8.2.2024

Työmarkkinoiden ja muutostilanteiden asiantuntija Mats Forsius counsel-juristiksi Castrén & Snellmanille

Työoikeus-palvelussa counsel-juristina helmikuun alussa aloittanut Mats Forsius vahvistaa toimistomme asemaa Suomen johtavana työoikeusosaajana. Mats palaa Castrén & Snellmanille VR:ltä, jossa hän työskenteli viime vuodet työsuhdeasioista vastaavana johtajana.

”Tuntuu kuin olisi kotiin palannut – olen tosi innoissani tulossa takaisin C&S:n työoikeustiimiin! Neljä vuotta suuren yrityksen in house -tehtävissä on antanut uudenlaista osaamista työoikeuskysymyksiin ja tuoreita näkemyksiä modernista työelämästä. Niistä on varmasti hyötyä sekä asiakastyössä että palveluidemme kehittämisessä”, Mats iloitsee.

Työoikeus-palvelun vetäjät Outi Tähtinen ja Tomi Kemppainen ovat iloisia Matsin paluusta. ”Mats tuo meille vankkaa työoikeuden ja työmarkkinajärjestelmän osaamista sekä erityisesti logistiikka-alan tuntemusta. Hänellä on monipuolinen kokemus muun muassa yritysjärjestelyistä ja muista muutostilanteista sekä vahvat kansainväliset verkostot erityisesti Pohjoismaissa. Juuri siksi hän on erinomainen neuvonantaja asiakkaillemme muuttuvassa työelämässä”, Outi ja Tomi summaavat.

Työmarkkinajärjestelmä elää murroskautta

Geopoliittinen tilanne, inflaatio ja nousseet korot viime vuosina olleet yritysten koetinkiviä. Vaikka korkotilanne näyttää tasaantumisen merkkejä, näkymä pitkälle tulevaisuuteen on monella yrityksellä vielä epävarma. Samaan aikaan suomalaisilla työmarkkinoilla eletään murrosvaihetta: tekoäly muuttaa työn tekemisen tapoja, työikäisten määrä vähenee ja osaajapula haastaa kasvua monilla toimialoilla.

”Yhteiskunnan muutokset heijastuvat väistämättä myös työmarkkinajärjestelmään. Työmarkkinajärjestelmän tulisi tukea yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Miten pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa? Miten huolehdimme osaamisen ja työvoiman riittävyydestä myös tulevina vuosina?” Mats pohtii.

Työmarkkinajärjestelmään on tulossa muutoksia myös hallituksen työpöydältä: tällä kaudella aiotaan muun muassa laajentaa työehtojen paikallista sopimista sekä muuttaa yhteistoimintalakia.

”Suuret järjestelmätason muutokset vaikuttavat aina yritysten toimintaan, kun vanhat toimintatavat väistyvät uusien tieltä. Tuleviin muutoksiin kannattaa perehtyä ja varautua hyvissä ajoin ja analysoida sitä, mitä muutokset tarkoittavat omalle organisaatiolle. Tarvittaessa muutoksen tueksi kannattaa ottaa työmarkkinajärjestelmän tunteva kumppani”, Mats sanoo.

Viestinnän merkitys korostuu yrityksen muutostilanteissa

Yrityksen muutostilanteet voivat olla haastavia, mutta niiden myötä aukeaa mahdollisuus katsoa liiketoimintaa ja yrityksen tulevaisuutta kokonaisuutena. Mats on työuransa aikana ollut mukana monissa muutostilanteissa – niin yrityskaupoissa kuin organisaation sisäisissä muutosprosesseissa.

”Onnistuneesti toteutettu muutos edellyttää suunnittelua, avointa viestintää ja johdonmukaisuutta. On tärkeää, että henkilöstö otetaan muutoksen tekemiseen mukaan heti, kun se on mahdollista. Aikataulu kannattaa suunnitella niin, että työyhteisön sitouttamiselle jää riittävästi aikaa”, Mats kertoo.

Matsin mukaan avoin dialogi työyhteisössä tukee muutokseen valmistautumista – olipa kyseessä organisaation uudelleen järjestäytyminen tai yrityskauppa. ”Muutokseen sopeutuminen vaatii aina oman aikansa. Täytyy muistaa, että yrityksen johdolle muutoksen tausta ja tavoitteet ovat selvät, mutta henkilöstö voi kuulla asiasta ensimmäistä kertaa. Välittömien keskustelujen kautta voidaan löytää jaettu näkemys siitä, millaisia myönteisiä asioita muutos tuo tullessaan. Ylimääräiset kahvitteluhetket kannattaa käyttää.”  

Mats Forsius on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2013, ja hänellä on myös LL.M.-tutkinto Wisconsinin yliopistosta. Ennen nykyistä tehtäväänsä Castrén & Snellmanilla hän on työskennellyt muun muassa VR:llä ja suomalaisissa asianajotoimistoissa.

Tervetuloa takaisin Castrén & Snellmanille, Mats!