14.7.2016

Suomalaisissa yrityksissä kytevä potentiaali houkuttelee sijoittajia

Yritysjärjestelyt ovat käynnistyneet Euroopassa alkuvuonna odotuksia hitaammin. Vuoden 2016 alkupuoliskon aikana Euroopassa tehtyjen yrityskauppojen arvo oli 19 prosenttia pienempi edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Kaupankäyntiä Euroopassa on varjostanut Britannian EU-kansanäänestyksen mukanaan tuoma epävarmuus ja Yhdysvaltojen tiukentunut suhtautuminen verotussyistä tehtyihin ns. tax inversion -kauppoihin.

Britanniaan suuntautunut investointitoiminta on vähentynyt varsinkin brexitin johdosta. Vuosi 2015 oli Britanniassa ennätyksellisen vilkas. Sen sijaan vuoden 2016 alkupuoliskon aikana Britanniassa raportoitiin 638 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli noin 50 miljardia euroa. Yrityskauppojen arvo on lähes 70 prosenttia vähemmän vuoden 2015 alkupuoliskoon verrattuna ja alhaisin sitten vuoden 2010.

Euroopan hitaaseen talouskasvuun ja markkinoiden epävakauteen verrattuna Pohjoismaiden markkinat säilyivät taantumasta huolimatta vakaina. Pohjoismaissa tehtiin tämän vuoden alkupuoliskolla 497 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli 38 miljardia euroa. Kauppojen arvo kasvoi 40 prosenttia edellisvuodesta. Kaikista Euroopassa tehdyistä yrityskaupoista 12 prosenttia toteutettiin Pohjoismaissa. Pohjoismaista onkin tulossa yhä houkuttelevampi kohde yritysjärjestelyille.

Yrityskauppojen neljä trendiä Suomessa vuonna 2016

Ira Kalb toteaa tuoreessa Huffington Postin blogitekstissään, että Suomi on maailman parhaiten varjeltu salaisuus. Kalbin mukaan suomalaiset tuotteet ja yhtiöt eivät ole onnistuneet markkinoimaan itseään maailmalla riittävän hyvin ­– vaikka siihen olisi syytä. Tuoreimman, vuoden 2016 alkupuoliskoa koskevan Mergermarket H1 2016 M&A -trendiraportin mukaan näyttää kuitenkin siltä, ettei tämä pidä täysin paikkaansa.

Suomessa raportoitiin vuoden 2016 alkupuoliskolta 76 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli 11,2 miljardia euroa. Kauppojen arvo kasvoi lähes 370 prosenttia vuoden 2015 alkupuoliskoon verrattuna (84 kauppaa, 2,4 miljardia euroa). Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen suurin kauppa oli järjestely, jossa ruotsalainen Boliden osti Kevitsan kaivoksen 646 miljoonalla eurolla. Toisen vuosineljänneksen tilastojen kärjessä komeilee kauppa, jossa japanilainen televiestintäjätti SoftBank myi enemmistöosuutensa Supercellissä kiinalaiselle internetjätti Tencentille. Supercellin arvoksi on arvioitu 10,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Vuoden alkupuoliskoa hallitsivat muutamat suuret järjestelyt, joista osassa meilläkin on ollut kunnia olla mukana. Yksittäiset isot kaupat hämärtävät kuitenkin tilastoja ja saattavat jättää varjoonsa muita, toisinaan selkeämpiä ja joka tapauksessa mielenkiintoisia trendejä.

Olemme oman toimintamme kautta tunnistaneet tänä vuonna seuraavia yrityskauppoja koskevia trendejä Suomessa.

  1. Teolliset toimijat hankkivat yritysjärjestelyillä aikaisempaa enemmän teknologiaa perinteisempien omaisuuserien ja uusien liiketoimintojen ohella. Teknologiaostojen ennakoidaan lisääntyvän tämän vuoden aikana merkittävästi sitä mukaa kuin teolliset prosessit digitalisoituvat ja integroituvat yhä enemmän esineiden internetin toimintoihin. Hyviä ostokohteita voi löytää suomalaisesta start up ‑kentästä. Olemme toimineet neuvonantajina muun muassa järjestelyissä, joissa Wärtsilä osti Eniramin ja Caverion osti Sähkötaso Esitystekniikka Oy:n.
  2. Sosiaalipalveluiden alalla yrityskaupat kohdistuvat yhä useammin koulutus-, lastenhoito- ja vanhustenhoitopalveluita tarjoaviin yrityksiin. Suomessa vuoden 2016 alkupuoliskon kaksi suurinta yritysjärjestelyä sosiaalipalveluiden alalla olivat Touhula Varhaiskasvatuksen myynti ja Intermediate Capitalin toteuttama Esperi Care Groupin osto. Nopeasti kasvava Touhula perustettiin vuonna 2010, ja sillä on nykyään yli 80 päiväkotia ja esikoulua eri puolilla Suomea. Sen Touhula- ja Aarresaari-päiväkodit tarjoavat lapsille aktiivisen oppimisympäristön, johon yhdistyy liikuntaa ja seikkailua.
  3. Energia-alalla on viime vuosina tehty joitakin merkittäviä yritysjärjestelyitä, jotka ovat kohdistuneet muun muassa sähkön- ja kaasunjakeluyhtiöihin, mutta nyt kohteeksi valikoituu yhä useammin kestävään energiaan ja erityisesti kiertotalouteen erikoistuneita yhtiöitä kiertotalousmarkkinoiden kasvattaessa markkinaosuuttaan ja vahvistaessa asemaansa markkinoilla. Viimeisin yrityskauppa koski järjestelyä, jossa Fortum osti Ekokemin. Aikaisemmin tänä vuonna Gasum hankki omistukseensa Biotehtaan ja Biovakan. Toimimme neuvonantajina näissä molemmissa Gasumin järjestelyissä. Lisäksi Gasum ja sen tytäryhtiö Skangas ostivat Norjassa sijaitsevan Risavikan LNG-tuotantolaitoksen norjalaiselta Lyseltä.
  4. Kiinteistösektorin merkitys jatkuu vahvana yritysjärjestelyissä niin määrältään kuin kaupan arvoltaan. Vallitsevan matalan korkotason vuoksi kiinteistöt ovat houkuttelevia investointikohteita, jotka matalamman riskinsä vuoksi kiinnostavat sijoittajia myös kiinteistösektorin ulkopuolelta. Alkuvuoden kiinteistötransaktioista mainittakoon Mall of Tripla -hanke, joka koskee kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakentamista Pasilaan lähelle Helsingin keskustaa. Toimimme hankkeessa sijoittajien muodostaman konsortion neuvonantajana. Tripla on yksi suurimmista Suomessa toteutetuista kiinteistötransaktioista. Kauppakeskus avataan suunnitelmien mukaan vuonna 2019 joulusesongin alla. Salkkuyhtiöt toteuttivat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana suuria transaktioita, joista mainittakoon 20 kohteen liiketilaportfolion myynti 115 miljoonalla eurolla Sirius Capital Partnersin sidosyhmään kuuluvalle yhtiölle. Liiketilat sijaitsevat ympäri Suomea ja päävuokralaiset ovat muun muassa Tokmanni, S-ryhmä ja Kesko. Asuntomarkkinoilla merkittävimpiä transaktioita oli järjestely, jossa SATO hankki SVK Yhtymän. Kaupan myötä SATOlle siirtyi 1 255 vuokra-asuntoa, jotka on rakennettu pääosin 2000-luvulla.

 

Lähteet:
Mergermarket H1 2016 M&A -trendiraportti ja muu Mergermarketin tietokanta
Thomson Reuters Mid-Market M&A Review, H1 2016 -raportti

Lyhyesti

  • Suomalaisten start up- ja aikaisen vaiheen kasvuyritysten saamien pääomasijoitusten määrä on Euroopan kärjessä bruttokansantuotteeseen suhteutettuna (Suomen Pääomasijoitusyhdistys).
  • Nordic Venture Networkin (NVN) julkaiseman tuottoindeksin mukaan pohjoismaisiin alkuvaiheen yhtiöihin tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet hyvin ja niiden tuotot ovat ylittäneet osakemarkkinoiden vertailuindeksin.
  • Suomen start up -kenttä pöhisee täynnä potentiaalia. Sieltä nousevat ne uudet tähdet, joista aikanaan tehdään jättikauppoja.      
  • Olemme iloisia siitä, että olemme voineet toimia tällaisten menestyvien yritysten neuvonantajina. Mergermarketin ja Thomson Reutersin mukaan Castrén & Snellman johtaa oikeudellisia neuvonantajia koskevia vertailutilastoja Suomessa kauppojen lukumäärän osalta.