30.3.2021

Aito palo ajaa ympäristöjuristia eteenpäin

Peräti kolme Castrén & Snellmanin juristia nousi viime vuoden Rising Stars Awards Europe -listalle. Voittoon asti ylsi counsel Iikka Väänänen, joka on erikoistunut ympäristöoikeuteen ja energia-alaan.

”Iikka on oikea henkilö, kun tarvitset ahkeran, innostuneen ja ammattitaitoisen ympäristöoikeuden asiantuntijan”, todettiin palkinnon perusteluissa.

Iikka itse uskoo, että perimmäinen syy hänen valintaansa on se, että ympäristöoikeus ja energia-ala ovat kiinnostaneet häntä vahvasti opiskeluajoista lähtien.

”Olen kokenut nämä asiat todella kiinnostaviksi, minkä takia olen jaksanut paneutua niihin ja venyä asiakkaiden parhaaksi”, hän sanoo.

Siinä on myös hänen ensimmäinen vinkkinsä asianajotoiminnasta kiinnostuneille oikeustieteen opiskelijoille ja nuorille juristeille: valitse sellainen erikoistumisala, joka sinua oikeasti kiinnostaa.

”Jotta jaksaa painia näiden juttujen kanssa ja pärjää tässä hommassa, ehdoton edellytys on aito palo ja halu kehittyä asiantuntijana.”

Toinen vinkki on se, että kannattaa hoitaa opinnot kunnolla.

”Totta kai käytännön työssä oppii paljon, mutta kyllä yliopistosta saa arvokasta substanssiosaamista, kun suhtautuu opintoihin oikein. Oman suosikkialan tietojen lisäksi kannattaa hankkia hyvä juridinen yleissivistys. Silloin pystyy tarjoamaan asiakkaille parempaa palvelua.”

Nord Stream 2 ikimuistoisin projekti

Kiinnostus ympäristöoikeuteen ja energia-alaan heräsi opintojen loppuvaiheessa, kun Iikka oli harjoittelijana näiden alojen toimeksiantoja hoitavassa asianajotoimistossa.

Helsingin yliopistossa ei järjestetty sinä vuonna ympäristöoikeuden graduprojektia, mutta Iikan onnistui saada professorilta lupa kirjoittaa ympäristö- ja energiaoikeuteen liittyvä gradu.

Opintojen jälkeen vuonna 2012 Iikka tuli Castrén & Snellmanille associate-juristiksi. Vuonna 2017 hänet nimitettiin senior associateksi ja vuonna 2020 counseliksi.

Vuosina 2014–2015 Iikka suoritti toisen maisterintutkinnon Englannissa, Queen Mary University of London -yliopistossa. Kun Iikka palasi sieltä Suomeen, lentokone oli tuskin ehtinyt laskeutua, kun hän jo osallistui Nord Stream 2 -projektin ensimmäiseen kokoukseen. Merenalaisen kaasuputken luvitus on edelleen ikimuistoisin projekti, johon hän on osallistunut.

Projekti oli kiinnostava monesta syystä: se oli aidosti kansainvälinen, herätti laajaa yleistä mielenkiintoa ja kokosi juristit, insinöörit ja luonnontieteilijät yhteen.

”Kaikki tämä teki projektista hyvin mielenkiintoisen ja motivoivan. Siinä nousivat korostuneesti esiin ammatilliset kiinnostuksen kohteeni.”

EU-sääntely haastaa ympäristöjuristit

Juuri tällä hetkellä ympäristöoikeudessa ovat tapetilla Euroopan unionista tulevat tavoitteet, jotka liittyvät muun muassa ilmastonmuutokseen sekä vesistöjen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun.

”EU:sta tulee tällä hetkellä jatkuvasti uutta sääntelyä, joka vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa esimerkiksi asiakkaitamme koskeviin lupaprosesseihin. On erittäin tärkeää, että pysymme kärryillä uudesta sääntelystä.”