on sovittu yksityiskohtaisesti etukäteen.

Sopimuksessa on syytä linjata myös tuotteen räätälöinnistä, sillä mitä enemmän räätälöidään, sitä suuremmiksi hankkeen riskit muodostuvat. Räätälöinnit tulisikin suunnitella ja toteuttaa hallitusti niin, että niiden vaikutus ratkaisun elinkaarikustannukseen tunnistetaan, eivätkä ne estä ratkaisun kehittämistä tai uusien versioiden kustannustehokasta käyttöönottoa jatkossa. Kaikenkattavia hopealuoteja harvemmin on.

Avointa dialogia palveluntarjoajan ja käyttäjien kanssa

Topi Lusenius kannustaa digihankkeisiin ryhtyviä yrityksiä avoimeen dialogiin palveluntarjoajien kanssa. Keskustelua kannattaa käydä niin suunnitteluvaiheessa kuin kehitysprosessin aikana. Parhaimmillaan vuorovaikutus kehittää itse tuotetta eteenpäin ja säästää molemmat osapuolet epäselvyyksiltä ja jopa riitatilanteilta.

Uuden softan kehittämiseen kannattaa ottaa myös käyttäjät varhaisessa vaiheessa mukaan. Kokeiluvaiheessa saatu palaute parantaa toimivuutta, sitouttaa henkilöstöä tulevaan muutokseen ja vähentää riskiä siihen, että yritys julkaisee hartaasti kehitetyn digitaalisen ratkaisun, jota ei osata tai haluta käyttää ja joka siten ei palvelekaan liiketoiminnan tarpeita.

Uusimmat referenssit

Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024
Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024