22.6.2021

Neljä vinkkiä osaamisen kehittämiseen opintojen aikana

Juristimme Sara Laitinen insolvenssitiimistämme jakaa parhaat vinkkinsä osaamisen kehittämiseen opintojen aikana.

1. Kerrytä työkokemusta

Hae avoimin mielin erilaista alan työkokemusta itseäsi kiinnostavista työpaikoista. Kulje rohkeasti omaa polkuasi. Esimerkiksi isoissa asianajotoimistoissa pääsee keskivaiheen knowledge management- tai legal trainee -harjoitteluissa näkemään monia oikeudenaloja, jos tuntuu siltä, että ei tiedä mikä oikeudenala opintojen perusteella itseä eniten kiinnostaa.

Oma suosikkioikeudenala voi myös käytännön työssä olla täysin eri kuin mikä itseä on yliopistolla kiinnostanut. Suosittelen rohkeasti pitämään oman mielen avoimena erilaisen työkokemuksen kerryttämisen osalta ja kokeilemaan rohkeasti eri työtehtäviä myös sen oman “lempioikeudenalan” ulkopuolelta.

Pidä myös mielessä, että aina vain “oman alan” työkokemus ei ole ratkaisevaa, vaan kaikesta aiemmasta työkokemuksesta on todennäköisesti paljon hyötyä.

Oma osaaminen kehittyy myös esimerkiksi ainejärjestötehtävissä, vaikka ne eivät juridisia lähtökohtaisesti olekaan. Itse olen oppinut Pykälän eri viroista muun muassa oman aikataulun hallintaa, projektinhallintaa sekä tärkeitä yhteistyötaitoja.

2. Ole utelias ja kiinnostunut

Mikäli pääset oman alan harjoitteluun opiskeluaikana, ota siitä kaikki ilo irti omalla aktiivisuudella. Kysy paljon, ole utelias ja aktiivinen. Jo valmistuneet juristit mielellään vastaavat kysymyksiin ja auttavat uraansa aloittelevia löytämään oman polkunsa. Muista kysyä myös niitä ”tyhmiä kysymyksiä” rohkeasti, niiden kautta opit todennäköisesti eniten.

Toimi harjoitteluissa oma-aloitteisesti ja pyydä tarvittaessa myös haastavampia työtehtäviä, jotta pääset kehittämään omaa osaamistasi tosiasiallisesti jo opiskelujen ohella. Kukaan ei tule sinua kädestä pitäen lähtökohtaisesti opettamaan, joten kysy kysy kysy. Omalla aktiivisuudella ja innokkuudella saat todennäköisesti paljon enemmän irti opiskeluaikojen harjoittelujaksoista ja jäät myös työnantajan mieleen!

Osallistu eri alan työnantajien järjestämille excursioille, joiden kautta pääset näkemään eri työnantajia ja heidän tarjoamiaan mahdollisuuksia. Excursioilla tai muilla työnantajien järjestämillä vierailuilla ja luennoilla voi myös olla itsensä kehittämisen kannalta asiapitoisempaa oikeudellista luennointia. Kannattaa lukea myös esimerkiksi asianajotoimistojen blogipostauksia, niissä on usein tiivistetty hyvin ajankohtaisia juridiikan pääasioita. Lisäksi oikeudellisen kirjallisuuden lukeminen ja erilaisten podcastien kuuntelu on opettavaista!

3. Opiskele kiinnostavia kursseja

Valitse itseäsi kiinnostavia valinnaisia kursseja ”pakollisten pahojen” ohelle. Kurssien ei tarvitse välttämättä olla juuri siltä oikeudenalalta, jonka parissa haluat työskennellä. Opinnoista saa eniten irti silloin, kun ne tosiasiallisesti ovat omasta mielestäsi kiinnostavia.

Voin oman kokemuksen perusteella sanoa, että kukaan ei myöhemmin ihmettele, miksi olet opiskellut muita oikeudenaloja kuin sitä, jonka parissa päädyt mahdollisesti myöhemmin työskentelemään. Itse suoritin valinnaisia opintoja muun muassa perhe- sekä viestintä- ja informaatio-oikeudesta. Lopulta päädyin työskentelemään insolvenssioikeuden pariin. Toistaiseksi kaikesta yliopiston penkillä ja työelämässä opitusta on ollut oman työn kannalta kuitenkin paljon hyötyä!

4. Huolehdi tasapainosta ja omasta jaksamisesta

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä: muista pitää myös itsestäsi huolta. Opiskeluaikana työn, opintojen sekä oman elämän ja mahdollisten opiskelijarientojen yhdistäminen voi olla hyvin haastavaa. Tee rohkeasti itsesi ja oman jaksamisesi kannalta oikeita valintoja. Tarvittaessa jätä esimerkiksi työssäoloajalta joitakin kursseja suoritettavaksi myöhemmässä vaiheessa.

Hanki omasta mielestäsi sopiva määrä työkokemusta opiskelujen ohessa. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan kuuntele omaa jaksamistasi ja kulje rohkeasti omaa polkuasi. Töitä ehtii tekemään valmistumisen jälkeenkin ja opiskeluaika on ainutlaatuinen kokemus, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti!

Uusimmat referenssit

Avustimme Smarter Contracts Ltd:tä prosessissa, jossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvisti sen EU:n tunnustamaksi datan välityspalveluksi. EU:n ulkopuolisten yritysten on nimettävä laillinen edustaja johonkin EU-maahan, jotta ne voivat tarjota datan välityspalveluja datanhallinta-asetuksen mukaisesti. Smarter Contracts sijaitsee Isossa-Britanniassa ja valitsi tehtävään Suomen. Smarter Contracts on ensimmäinen Traficomin rekisteröimä EU:n ulkopuolinen datan välityspalvelu. Smarter Contractsin perustaja ja toimitusjohtaja Wayne Lloyd:  Castrénin tiimin tuki oli poikkeuksellista alusta loppuun. Uuden alueen valloitus on aina haastavaa, ja ensimmäisenä EU:n ulkopuolisena datan välityspalvelun tarjoajana kohtasimme merkittäviä oikeudellisia epävarmuuksia. Näistä haasteista huolimatta Castrénin tiimi ohjasi meitä asiantuntevasti jokaisessa vaiheessa huomattavalla tehokkuudella, tarjoten meille tarvittavaa varmuutta. Smarter Contracts tarjoaa kehittyneitä suostumus- ja käyttöoikeuksien hallintapalveluita kehittämänsä Pulse Permissions Protocol® -työkalun avulla. Tämä merkkipaalu on osoitus Castrén & Snellmanin taidosta hallita monimutkaisia sääntely-ympäristöjä ja Smarter Contractsin innovatiivisesta lähestymistavasta turvalliseen ja vaatimustenmukaiseen tietojen hallintaan.
Julkaistu 11.12.2024
Avustimme Pharmaca Health Intelligencea sen ostaessa Mediaattori Oy:n PODIUM Connect®- ja PODIUM Vierailut -liiketoiminnat. Liiketoimintakaupan myötä Pharmaca Health Intelligence vahvistaa palvelutarjontaansa sekä terveydenhuollon edustajille että lääkeyrityksille. Palvelutarjontaan kuuluu laajasti lääketiedon, tiedolla johtamisen ja koulutuksen palveluita. Pharmaca Health Intelligence on digitaalisen lääketiedon edelläkävijä sekä hyvinvointialueiden, yksityisen terveyspalvelusektorin ja apteekkien luotettava yhteistyötahona. Yhtiö panostaa lääkeinformaatioon liittyvien teknologia- ja palveluratkaisujen kehittämiseen myös kansainvälisesti.
Julkaistu 5.12.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024