22.6.2021

Neljä vinkkiä osaamisen kehittämiseen opintojen aikana

Juristimme Sara Laitinen insolvenssitiimistämme jakaa parhaat vinkkinsä osaamisen kehittämiseen opintojen aikana.

1. Kerrytä työkokemusta

Hae avoimin mielin erilaista alan työkokemusta itseäsi kiinnostavista työpaikoista. Kulje rohkeasti omaa polkuasi. Esimerkiksi isoissa asianajotoimistoissa pääsee keskivaiheen knowledge management- tai legal trainee -harjoitteluissa näkemään monia oikeudenaloja, jos tuntuu siltä, että ei tiedä mikä oikeudenala opintojen perusteella itseä eniten kiinnostaa.

Oma suosikkioikeudenala voi myös käytännön työssä olla täysin eri kuin mikä itseä on yliopistolla kiinnostanut. Suosittelen rohkeasti pitämään oman mielen avoimena erilaisen työkokemuksen kerryttämisen osalta ja kokeilemaan rohkeasti eri työtehtäviä myös sen oman "lempioikeudenalan" ulkopuolelta.

Pidä myös mielessä, että aina vain "oman alan" työkokemus ei ole ratkaisevaa, vaan kaikesta aiemmasta työkokemuksesta on todennäköisesti paljon hyötyä.

Oma osaaminen kehittyy myös esimerkiksi ainejärjestötehtävissä, vaikka ne eivät juridisia lähtökohtaisesti olekaan. Itse olen oppinut Pykälän eri viroista muun muassa oman aikataulun hallintaa, projektinhallintaa sekä tärkeitä yhteistyötaitoja.

2. Ole utelias ja kiinnostunut

Mikäli pääset oman alan harjoitteluun opiskeluaikana, ota siitä kaikki ilo irti omalla aktiivisuudella. Kysy paljon, ole utelias ja aktiivinen. Jo valmistuneet juristit mielellään vastaavat kysymyksiin ja auttavat uraansa aloittelevia löytämään oman polkunsa. Muista kysyä myös niitä ”tyhmiä kysymyksiä” rohkeasti, niiden kautta opit todennäköisesti eniten.

Toimi harjoitteluissa oma-aloitteisesti ja pyydä tarvittaessa myös haastavampia työtehtäviä, jotta pääset kehittämään omaa osaamistasi tosiasiallisesti jo opiskelujen ohella. Kukaan ei tule sinua kädestä pitäen lähtökohtaisesti opettamaan, joten kysy kysy kysy. Omalla aktiivisuudella ja innokkuudella saat todennäköisesti paljon enemmän irti opiskeluaikojen harjoittelujaksoista ja jäät myös työnantajan mieleen!

Osallistu eri alan työnantajien järjestämille excursioille, joiden kautta pääset näkemään eri työnantajia ja heidän tarjoamiaan mahdollisuuksia. Excursioilla tai muilla työnantajien järjestämillä vierailuilla ja luennoilla voi myös olla itsensä kehittämisen kannalta asiapitoisempaa oikeudellista luennointia. Kannattaa lukea myös esimerkiksi asianajotoimistojen blogipostauksia, niissä on usein tiivistetty hyvin ajankohtaisia juridiikan pääasioita. Lisäksi oikeudellisen kirjallisuuden lukeminen ja erilaisten podcastien kuuntelu on opettavaista!

3. Opiskele kiinnostavia kursseja

Valitse itseäsi kiinnostavia valinnaisia kursseja ”pakollisten pahojen” ohelle. Kurssien ei tarvitse välttämättä olla juuri siltä oikeudenalalta, jonka parissa haluat työskennellä. Opinnoista saa eniten irti silloin, kun ne tosiasiallisesti ovat omasta mielestäsi kiinnostavia.

Voin oman kokemuksen perusteella sanoa, että kukaan ei myöhemmin ihmettele, miksi olet opiskellut muita oikeudenaloja kuin sitä, jonka parissa päädyt mahdollisesti myöhemmin työskentelemään. Itse suoritin valinnaisia opintoja muun muassa perhe- sekä viestintä- ja informaatio-oikeudesta. Lopulta päädyin työskentelemään insolvenssioikeuden pariin. Toistaiseksi kaikesta yliopiston penkillä ja työelämässä opitusta on ollut oman työn kannalta kuitenkin paljon hyötyä!

4. Huolehdi tasapainosta ja omasta jaksamisesta

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä: muista pitää myös itsestäsi huolta. Opiskeluaikana työn, opintojen sekä oman elämän ja mahdollisten opiskelijarientojen yhdistäminen voi olla hyvin haastavaa. Tee rohkeasti itsesi ja oman jaksamisesi kannalta oikeita valintoja. Tarvittaessa jätä esimerkiksi työssäoloajalta joitakin kursseja suoritettavaksi myöhemmässä vaiheessa.

Hanki omasta mielestäsi sopiva määrä työkokemusta opiskelujen ohessa. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan kuuntele omaa jaksamistasi ja kulje rohkeasti omaa polkuasi. Töitä ehtii tekemään valmistumisen jälkeenkin ja opiskeluaika on ainutlaatuinen kokemus, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti!