14.2.2019

Castrén & Snellmanin pääomamarkkina- ja rahoitustiimeillä vauhdikas ja monipuolinen vuosi 2018

Suomen listautumis-, osakeanti- ja velkakirjamarkkinat jatkuivat vilkkaina vuonna 2018. Iloksemme liikkeeseenlaskijat ja muut rahoituksen tarvitsijat luottivat pääomamarkkina- ja rahoitustiimiemme vahvaan asiantuntemukseen.

Säilytimme asemamme yhtenä alamme johtavista toimijoista ja olimme mukana vuoden tärkeimmissä järjestelyissä, kuten listautumisissa, finanssialan transaktioissa, strukturoinneissa ja markkinoiden suurimmissa kiinteistötransaktioissa.

Pääomamarkkinatiimiämme työllistivät vuonna 2018 muun muassa seuraavat toimeksiannot:

 • Neuvoimme Nordeaa Suomen lainsäädännön osalta konsernin emoyhtiön kotipaikan siirrossa Suomeen. Kyseessä oli yksi vuoden 2018 suurimmista järjestelyistä koko Euroopankin mittakaavassa. Nordean kotipaikan siirto työllisti myös rahoitus- ja yhtiöoikeusryhmiämme. Kotipaikan siirtoon liittyi Suomen lainsäädännön osalta rajat ylittävä käänteinen absorptiosulautuminen, jonka seurauksena Nordea Bank AB (publ) sulautui suomalaiseen tytäryhtiöönsä.
 • Listautumismarkkina oli vuonna 2018 aktiivinen. Vuoden mittaan olimme mukana muun muassa Harvian, Viafin Servicen ja Oma Säästöpankin listautumisissa joko yhtiön tai järjestäjän neuvonantajana. Kaikki listautumisannit ylimerkittiin.
 • Lisäksi neuvoimme menestyksekkäästi Eforea niin ikään ylimerkityssä merkintäoikeusannissa ja yrityskaupassa, jossa Efore hankki Powernet Internationalin koko osakekannan.
 • Caverionia neuvoimme puolestaan suunnatussa osakeannissa, joka toteutettiin nopeutetussa tarjousmenettelyssä.
 • Vaikuttavuussijoittamisen alalla avustimme FIMiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvän SIB-rahaston perustamisessa.
 • Finanssi- ja vakuutusalan konsolidaatio piti praktiikkamme kiireisenä. Neuvoimme muun muassa Titaniumia Investium Groupin tytäryhtiöiden hankinnassa ja avustimme Danske Bankia merkittävässä järjestelyssä, jossa päätettiin Mandatum Lifen vakuutusten jakelua koskevan yhteistyön jatkumisesta.
 • Säänneltyjen transaktioiden alalla neuvoimme vuoden mittaan muun muassa Häggblom & Partnersia sen toimiessa United Bankersin hallinnoimien rahastojen neuvonantajana merkittävässä metsäkiinteistökaupassa ja Gasumia Enegian energiamarkkinapalvelujen hankinnassa.
 • Lisäksi toimimme Restamaxin neuvonantajana sen ostaessa Royal Ravintolat. Kaupassa syntyi yksi Pohjoismaiden suurimmista pörssilistatuista ravintolakonserneista.
 • Velkapuolella avustimme vuoden mittaan useita bondien liikkeeseenlaskijoita, joista voidaan mainita Ålandsbanken, Säästöpankkien Keskuspankki, Lassila & Tikanoja, Sunborn Finance, Nortal ja Bonum Pankki.
 • Liikkeeseenlaskujen ohella meitä työllistivät vuoden mittaan myös finanssialan teknologiaan ja uusiin rahoitusmuotoihin liittyvät toimeksiannot.

Suomen suurimman ja tiiviisti integroituneen pääomamarkkinatiimimme osaaminen ulottuu liikkeeseenlaskuista finanssialan sääntelyneuvontaan ja finanssialan transaktioihin. Osakkaamme Merja Kivelä ja Janne Lauha tunnetaan markkinoilla pitkän linjan osaajina. Vuonna 2018 nimitimme myös kaksi senioria, Hannu Huotilaisen ja Aksu Tuomisen. Tiimiimme kuuluvat myös senior associate Anna-Maarit Laurila, associatet Viola Valtanen ja Lauri Liljavirta sekä associate trainee Julian LagusLisäksi olemme nimittäneet tiimiimme counseliksi pitkän linjan regulaatio-osaajan Sami Lommin. Sami siirtyy meille Folksam Vahinkovakuutuksesta, jossa hän on toiminut johtoryhmän jäsenenä vastuualueenaan lakiasiat, HR ja sisäiset palvelut.

Rahoitusryhmämme oli vuonna 2018 mukana muun muassa seuraavissa järjestelyissä:

 • Toimimme SEB:n neuvonantajana rahoitusjärjestelyssä, jossa Evli Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoima Evli Healthcare I Ky -rahasto hankki itselleen Northern Horizonin hallinnoiman BPT Healthcare II Ky:n yhtiöosuudet salkun arvon ollessa 141 miljoonaa euroa.
 • Vaalimaalle avattu Zsar Outlet Village on Suomen ensimmäinen huippumerkkien outlet-kauppakeskus. Rahoitusryhmämme avusti alusta loppuun monimutkaisessa rahoitusrakenteessa, joka koostui useista osakeanneista, pankkirahoituksesta ja juniorvelkakirjalainasta.
 • Avustimme Nordeaa rahoitusjärjestelyssä, jossa Apax Partners osti Vaaka Partnersilta enemmistöosuuden Suomen johtavassa teknologia-, strategia- ja designyrityksessä Solita Oy:ssä.
 • Toimimme YIT:n neuvonantajana Garden Helsinki -kiinteistökehityshankkeessa, joka on yksi Suomen suurimmista kaupunkikehityshankkeista. Helsingin Töölöön tulevaisuudessa nousevaan areenaan ja palvelukokonaisuuteen kuuluu mm. asumista, elämyksiä ja työpaikkoja.
 • Avustimme OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöjä sekä LähiTapiola-ryhmää järjestelyssä, jossa mainitut sijoittajat sopivat SRV Yhtiöt Oyj:n kanssa Tampereen keskustaan sijoittuvan Kansi ja Areena -hankkeen toteuttamisesta. Rakennuskokonaisuuden laajuus on yhteensä n. 120 000 m².
 • Avustimme Cramoa rahoituksessa sen vahvistaessa asemaansa siirtokelpoisten tilojen markkinoilla ostamalla Nordic Modular Groupin. Vuonna 1956 perustettu Nordic Modular Group on tunnettu toimija siirtokelpoisten tilojen Pohjoismaiden-markkinoilla.
 • Avustamme Turun Ratapihan Kehitys Oy:tä, joka kehittää Turun Ratapihalle kaupungin keskustan tuntumaan lähes puolen miljardin euron ja 170 000 neliömetrin perhematkailukohdetta.
 • Toimimme Pihlajalinnan oikeudellisena neuvonantajana rahoitusjärjestelyssä, jossa Pihlajalinna allekirjoitti vakuudettoman viisivuotisen 120 miljoonan euron rahoitusjärjestelyn Danske Bankin ja Nordean kanssa.
 • Neuvoimme CapMan Buyout X -rahastoa sen sijoituksessa KotiSun Groupiin.

Kokenutta rahoitustiimiämme luotsaa osakas Tero Tuomisto yhdessä osakas Sakari Lukinmaan kanssa. Heitä avustavat seniorimme Mariella Både-Landell ja Niko Johansson sekä associatet Sonja Hänninen, Juhani Lautjärvi ja Henri Kaasalainen. Tiimimme sai myös uusia jäseniä, kun counsel Minna Korhonen liittyi joukkoomme lokakuussa ja associate Valtteri Jalo vuoden alussa. Lisärekrytoinnistakin on jo nyt sovittu ja tiimimme kasvaa edelleen tänä vuonna.

Toimeksiantojen monipuolisuus ja strategiset pohdinnat asiakkaittemme kanssa kertovat osaamisemme laaja-alaisuudesta ja markkinoiden luottamuksesta meihin. Otamme nämä luottamuksen osoitukset kiitollisina vastaan ja jatkamme vuonna 2019 työtämme samalla kipinällä ja omistautumisella jatkuvasti osaamistamme kehittäen.

Volatiilista markkinatilanteesta huolimatta tilauskirjamme vuodelle 2019 on alkanut jo täyttyä, ja näkymät tulevalle vuodelle ovat lupaavat.