22.6.2021

Castrén & Snellmanin hiilijalanjälki puolittui koronavuoden aikana

Castrén & Snellman on laskenut hiilijalanjälkensä toista kertaa. Toimiston hiilijalanjälki oli vuonna 2020 noin 388 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2-e). Koronavuosi lähes puolitti toimiston hiilijalanjäljen: vuonna 2019 toimiston päästöt olivat 750 tonnia.

”Hiilijalanjäljen puolittuminen johtuu ensisijaisesti pandemiasta. Liikematkustuksen loppuminen maaliskuussa 2020 vähensi liikematkustuksemme päästöjä 79 prosenttia vuodesta 2019. Tässä täytyy muistaa, että pandemia vaikutti laajasti koko toimialaan ja sen toimintatapoihin. Myös lämmityksen päästöt vähenivät 22 prosenttia”, toimiston Head of Sustainability Anna Kuusniemi-Laine kertoo.

Toimiston suurimmat päästölähteet ovat edelleen liikematkustus ja lämmitys, jotka muodostivat hiilijalanjäljestä yhteensä noin 67 prosenttia: liikematkustuksen osuus oli noin 20 prosenttia ja lämmityksen noin 47 prosenttia.

Laskentatulosten tärkein tehtävä on kirittää toimistoa ilmastovaikutuksen vähentämisessä.

”Hiilijalanjälkilaskenta auttaa meitä ohjaamaan vähennyksiä oikeisiin asioihin”, Kuusniemi-Laine jatkaa.

Laskenta perustuu GHG Protocol -standardeihin, jotka ovat kansainvälisesti käytetyin organisaatioiden ilmastovaikutuksen laskentamalli. Laskentatyössä neuvoi kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consulting.

Ensisijaiset vähennyskohteet liikematkustus ja lämmityksen päästöt

Ensimmäisen laskennan perusteella toimisto päätti jo viime vuonna vähentää päästöjään 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä vähentämällä liikematkustuksen ja lämmityksen päästöjä.

”Koronavuosi antoi meille käyttöön uusia digitaalisia työkaluja. Haluammekin näiden oppien avulla vähentää liikematkustuksen päästöjä myös jatkossa. Nyt kun tilanne on palautumassa normaaliksi, tarkastamme myös viime vuonna asetetun päästötavoitteen”, Kuusniemi-Laine jatkaa.

Castrén & Snellmanin toimisto sijaitsee Eteläesplanadi 14 -kiinteistössä, jonka kattava energiaremontti valmistui keväällä.

”Rakennuksen energiakulut ja ympäristöpäästöt tulevat laskemaan remontin myötä noin 20 prosenttia, mikä vaikuttaa myös toimistomme tulevaisuuden päästöihin. Kiinteistö ostaa jo kaiken sähkön vihreänä, ja käymme aktiivista vuoropuhelua vuokranantajamme kanssa uusista tavoista vähentää toimistomme päästöjä”, Kuusniemi-Laine kertoo.

Hiilijalanjälkilaskenta ja Green Office ovat osa toimiston vastuullisuustyötä

YK:n Global Compact -verkoston jäsenenä toimisto on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tekoihin ilmastonmuutosta vastaan. Päästöjen vähentämisen lisäksi C&S kompensoi päästönsä vuosittain.

Osana WWF:n Green Office -ympäristöohjelmaa toimisto raportoi vuosittain paperin ja sähkönkulutuksen sekä matkustuksesta aiheutuvat päästöt ja asettaa joka vuosi uudet tavoitearvot. Vuonna 2020 kaikki kolme seurattavaa lukua, erityisesti lennoista johtuvat päästöt, laskivat.