12.6.2020

FIM – Työ-SIB antaa puhtia pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen

Toimistollamme oli ilo avustaa hankehallinnoijana toimivaa FIMiä pitkäaikaistyöttömien työllistämistä edistävän Työ-SIBin perustamisessa. SIBit eli tulosperusteiset rahoitussopimukset (social impact bond) ovat hyvä esimerkki suosiotaan viime aikoina kasvattaneesta vaikuttavuussijoittamisesta (impact investing), jossa tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Työ-SIBin vaikuttavuus mitataan vertaamalla työllistyneiden palkkatuloja taustaltaan samankaltaisten työttömien ennustettuihin palkkatuloihin. Sijoittajat saavat tulospalkkioita vain, jos hankkeessa työllistyneet saavat verrokkiryhmää enemmän tuloja. Lisäksi tulospalkkio on porrastettu niin, että vaikeammin työllistyvästä työnhakijasta maksetaan enemmän palkkiota. Sijoittajat kantavat hankkeen taloudelliset riskit, ja julkinen sektori maksaa ainoastaan saavutetuista tuloksista.

Työ-SIBissä ovat mukana työ- ja elinkeinoministeriö asiakkaana, FIM hankehallinnoijana ja työllistämispalveluiden tarjoajat.